(notyfikowana jako dokument nr C(2001) 2524)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2001/633/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 17 sierpnia 2001 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 97/79/WE(2), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Ekspert Komisji przeprowadził wizytację kontrolną w Ugandzie w celu sprawdzenia warunków, w jakich produkty rybołówstwa są produkowane, składowane i wysyłane do Wspólnoty.
(2) Przepisy ustawodawstwa Ugandy w sprawie kontroli zdrowotnej oraz monitorowania produktów rybołówstwa można uznać za równorzędne z ustanowionymi w dyrektywie 91/493/EWG.
(3) W szczególności "Department of Fisheries Resources (DFR)" w ramach "Ministry of Agriculture, Animal Industries and Fisheries" jest w stanie efektywnie kontrolować stosowanie obowiązującego prawa.
(4) Procedura uzyskiwania świadectwa zdrowia określona w art. 11 ust. 4 lit. a) dyrektywy 91/493/EWG musi również obejmować definicję wzoru świadectwa, minimalne wymagania w odniesieniu do języka(-ów), w jakim(-ch) musi być sporządzone, oraz stanowisko osoby upoważnionej do jego podpisania.
(5) Stosownie do art. 11 ust. 4 lit. b) dyrektywy 91/493/EWG, do opakowań produktów rybołówstwa musi być dołączone oznakowanie podające nazwę państwa trzeciego oraz numer zezwolenia/rejestracji zakładu, statku przetwórni, chłodni składowej lub statku zamrażalni pochodzenia, z wyjątkiem niektórych produktów mrożonych.
(6) Stosownie do art. 11 ust. 4 lit. c) dyrektywy 91/493/EWG należy sporządzić wykaz zatwierdzonych zakładów, statków przetwórni lub chłodni składowych oraz wykaz statków zamrażalni, wyposażonych zgodnie z pkt 1-7 załącznika II do dyrektywy Rady 92/48/EWG(3). Te wykazy muszą zostać sporządzone na podstawie informacji przekazywanych Komisji przez DFR. Z tego powodu DFR zapewnia zgodność z przepisami ustanowionymi w tym celu w art. 11 ust. 4 dyrektywy 91/493/EWG.
(7) Należy zwrócić szczególną uwagę na badania medyczne pracowników, którzy mają do czynienia z produktami rybołówstwa przeznaczonymi do spożycia przez ludzi, jak ustanowiono w rozdziale III pkt II część B Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG. Z tego względu konieczne jest umieszczenie specjalnej uwagi w świadectwie zdrowia, które towarzyszy przywozowi produktów rybołówstwa z Ugandy.
(8) DFR dostarczył urzędowe zapewnienie dotyczące zgodności z zasadami sformułowanymi w rozdziale V Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG oraz dotyczące spełnienia wymagań higieny równoważnych z ustanowionymi przez tę dyrektywę.
(9) DFR zapewnił ponadto, że produkty rybołówstwa pochodzące z Jeziora Wiktorii są poddawane odpowiednim badaniom w celu wykrycia, w szczególności, obecności pestycydów. Władze Ugandy gwarantują bezpieczeństwo produktów rybołówstwa pozyskanych z Jeziora Wiktorii z zamiarem przywozu do Wspólnoty Europejskiej.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 sierpnia 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
(2) Dz.U. L 24 z 30.1.1998, str. 31.
(3) Dz.U. L 187 z 7.7.1992, str. 41.
(4) Dz.U. L 199 z 5.8.2000, str. 84.
ZAŁĄCZNIKI
..................................................Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................