(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 12 lipca 2001 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą 94/34/WEParlamentu Europejskiego i Rady (2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Rady 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (3), wymienia substancje, które mogą być używane jako barwniki w środkach spożywczych.
(2) Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (4), ostatnio zmieniona dyrektywą 1999/75/WE (5), ustanawia kryteria czystości dla barwników wymienionych w dyrektywie 94/36/WE.
(3) W świetle postępu technicznego, konieczna jest zmiana kryteriów czystości ustanowionych w dyrektywie 95/45/WE dla mieszaniny karotenów (E160ai)) i beta-karotenu (E160aii)).
(4) Konieczne jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).
(5) Wskutek tego niezbędne jest dostosowanie dyrektywy 95/45/WE.
(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJENINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lipca 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.
(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.
(4) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 1.
(5) Dz.U. L 206 z 5.8.1999, str. 19.