WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dostosowane Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej Porozumieniem, w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 64/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r.(1)
(2) Dyrektywę Komisji 2000/51/WE z dnia 26 lipca 2000 r. zmieniającą dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(2), należy włączyć do Porozumienia.
(3) Dyrektywę Komisji 2000/63/WE z dnia 5 października 2000 r. zmieniającą dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(3), należy włączyć do Porozumienia.
(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające środki konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady(4), należy włączyć do Porozumienia.
(5) Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(5) i dyrektywa Komisji 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(6) zostały poprzednio błędnie włączone jako akty zmieniające w załączniku II do Porozumienia rozdział XII pkt 46 i powinny zostać przeniesione do nowego punktu,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 września 2001 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
E. BULL |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 238 z 6.9.2001, str. 8.
(2) Dz.U. L 198 z 4.8.2000, str. 41.
(3) Dz.U. L 277 z 30.10.2000, str. 1.
(4) Dz.U. L 180 z 19.7.2000, str. 8.
(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.
(6) Dz.U. L 334 z 9.12.1998, str. 1.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.