(notyfikowana jako dokument C(2001) 1208)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2001/345/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 3 maja 2001 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 92/118/EWG(2), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 92/118/EWG, w szczególności jej art. 9,
uwzględniając dyrektywę Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa(4), ostatnio zmienioną dyrektywą 95/23/WE(5), w szczególności jej art. 6 ust. 1 lit. f),
uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów mięsnych oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego(6), ostatnio zmienioną dyrektywą 97/76/WE(7),w szczególności jej art. 3(A)(7) tiret drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Po otrzymaniu sprawozdań dotyczących ognisk pryszczycy w Zjednoczonym Królestwie Komisja przyjęła decyzję 2001/172/WE dotyczącą niektórych środków ochronnych w odniesieniu do pryszczycy w Zjednoczonym Królestwie(8), ostatnio zmienioną decyzją 2001/318/WE(9).
(2) Decyzja Komisji 2001/172/WE zakazuje, z wyjątkiem mięsa uzyskanego ze zwierząt ubitych przed dniem 1 lutego 2001 r., wysyłania świeżego mięsa uzyskanego ze zwierząt z gatunków bydła, owiec, kóz i świń oraz innych parzystokopytnych pochodzących z Wielkiej Brytanii oraz produktów mięsnych wyprodukowanych z takiego mięsa, z wyjątkiem mięsa, które przeszło odpowiednią obróbkę.
(3) W związku z tym Komisja przyjęła decyzję 2001/304/WE(10) w sprawie oznaczania i wykorzystania niektórych produktów zwierzęcych w związku z decyzją 2001/172/WE dotyczącą niektórych środków ochrony w odniesieniu do pryszczycy w Zjednoczonym Królestwie.
(4) Wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego i wyrobów mięsnych są ustanowione w dyrektywie Rady 94/65/WE(11).
(5) Dla jasności tekstu niezbędne są pewne niewielkie zmiany.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 2 maja 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 29.
(2) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.
(3) Dz.U. L 395 z 30.12.1989, str. 13.
(4) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64. Dyrektywa znowelizowana dyrektywą 91/497/EWG (Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 69).
(5) Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 7.
(6) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85. Dyrektywa znowelizowana dyrektywą 92/5/EWG (Dz.U. L 57 z 2.3.1992, str. 1).
(7) Dz.U. L 10 z 16.1.1998, str. 25.
(8) Dz.U. L 62 z 2.3.2001, str. 22.
(9) Dz.U. L 109 z 19.4.2001, str. 75.
(10) Dz.U. L 104 z 13.4.2001, str. 6.
(11) Dz.U. L 368 z 31.12.1994, str. 10.