KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 2702/1999(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów(3), zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 1639/98(4), w szczególności jego art. 19,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 18 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 ustanawia, że współczynniki wydajności oliwek i oliwy powinny być ustalone dla jednorodnych obszarów produkcji na podstawie danych dostarczonych przez Państwa Członkowskie będące producentami.
(2) Obszary produkcji są określone w Załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2138/97 z dnia 30 października 1997 r. wytyczającego jednorodne obszary produkcji oliwy z oliwek(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2075/98(6). Z powodów administracyjnych i strukturalnych należy dokonać zmian w jednorodnych obszarach produkcji w roku gospodarczym 1999/2000, szczególnie w Hiszpanii i we Włoszech.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 6 października 2000 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 327 z 21.12.1999, str. 7.
(3) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3.
(4) Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 38.
(5) Dz.U. L 297 z 31.10.1997, str. 3.
(6) Dz.U. L 265 z 30.9.1998, str. 10.