KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 718/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Klasyfikacja wykorzystująca wspólne obowiązkowe normy dla świeżych owoców i warzyw przewiduje ramy odniesienia, które zachęcają do sprawiedliwego handlu i przejrzystości rynku oraz eliminują z rynku produkty o niesatysfakcjonującej jakości. Pomaga też poprawić rentowność produkcji.
(2) Z pomocą przedstawicieli sektora z Europejskiego Stowarzyszenia Hodowców Pieczarek, Grupa Robocza ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKGNZ) jednomyślnie przyjęła nową normę dla pieczarek hodowlanych rodzaju Agaricus. Ponadto, mając na uwadze, że obecnie znaczna wielkość i wartość wewnątrzwspólnotowego i pozawspólnotowego handlu pieczarkami hodowlanymi wewnątrz i poza Wspólnotą uzasadnia przyjęcie normy, produkt powinien być dodany do wykazu produktów, które będą dostarczane klientowi w stanie świeżym i podlegają normom.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 10 maja 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 100 z 11.4.2001, str. 12.