KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 4 ust. 5 i art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Doświadczenie wykazało potrzebę określenia szczegółowych zasad dotyczących ochrony informacji dostarczanych przez wnioskodawców w celu zapewnienia sprawnego dokonywania oceny wniosków na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(2) Zasady te powinny zapewnić poufność informacji odnoszących się do procesu produkcji, w przypadku gdy ujawnienie takich informacji mogłoby w sposób nieproporcjonalny zaszkodzić pozycji wnioskodawcy w stosunku do konkurentów.
(3) W celu poprawienia przejrzystości działania procedur ustanowionych na mocy art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97 niektóre informacje o produktach ocenianych na mocy niniejszego artykułu oraz o wynikach oceny powinny być podawane do publicznej wiadomości. Informacje takie powinny być udostępnione przez Komisję w internecie.
(4) Zasady te powinny być zgodne z nowymi ramami legislacyjnymi ustanowionymi w dyrektywie 2001/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylającej dyrektywę Rady 90/220/EWG (2).
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 września 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1.
(2) Dz.U. L 106 z 17.4.2001, str. 1.