Dyrektywa 2000/51/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 2000/51/WE
z dnia 26 lipca 2000 r.
zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 4 sierpnia 2000 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3), zmieniona dyrektywą 96/83/WE(4), wyszczególnia substancje, które mogą być stosowane w charakterze substancji słodzących w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(5), zmieniona dyrektywą 98/66/WE(6), określa kryteria czystości dotyczące substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE.

(3) W świetle postępu technicznego, niezbędne jest dokonanie zmiany kryteriów czystości określonych w dyrektywie 95/31/WE w odniesieniu do mannitolu (E 421) i syropu maltitolowego [E 965 ii)]. W konsekwencji niezbędne jest dokonanie zmiany tej dyrektywy.

(4) Niezbędne jest uwzględnienie wymagań i technik analitycznych dotyczących substancji słodzących określonych przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności w Codex Alimentarius (JECFA).

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku do dyrektywy 95/31/WE, tekst dotyczący mannitolu (E 421) oraz syropu maltitolowego [E 965 ii)] zastępuje się tekstem zawartym w załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy, najpóźniej do dnia 30 czerwca 2001 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 2000 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(4) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 16.

(5) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1.

(6) Dz.U. L 257 z 19.9.1998, str. 35.

ZAŁĄCZNIK 

"E 421" MANNIT
1. Mannit
Synonimy D-mannit
Definicja Mannit jest wytwarzany na drodze hydrogenizacji katalitycznej mieszanki glukozy i fruktozy otrzymywanej z inwertowanego cukru
Nazwa chemiczna

związku

D-mannit
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H1406
Masa cząsteczkowa 182,2
Próba Zawartość - nie mniej niż 96,0% D-mannitu i nie więcej niż 102% w suchej masie
Opis: Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja:
A Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres

temperatur

topnienia

od 164 ºC do 169 ºC.
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi
D. Skręcalność

właściwa

[α]20D; + 23º do 25º (roztwór boranu)
E. pH Pomiędzy 5 a 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/v roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Stopień czystości
Strata podczas

suszenia

Nie więcej niż 0,3% (105 ºC, 4 godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Cukry całkowite Nie więcej niż 1% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Mannit otrzymywany na

drodze fermentacji

Synonimy D-mannit
Definicja Mannit może być także wytwarzany na drodze nieprzerwanej fermentacji w warunkach dostępu powietrza z wykorzystaniem konwencjonalnego szczepu drożdży Zygosaccharomyces rouxii
Nazwa chemiczna

związku

D-mannit
Einecs: 200-711-8
Wzór chemiczny C6H1406
Masa cząsteczkowa 182,2
Próba Nie mniej niż 99% w suchej masie
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres temperatur

topnienia

od 164 ºC do 169 ºC
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi.
D. Skręcalność

właściwa

[α]20D; +23º do 25º (roztwór boranu)
E. pH Pomiędzy 5 a 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10% w/v roztworu próbnego, następnie zmierzyć pH

Stopień czystości
Arabitol Nie więcej niż 0,3%
Strata podczas

suszenia

Nie więcej niż 0,3% (105 ºC, 4 godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Cukry całkowite Nie więcej niż 1% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Bakterie powietrzne

mezofilne

Nie więcej niż 103/g
Podobne do pałeczki

okrężnicy

Nieobecne w 10 g
Salmonella Nieobecna w 10 g
E. coli Nieobecne w 10 g
Staphylococcus

aureus

Nieobecne w 10 g
Pseudomonas

aeruginosa

Nieobecne w 10 g
Pleśń Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
"E 965 ii)" SYROP MALTITOLOWY
Synonimy Uwodorniony syrop wysokomaltozoglukozowy,

Uwodorniony syrop glukozowy

Definicja Mieszanka składająca się głównie z maltitolu z sorbitem i uwodornionych oligo - i polisacharydów. Jest wytwarzana przez katalityczne uwodornienie syropu glukozowego o wysokiej zawartości maltozy. Wyrób handlowy jest dostarczany zarówno w postaci syropu, jak i produktu stałego.
Próba Zawartość - nie mniej niż 99,0 % uwodornionych sacharydów w substancji bezwodnej i nie mniej niż 50% maltitolu w substancji bezwodnej
Opis Bezbarwne i bezwonne, klarowne, lepkie ciecze albo białe krystaliczne masy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 31% ( metoda Karla Fischera)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.198.41

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2000/51/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
Data aktu: 26/07/2000
Data ogłoszenia: 04/08/2000
Data wejścia w życie: 24/08/2000, 01/05/2004