KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1639/98(4), w szczególności jego art. 19,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 18 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 stanowi, że współczynniki wydajności oliwek i oliwy mają być wyznaczane dla jednorodnych obszarów produkcji na podstawie danych liczbowych dostarczonych przez Państwa Członkowskie będące producentami.
(2) Obszary produkcji są wyznaczone w Załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2138/97 z dnia 30 października 1997 r. wyznaczającego jednorodne obszary produkcji oliwy z oliwek(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1979/2001(6). Ze względów administracyjnych i strukturalnych jednorodne obszary produkcji w Hiszpanii powinny zostać zmienione w odniesieniu do roku gospodarczego 2001/02.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 12 listopada 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 201 z 26.7.2001, str. 4.
(3) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3.
(4) Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 38.
(5) Dz.U. L 297 z 31.10.1997, str. 3.
(6) Dz.U. L 270 z 11.10.2001, str. 12.