KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2826/2000(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2561/1999 z dnia 3 grudnia 1999 r. ustanawiającego normę handlową dla grochu(3) zawiera przepisy dotyczące definicji, klasyfikacji, prezentowania i oznakowania grochu.
(2) W celu zapewnienia przejrzystości na rynku światowym przepisy te powinny być zmienione, aby wyznaczyć jasny rozdział między grochem łuskanym a grochem przeznaczonym do spożycia w strączkach. Norma dla grochu zalecana przez Europejską Komisję Gospodarczą Narodów Zjednoczonych przewiduje taki rozdział i dostosowuje kryteria dotyczące klasyfikacji oraz zasady dotyczące oznakowania do właściwości każdej z tych dwóch grup grochu. Ponadto groch przeznaczony do spożycia w strączkach jest sprzedawany z usuniętymi końcówkami, norma powinna zostać dostosowana do takiej praktyki handlowej.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 16 marca 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 328 z 23.12.2000, str. 2.
(3) Dz.U. L 310 z 4.12.1999, str. 7.