KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2251/92 z dnia 29 lipca 1992 r. w sprawie kontroli jakości świeżych owoców i warzyw(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 766/97(4), musi zostać w wielu miejscach zmienione, aby uwzględnić rozwój handlu świeżymi owocami i warzywami oraz jego wyższy profesjonalizm, jak również zmiany we wspólnej organizacji rynku w tym sektorze, a także w celu wyjaśnienia szeregu niejasności w tym rozporządzeniu. W celu ich uproszczenia oraz zachowania przejrzystości zasady powinny być całkowicie zmienione, należy uchylić rozporządzenie (EWG) nr 2251/92.
(2) Państwa Członkowskie muszą wyznaczyć organy kontroli, które na każdym etapie obrotu są odpowiedzialne za przeprowadzanie oceny zgodności. Uwzględniając wysoce odmienne okoliczności w Państwach Członkowskich, jeden z tych organów w Państwie Członkowskim powinien być odpowiedzialny za kontakty między wszystkimi wyznaczonymi organami oraz za koordynację ich działań.
(3) Kontrole zgodności powinny być przeprowadzane za pomocą pobierania próbek i powinny koncentrować się na podmiotach gospodarczych, które najprawdopodobniej posiadają towary nie odpowiadające normom. W zależności od właściwości swojego rynku krajowego Państwa Członkowskie muszą ustanawiać zasady ustalające pierwszeństwo kontroli w odniesieniu do poszczególnych kategorii podmiotów gospodarczych. W celu zapewnienia przejrzystości zasady te powinny zostać notyfikowane Komisji. Z uwagi na to, iż wiedza na temat podmiotów gospodarczych i ich głównych cech jest nieodzownym narzędziem w analizie dokonywanej przez Państwa Członkowskie, istotne jest utworzenie bazy danych dotyczących podmiotów gospodarczych zajmujących się świeżymi owocami i warzywami w każdym Państwie Członkowskim, z uwzględnieniem rejestru sporządzonego zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2251/92.
(4) Wywóz owoców i warzyw do państw trzecich musi odpowiadać normom. Państwa Członkowskie muszą zapewnić, że ma to miejsce i poświadczać zgodność, zgodnie z Protokołem Genewskim w sprawie standaryzacji świeżych owoców i warzyw oraz suchych i suszonych owoców, zawartego w ramach programu Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych i OECD dotyczącego stosowania norm międzynarodowych do owoców i warzyw. Przywóz świeżych owoców i warzyw z państw trzecich musi odpowiadać normom handlowym lub przynajmniej normom im równoważnym. Dlatego kontrole zgodności muszą być przeprowadzane przed wprowadzeniem wymienionych towarów na wspólnotowy obszar celny, z wyjątkiem drobnych partii, uważanych przez władze kontrolne za obarczone niskim ryzykiem. W niektórych państwach trzecich, zapewniających dostateczne gwarancje zgodności, kontrole mogą być przeprowadzane przez organy kontroli danych państw trzecich. W przypadku wykorzystywania tego rodzaju możliwości Państwa Członkowskie mają regularnie sprawdzać ważność kontroli przeprowadzanych przez organy kontroli państwa trzeciego i powiadamiać Komisję o wynikach tych weryfikacji.
(5) Nie wymaga się, aby produkty przeznaczone do przetwórstwa były zgodne z tymi normami, a więc bezwzględnie należy zapewnić, aby nie były one sprzedawane na rynku produktów świeżych. Produkty przeznaczone do przetwórstwa powinny być odpowiednio oznakowane, a w niektórych przypadkach powinien im towarzyszyć certyfikat przetwórstwa potwierdzający ostateczne przeznaczenie i pozwalający na dokonanie kontroli.
(6) Owoce i warzywa poddane ocenie zgodności z normami handlowymi powinny podlegać kontroli tego samego rodzaju na wszystkich etapach obrotu. W tym celu powinny zostać przyjęte wytyczne kontrolne zalecane przez Europejską Komisję Gospodarczą Narodów Zjednoczonych, zgodne z kolei z odpowiednimi zaleceniami OECD. Jednakże przepisy szczególne powinny być ustanowione w odniesieniu do kontroli na etapie sprzedaży detalicznej.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 12 czerwca 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.
(3) Dz.U. L 219 z 4.8.1992, str. 9.
(4) Dz.U. L 112 z 29.4.1997, str. 10.
ZAŁĄCZNIKI
..................................................Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
1 Art. 5 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
2 Art. 5 ust. 1a dodany przez art. 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
3 Art. 5 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
4 Art. 6 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
5 Art. 6 ust. 4 bis dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
6 Art. 7 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 2379/2001 z dnia 5 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.321.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 grudnia 2001 r.
7 Art. 7 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia nr 2379/2001 z dnia 5 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.321.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 grudnia 2001 r.
8 Art. 7 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia nr 2379/2001 z dnia 5 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.321.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 grudnia 2001 r.
9 Art. 7 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
10 Art. 7 ust. 5a dodany przez art. 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia nr 2379/2001 z dnia 5 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.321.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 grudnia 2001 r.
11 Art. 7 ust. 8 dodany przez art. 1 pkt 1 lit. e) rozporządzenia nr 2379/2001 z dnia 5 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.321.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 grudnia 2001 r.
12 Art. 9 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
13 Art. 11 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.
14 Załącznik III zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2379/2001 z dnia 5 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.321.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 grudnia 2001 r.
15 Załącznik IV zmieniony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 408/2003 z dnia 5 marca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.62.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 marca 2003 r.