KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Owoce cytrusowe znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których należy przyjąć normy. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 920/89 z dnia 10 kwietnia 1989 r. ustanawiające normy jakości marchwi, owoców cytrusowych oraz deserowych jabłek i gruszek oraz zmieniające rozporządzenie Komisji nr 58(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1619/2001(4), było często zmieniane i tym samym nie zapewnia już przejrzystości prawnej.
(2) Przepisy niniejszego rozporządzenia powinny być dlatego przeredagowane, a rozporządzenie (EWG) nr 920/89 traci moc. W tym celu, a także do celów zachowania przejrzystości na rynku światowym, należy uwzględnić normy dla owoców cytrusowych zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG NZ).
(3) Zastosowanie tych norm powinno usunąć z rynku produkty o niezadowalającej jakości, zapewnić produkcję zgodną z wymaganiami konsumenta oraz ułatwić handel oparty na zasadach uczciwej konkurencji, pomagając tym samym poprawić rentowność.
(4) Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu. Transport produktów na duże odległości, ich składowanie przez określony okres oraz różnorodność procesów, którym produkty są poddane, mogą stanowić przyczynę pogorszenia się produktów z uwagi na ich biologiczny rozwój oraz stosunkowo łatwą możliwość psucia. Takie pogorszenie należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na wszystkich etapach obrotu od chwili jego wysyłki. Ponieważ produkty klasy ekstra muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględnić jedynie ewentualną utratę świeżości i jędrności.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 12 września 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.
(3) Dz.U. L 97 z 11.4.1989, str. 19.
(4) Dz.U. L 215 z 9.8.2001, str. 3.
1 Art. 1 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 453/2002 z dnia 13 marca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.72.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.
2 Załącznik:-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2010/2002 z dnia 12 listopada 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.310.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 3 grudnia 2002 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2173/2003 z dnia 12 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.326.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 stycznia 2004 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.