KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Fasola występuje wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, w odniesieniu do których należy przyjąć normy. Rozporządzenie Komisji nr 58 ustanawiające wspólne normy jakości w odniesieniu do niektórych produktów wymienionych w załączniku I B do rozporządzenia nr 23 w sprawie stopniowego tworzenia wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2561/1999(4), było przedmiotem wielu zmian i przestało zapewniać przejrzystość prawną.
(2) Normy, o których mowa, powinny zostać zmienione, a rozporządzenie nr 58 uchylone. W tym celu dla zachowania przejrzystości na rynku światowym należy uwzględnić normy w odniesieniu do fasoli rekomendowane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości przy Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG/ONZ).
(3) Stosowanie wymienionych norm powinno spowodować usunięcie z obrotu produktów o nieodpowiedniej jakości, ukierunkowanie produkcji na zaspokajanie wymogów konsumentów oraz ułatwienie handlu opartego na uczciwej konkurencji, wspomagając w ten sposób poprawę rentowności produkcji.
(4) Normy mają zastosowanie do wszystkich etapów obrotu. Transport na duże odległości, składowanie przez pewien okres oraz różne zabiegi, którym poddawane są produkty, mogą powodować pewne pogorszenie jakości, wynikające z biologicznego rozwoju produktów lub ich podatności na psucie się. Tego rodzaju pogorszenie powinno zostać wzięte pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących po wysyłce. Ponieważ produkty klasy ekstra muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględnić jedynie ewentualną utratę świeżości i jędrności.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 10 maja 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.
(3) Dz.U. 56 z 7.7.1962, str. 1606/62.
(4) Dz.U. L 310 z 4.12.1999, str. 7.