KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmieniane rozporządzeniem (WE) nr 1512/2001(2), w szczególności jego art. 47 ust. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 562/2000 z dnia 15 marca 2000 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1254/1999 w odniesieniu do skupu wołowiny(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1082/2001(4), ustanawia w szczególności zasady w zakresie pakowania kawałków mięsa bezpośrednio po jego odkostnianiu oraz szczególne wymagania dla interwencyjnego odkostniania.
(2) W oparciu o doświadczenie, niezbędnym jest wyjaśnienie sytuacji w odniesieniu do możliwości pakowania próżniowego niektórych pojedynczych kawałków mięsa wołowego objętego skupem interwencyjnym.
(3) Artykuł 1 ust. 2 lit. b) angielskiej wersji rozporządzenia Komisji (WE) nr 1209/2001 z dnia 20 czerwca 2001 r. wprowadzającego odstępstwo od rozporządzenia (WE) nr 562/2000 ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1254/1999 w odniesieniu do skupu wołowiny(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1496/2001(6), zawiera błąd. Dlatego rozporządzenie to powinno zostać poprawione.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 31 lipca 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Frederik BOLKESTEIN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U L 160 z 26.6.1999, str. 21.
(2) Dz.U L 201 z 26.7.2001, str. 1.
(3) Dz.U L 68 z 16.3.2000, str. 22.
(4) Dz.U L 149 z 2.6.2001, str. 19.
(5) Dz.U L 165 z 21.6.2001, str. 15.
(6) Dz.U L 197 z 21.7.2001, str. 3.