Dyrektywa 2001/50/WE zmieniająca dyrektywę 95/45/WEustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 2001/50/WE
z dnia 3 lipca 2001 r.
zmieniająca dyrektywę 95/45/WEustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 12 lipca 2001 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą 94/34/WEParlamentu Europejskiego i Rady (2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Rady 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (3), wymienia substancje, które mogą być używane jako barwniki w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (4), ostatnio zmieniona dyrektywą 1999/75/WE (5), ustanawia kryteria czystości dla barwników wymienionych w dyrektywie 94/36/WE.

(3) W świetle postępu technicznego, konieczna jest zmiana kryteriów czystości ustanowionych w dyrektywie 95/45/WE dla mieszaniny karotenów (E160ai)) i beta-karotenu (E160aii)).

(4) Konieczne jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

(5) Wskutek tego niezbędne jest dostosowanie dyrektywy 95/45/WE.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJENINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W części B Załącznika do dyrektywy 95/45/WE tekst dotyczący mieszaniny karotenów (E160ai)) i beta-karotenu (E160aii)) zastępuje się tekstem Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 30 czerwca 2002 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.

(4) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 1.

(5) Dz.U. L 206 z 5.8.1999, str. 19.

ZAŁĄCZNIK 

"E160 a i) MIESZANINY KAROTENÓW
1. Karoteny roślinne
Synonimy CI Food Orange 5
Definicja Mieszaninę karotenów otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikową naturalnych szczepów jadalnego materiału roślinnego, marchwi, olejów roślinnych, trawy, alfalfa (lucerna siewna) oraz pokrzywy
Główny barwnik składa się z karotenoidów, których głównym składnikiem jest β-karoten. Mogą występować α, γ-karoten i inne pigmenty. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym
Do celów ekstrakcji można używać jedynie następujących rozpuszczalników: aceton, metyloetyloketon, metanol, etanol, propan-2-ol, heksan (*), dichlorometan i ditlenek węgla
Klasa Karotenoidy
Nr wskaźnika

barwnika

75130
Einecs 230-636-6
Wzór chemiczny β-karoten: C40H56
Masa

cząsteczkowa

β-karoten: 536,88
Wyszczególnienie Zawartość karotenów (liczonych jako β-karoten) jest niemniejsza niż 5 %. Dla produktów otrzymanych przez ekstrakcję olejów roślinnych: nie mniej niż 0,2 % w tłuszczach jadalnych
2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksymalna w cykloheksanie dla 440-457 nm i 470-486 nm
Czystość
Pozostałości

rozpuszczalników

Aceton ) Nie więcej niż 50 mg/kg, pojedynczo lub w połączeniu
Metyloetyloketon )
Metanol }
Propan-2-ol )
Hexan )
Etanol )
Dichlorometan Nie więcej niż 10 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Karoteny z alg
Synonimy CI Food Orange 5
Definicja Mieszanina karotenówmoże być również wytwarzana z naturalnych szczepów algi Dunaliella salina, występującej w wielkich słonych jeziorach położonych w Whyalla, w Południowej Australii.
B-karoten uzyskiwany jest przy użyciu olejku eterycznego. Preparat stanowi 20-30 % zawiesiny w oleju jadalnym. Stosunek izomerów cis/trans wynosi 50/50 do 71/29
Główny barwnik składa się z karotenoidów, których głównym składnikiem jest β-karoten. Mogą również występować α-karoten, luteina, zeaksantyna oraz
β-kryptoksantyna. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym
Klasa Karotenoidy
Nr wskaźnika barwnika 75130
Wzór chemiczny β-karoten: C40H56
Masa cząsteczkowa β-karoten: 536,88
Wyszczególnienie Zawartość karotenów (liczonych jako β-karoten) jest nie mniejsza niż 20 %
2 500 dla około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksymalna w cykloheksanie 448-457 nm i 474-486 nm
Czystość
Naturalne tokoferole W oleju jadalnym Nie więcej niż 0,3 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
E160 a ii) BETA-KAROTEN
1. Beta-karoten
Synonimy CI Food Orange 5
Definicja Niniejsze specyfikacje odnoszą się głównie do wszystkich trans izomerów β-karotenu łącznie z małymi ilościami pozostałych karotenoidów. Rozcieńczone i ustalone substancje mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans
Klasa Karotenoidy
Nr wskaźnika barwnika 40800
Einecs 230-636-6
Nazwy chemiczne β-karoten, β, β-karoten
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,88
Wyszczególnienie Nie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako β-karoten)
2.500 dla około 440-457 nm w cykloheksanie
Opis Kryształki lub krystaliczny proszek o barwie czerwonej do brązowawo-czerwonej
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksymalna w cykloheksanie około 453-456 nm
Czystość
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Barwniki pomocnicze Karotynoidy inne niż β-karoten: nie więcej niż 3,0 % łącznych barwników
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Beta-karoten uzyskiwany z Blakeslea trispora
Synonimy CI Food Orange 5
Definicja Uzyskiwany w procesie fermentacji przy użyciu mieszanej kultury dwóch płciowych odmian rozrodczych (+) i (-) naturalnych szczepów grzyba Blakeslea trispora. β-karoten uzyskiwany jest z biomasy za pomocą acetonu etylowego, a następnie ulega krystalizacji. Skrystalizowany produkt składa się głównie z trans β-karotenu. Z powodu procesów naturalnych około 3 % produktu składa się z mieszaniny karotenów, co jest specyficzne dla produktu
Klasa Karotenoidy
Nr wskaźnika barwnika 40800
Einecs 230-636-6
Nazwy chemiczne β-karoten, β, β-karoten
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,88
Wyszczególnienie Nie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako β-karoten)
2.500 dla około 440-457 nm w cykloheksanie
Opis Kryształki lub krystaliczny proszek o barwie czerwonej do brązowawo-czerwonej
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksymalna w cykloheksanie około 453-456 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalnika Aceton etylowy )

}

Nie więcej niż 0,8 % razem lub oddzielnie
Etanol )
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Barwniki pomocnicze Karotynoidy inne niż β-karoten: nie więcej niż 3,0 % łącznych barwników
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Aflatoksyna B1 Brak
Mykotoksyny:
T2 )
Ochratoksyna } Brak
Zearalenon )
Mikrobiologia:
Pleśnie Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
Salmonella Brak w 25 g
Escherichia coli Brak w 5 g
_______

(*) Benzen: nie więcej niż 0,05 % w/w.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2001.190.14

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2001/50/WE zmieniająca dyrektywę 95/45/WEustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych
Data aktu: 03/07/2001
Data ogłoszenia: 12/07/2001
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/08/2001