RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2771/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku jaj(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (EWG) nr 1907/90(2) ustala niektóre normy handlowe dla jaj.
(2) 1 Metoda stosowana przy chowie kur stała się jednym z głównych czynników branych pod uwagę przez konsumenta przy kupowaniu jaj. Komisja zobowiązała się zaproponować wprowadzenie poprawki do normy handlowej i nałożyć obowiązek wykazywania na jajach i opakowaniach metod chowu w taki sposób, aby konsument nie był narażony na wprowadzenie w błąd. W tym celu oczywiste i niestwarzające wątpliwości etykietowanie jest jedynym sposobem zapewnienia, żeby konsument był w stanie dokonać świadomego wyboru między różnymi klasami jaj w oparciu o metody chowu. Obowiązkowe dołączenie właściwej wzmianki jest zgodne z życzeniami wyrażonymi przez konsumentów oraz przez organizacje konsumentów.
(3) W celu uzupełnienia informacji dla konsumenta etykietowanie może zawierać wzmiankę na temat sposobu karmienia kur.
(4) 2 Jest niezbędne, aby obowiązkowe etykietowanie było stosowane do wszystkich jaj sprzedawanych w Unii Europejskiej i kupowanych przez konsumentów poza miejscem produkcji, bez względu na to, czy są one produkowane we Wspólnocie Europejskiej, czy pochodzą z państw trzecich. Jednak w przypadku jaj produkowanych w państwach trzecich oznaczenie metody chowu może zostać zastąpione oznaczeniem "metoda chowu nieokreślona" i wskazaniem miejsca pochodzenia, jeżeli procedury państwa trzeciego nie dają wystarczających gwarancji w zakresie równoważności norm technicznych i norm stosowanych we Wspólnocie w ramach procedur; gwarantuje to, że takie jaja zostaną odróżnione od jaj etykietowanych ze wskazaniem metod produkcji, i spowoduje, że następne oznakowanie informacjami wprowadzającymi w błąd będzie niemożliwe.
(5) Jaja drugiej jakości lub jaja zakonserwowane klasy B stanowią tylko małą część rynku Wspólnoty Europejskiej. Większa część handlu jest dostosowana do dostarczania konsumentom jaj najwyższej jakości, klasy A. Dlatego klasyfikacja jaj powinna zostać uproszczona i obecne klasy B i C (jaja przeznaczone do celów produkcyjnych) należy połączyć w nową klasę B, a sprzedaż takich jaj powinna być realizowana wyłącznie do celów przetwarzania.
(6) 3 Nie później niż sześć miesięcy przed wprowadzeniem obowiązkowego oznakowania jaj i opakowań wskazującego na metody chowu Komisja powinna przedstawić raport, z załączonymi odpowiednimi propozycjami uwzględniającymi wnioski tego raportu, poświęcony rozwojowi sytuacji w zakresie zasad higieny żywności, szczególnie jeśli chodzi o jaja umyte, oraz rezultatom negocjacji Światowej Organizacji Handlu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2000 r.
|
W imieniu Rady |
|
J. GLAVANY |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1516/96 (Dz.U. L 189 z 30.7.1996, str. 99).
(2) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 5. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 818/96 (Dz.U. L 111 z 4.5.1996, str. 1).
1 Motyw 2 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
2 Motyw 4 zmieniony przez pkt 2 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
3 Motyw 6 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
4 Art. 1 pkt 1 lit. b) zmieniona przez pkt 3 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
5 Art. 1 pkt 2:- zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 stycznia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/1).
- zmieniony przez pkt 1 i 4-15 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
6 Art. 1 pkt 3 zmieniony przez pkt 16-18 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
7 Art. 1 pkt 4 zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 stycznia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/1).
8 Art. 1 pkt 4 lit. a) zmieniona przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
9 Art. 1 pkt 4 lit. c) zmieniona przez pkt 1 i 19-21 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).
10 Art. 1 pkt 5 zmieniony przez pkt 22 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.01.2.1/2).