(notyfikowana jako dokument nr C(2001) 2175)(2001/651/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 25 sierpnia 2001 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1670/2000(2),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1374/98 z dnia 29 czerwca 1998 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania uzgodnień dotyczących przywozu i otwierania kontyngentów taryfowych na mleko i przetwory mleczne(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 594/2001(4), w szczególności jego art. 9 ust. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik XI do rozporządzenia (WE) nr 1374/98 ustanawia procedurę weryfikacji zawartości tłuszczu w maśle pochodzącym z Nowej Zelandii, przeznaczonym do swobodnego obrotu na rynku Wspólnoty w ramach bieżącego kontyngentu dostępu ustalonego pod nr porządkowym 35 załącznika I do tego rozporządzenia. Procedura ta opiera się na kryteriach statystycznych. Kluczowym jej elementem jest wykorzystanie typowego odchylenia, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle wytworzonym zgodnie z określoną specyfikacją w wyznaczonym zakładzie produkcyjnym i znanego z góry organom kontroli w Państwach Członkowskich, w których przedstawione jest zgłoszenie o dopuszczeniu masła do swobodnego obrotu we Wspólnocie.
(2) W liście z dnia 1 czerwca 2000 r. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (MAF Food) przy Ministerstwie Rolnictwa i Leśnictwa Nowej Zelandii poinformował Komisję o typowym odchyleniu, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle wytworzonym według specyfikacji kupna dla każdego produktu produkowanego w sześciu zakładach produkcyjnych zgodnie z art. 28 ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1374/98. Na podstawie art. 9 ust. 9 tego rozporządzenia, typowe odchylenie w standardowych warunkach wytwarzania zostało zatwierdzone decyzją Komisji 2000/432/WE(5).
(3) W liście z dnia 29 września 2000 r. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przy Ministerstwie Rolnictwa i Leśnictwa Nowej Zelandii poinformował Komisję o poddaniu korekcie typowego odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania zawartości tłuszczu w maśle wytworzonym według specyfikacji kupna dla każdego produktu produkowanego w pięciu zakładach produkcyjnych zgodnie z art. 28 ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1374/98. Ze względu na to, że kluczowy element tego typowego odchylenia nie został wzięty pod uwagę, procedura obliczeniowa użyta dla wyznaczenia typowego odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania dla każdego produktu została skorygowana. Dodatkowo, jeden z sześciu wyżej wspomnianych zakładów produkcyjnych nie prowadzi już produkcji masła w ramach bieżącego kontyngentu dostępu. Skorygowane liczby były przedmiotem weryfikacji oraz późniejszych dyskusji z przedstawicielami władz Nowej Zelandii, które ostatecznie doprowadziły do potwierdzenia przez władze Nowej Zelandii, w liście z dnia 20 lipca 2001 r., liczb uprzednio podanych.
(4) Zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 9 ust. 9 rozporządzenia (WE) nr 1374/98, podane skorygowane typowe odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania powinny zostać zatwierdzone i komunikowane Państwom Członkowskim, a ich wejście w życie powinno zostać ustalone na dzień 22 sierpnia 2001 r. W tym samym czasie, dla zapewnienia przejrzystości, decyzja 2000/432/WE powinna zostać uchylona,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 sierpnia 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.
(2) Dz.U. L 193 z 29.7.2000, str. 10.
(3) Dz.U. L 185 z 30.6.1998, str. 21.
(4) Dz.U. L 88 z 20.3.2001, str. 7.
(5) Dz.U. L 170 z 11.7.2000, str. 16.