uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2728/98(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
od czasu przyjęcia rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 jego załączniki były wielokrotnie zmieniane; ponieważ teksty są liczne, mają złożony charakter oraz zostały opublikowane w różnych Dziennikach Urzędowych, trudno jest z nich korzystać i charakteryzują się one brakiem przejrzystości, która powinna być zasadniczą cechą wszystkich aktów prawnych; z tego względu niektóre z załączników powinny zostać ujednolicone; jednocześnie należy skorygować lub nadać bardziej precyzyjne brzmienie nazwom lub opisowi chemicznemu niektórych składników i poprawić niektóre poważne błędy;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. weterynaryjnych produktów leczniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Załączniki I-IV do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 zastępuje się tekstem znajdującym się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 1999 r.
W imieniu Komisji | |
Martin BANGEMANN | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 224 z 18.08.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 343 z 18.12.1998, str. 8.
ZAŁĄCZNIKI
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH ZOSTAŁY USTALONE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
1.1. Chemioterapeutyki
1.1.1. Sulfonamidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Wszystkie substancje | Leki macierzyste | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | Łączna zawartość pozostałości |
należące do grupy | zwierząt służące do | 100 µg/kg | Tłuszcz | wszystkich substancji z grupy | |
sulfonamidów | produkcji żywności | 100 µg/kg | Wątroba | sulfonamidów nie powinna | |
100 µg/kg | Nerki | przekraczać 100 µg/kg | |||
Bydło, owce, kozy | 100 µg/kg | Mleko |
1.1.2. Pochodne diaminopirymidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Bakwiloprim | Bakwiloprim | Bydło | 10 µg/kg | Tłuszcz | |
300 µg/kg | Wątroba | ||||
150 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 40 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Trimetoprim | Trimetoprim | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
50 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Koniowate | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 50 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 50 µg/kg | Nerki | |||
Ryby | 50 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach |
1.2. Antybiotyki
1.2.1. Penicyliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Amoksycyklina | Amoksycyklina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Ampicylina | Ampicylina | Wszystkie gatunki | 50 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 50 µg/kg | Wątroba | |||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Benzylopenicylina | Benzylopenicylina | Wszystkie gatunki | 50 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 50 µg/kg | Wątroba | |||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Kloksacylina | Kloksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Dikloksacylina | Dikloksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Oksacylina | Oksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Penetamat | Benzylopenicylina | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko |
1.2.2. Cefalosporyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Cefazolina | Cefazolina | Bydło, owce, kozy | 50 µg/kg | Mleko | |
Cefkwinom | Cefkwinom | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
20 µg/kg | Mleko |
1.2.3. Chinoliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Danofloksacyna | Danofloksacyna | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
Nie stosować u zwierząt, których mleko | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
przeznaczone jest do | 400 µg/kg | Wątroba | |||
spożycia przez ludzi | 400 µg/kg | Nerki | |||
Kurczaki | 200 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 400 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 400 µg/kg | Nerki | |||
Difloksacyna | Difloksacyna | Kurczaki, indyki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
400 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
1900 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Enrofloksacyna | Suma | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
enrofloksacyny | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
oraz | 300 µg/kg | Wątroba | |||
cyprofloksacyny | 200 µg/kg | Nerki | |||
100 µg/kg | Mleko | ||||
Króliki | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 200 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 300 µg/kg | Nerki | |||
Sarafloksacyna | Sarafloksacyna | Kurczaki | 10 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |
100 µg/kg | Wątroba | ||||
Łososiowate | 30 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach |
1.2.4. Makrolidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Spiramycyna | Suma spiramycyny | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
oraz | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
neospiramycyny | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
200 µg/kg | Mleko | ||||
Kurczaki |
200 µg/kg 300 µg/kg 400 µg/kg |
Mięśnie Skóra i tłuszcz Wątroba |
|||
Tylmikozyna | Tylmikozyna | Bydło, owce, świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki | ||||
Owce | 50 µg/kg | Mleko | |||
Kurczaki | 75 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi | ||
75 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
250 µg/kg | Nerki | ||||
Tylozyna | Tylozyna A | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
50 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 100 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 100 µg/kg | Nerki |
1.2.5. Florfenikol i związki pokrewne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Florfenikol | Suma florfenikolu i jego metabolitów | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
oznaczanych jako | 3000 µg/kg | Wątroba | |||
florfenikolamina | 300 µg/kg | Nerki | |||
Tiamfenikol | Tiamfenikol | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
50 µg/kg | Mleko | ||||
Kurczaki Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi |
50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
1.2.6. Tetracykliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Chlorotetracyklina | Suma leku | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | |
macierzystego oraz | zwierząt służące do | 300 µg/kg | Wątroba | ||
jego 4-epimeru | produkcji żywności | 600 µg/kg | Nerki | ||
100 µg/kg | Mleko | ||||
200 µg/kg | Jaja | ||||
Doksycyklina | Doksycyklina |
Bydło Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi |
100 µg/kg | Mięśnie | |
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
300 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Drób Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi |
100 µg/kg | Mięśnie | |||
300 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Oksytetracyklina | Suma leku | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | |
macierzystego oraz | zwierząt służące do | 300 µg/kg | Wątroba | ||
jego 4-epimeru | produkcji żywności | 600 µg/kg | Nerki | ||
100 µg/kg | Mleko | ||||
200 µg/kg | Jaja | ||||
Tetracyklina | Suma leku macierzystego oraz jego 4-epimerów | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | 100 µg/kg | Mięśnie | |
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
100 µg/kg | Mleko | ||||
200 µg/kg | Jaja |
1.2.7. Naftaleno-pierścieniowa pochodna anzamycyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Rifaksymina | Rifaksymina | Bydło | 60 µg/kg | Mleko |
1.2.8. Pleuromutyliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Walnemulina | Walnemulina | Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |
500 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
2. Środki przeciwpasożytnicze
2.1. Środki przeciw endopasożytom
2.1.1. Salicyloanilidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Klozantel | Klozantel | Bydło | 1000 µg/kg | Mięśnie | |
3000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
3000 µg/kg | Nerki | ||||
Owce | 1500 µg/kg | Mięśnie | |||
2000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
1500 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki |
2.1.2. Tetra-hydro-imidazole(imidazotiazole)
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Lewamizol | Lewamizol | Bydło, owce, świnie, drób | 10 µg/kg | Mięśnie | |
10 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
10 µg/kg | Nerki |
2.1.3. Benzoimidazol i probenzoimidazol
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Albendazol | Suma sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu oraz | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mięśnie | |
2-aminosulfonu | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
albendazolu, | 1000 µg/kg | Wątroba | |||
wyrażona jako | 500 µg/kg | Nerki | |||
albendazol | 100vg/kg | Mleko | |||
Febantel | Suma pozostałości ekstrahowalnych, które mogą być utlenione do oksfendazolu | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
Bydło, owce, świnie, koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Fenbendazol | Suma ekstrahowalnych | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
pozostałości, które mogą być | Bydło, owce, świnie, koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | ||
utlenione do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
sulfonu | 500 µg/kg | Wątroba | |||
oksfendazolu | 50 µg/kg | Nerki | |||
Flubendazol | Suma flubenazolu i (2-amino 1H-benzoimidazol-5-yl) | Świnie, kurczaki, ptactwo łowne | 50 µg/kg | Mięśnie | |
(4-fluorofenyl) | 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
metanonu | 400 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Flubendazol | Kurczaki | 400 µg/kg | Jaja | ||
Oksfendazol | Suma ekstrahowalnych pozostałości, | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
które mogą być | Bydło, owce, świnie, | 50 µg/kg | Mięśnie | ||
utlenione do | koniowate | 50 µg/kg | Tłuszcz | ||
sulfonu | 500 µg/kg | Wątroba | |||
oksfendazolu | 50 µg/kg | Nerki | |||
Oksybendazol | Oksybendazol | Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |
500 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
Tiabendazol | Suma tiabendazolu | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
i 5-hydroksy- | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
tiabendazolu | 100 µg/kg | Wątroba | |||
100 µg/kg | Nerki | ||||
100 µg/kg | Mleko | ||||
Triklabendazol | Suma ekstrahowalnych pozostałości, które mogą być utleniane | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi |
do | 100 µg/kg | Wątroba | |||
ketotriklabendazolu | 100 µg/kg | Nerki |
2.2. Środki przeciw ektopasożytom
2.2.1. Związki fosforoorganiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Diazinon | Diazinon | Bydło, owce, kozy | 20 µg/kg | Mleko | |
Bydło, świnie, owce, kozy | 20 µg/kg | Mięśnie | |||
700 µg/kg | Tłuszcz | ||||
20 µg/kg | Wątroba | ||||
20 µg/kg | Nerki |
2.2.2. Formamidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Amitraza | Suma amitrazy oraz wszystkich metabolitów zawierających części cząsteczek o specyficznych własnościach dla | Bydło | 200 µg/kg | Tłuszcz | |
grupy 2,4-DMA, | 200 µg/kg | Wątroba | |||
wyrażonych jako | 200 µg/kg | Nerki | |||
amitraza | 10 µg/kg | Mleko | |||
Owce | 400 µg/kg | Tłuszcz | |||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
10 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 400 µg/kg | Skóra + tłuszcz | |||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki |
2.2.3. Pyretroidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunek zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Flumetryna | Flumetryna (suma | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | |
trans-Z izomerów) | 150 µg/kg | Tłuszcz | |||
20 µg/kg | Wątroba | ||||
10 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko |
2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom
2.3.1. Awermektyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Abamektyna | Awermektyna B1a | Bydło | 10 µg/kg | Tłuszcz | |
20 µg/kg | Wątroba | ||||
Doramektyna | Doramektyna | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u bydła, którego mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi |
150 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
30 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie, owce | 20 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u owiec, których mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi | ||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
30 µg/kg | Nerki | ||||
Eprinomektyna | Eprinomektyna B1a | Bydło | 30 µg/kg | Mięśnie | |
30 µg/kg | Tłuszcz | ||||
600 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Iwermektyna | 22, 23-Dihydroawermektyna | Bydło | 40 µg/kg | Tłuszcz | |
B1a | 100 µg/kg | Wątroba | |||
Świnie, owce, koniowate | 20 µg/kg | Tłuszcz | |||
15 µg/kg | Wątroba | ||||
Jelenie, włącznie z reniferami | 20 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
20 µg/kg | Nerki | ||||
Moksydektyna | Moksydektyna | Bydło, owce | 50 µg/kg | Mięśnie | |
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
2.4. Środki przeciwpierwotniakowe
2.4.1. Pochodne triazinetrionu
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Toltrazuril | Sulfon toltrazurilu | Kurczaki | 100 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi |
200 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
600 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki | ||||
Indyki | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
200 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
600 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki |
3. Środki działające na układ nerwowy
3.1. Środki działające na centralny układ nerwowy
3.1.1. Trankwilizery na bazie butyrofenonu
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Azaperon | Suma azaperonu | Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |
oraz azaperolu | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy
3.2.1. Środki antyandrenergiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Karazolol | Karazolol | Świnie | 5 µg/kg | Mięśnie | |
5 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
25 µg/kg | Wątroba | ||||
25 µg/kg | Nerki |
4. Środki przeciwzapalne
4.1. Niesteroidowe środki przeciwzapalne
4.1.1. Pochodne kwasu arylopropionowego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Wedaprofen | Wedaprofen | Koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | |
20 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki |
4.1.2. Pochodne środków z grupy fenamatu
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Kwas tolfenoaminowy | Kwas | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
tolfenoaminowy | 400 µg/kg | Tłuszcz | |||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
400 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
5. Kortykoidy
5.1. Glukokortykoidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Deksametazon | Deksametazon | Bydło | 0,3 µg/kg | Mleko | |
Bydło, świnie, koniowate | 0,75 µg/kg | Mięśnie | |||
2 µg/kg | Wątroba | ||||
0,75 µg/kg | Nerki |
WYKAZ SUBSTANCJI, DLA KTÓRYCH NIE OKREŚLONO MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
Distearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Octan zasadowy glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Fosforan glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tristearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek amonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Zasadowy węglan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Zasadowy galusan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Zasadowy azotan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Zasadowy salicylan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Kwas borowy i borany | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Bromek, sole sodowe | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Octan wapnia Benzoesan wapnia Węglan wapnia Chlorek wapnia Glukonian wapnia Wodorotlenek wapnia Podfosforyn wapnia Jabłczan wapnia Tlenek wapnia Fosforan wapnia Polifosforan wapnia Propionian wapnia Krzemian wapnia Stearynian wapnia Siarczan wapnia |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukoheptonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonoglukoheptonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonomleczan wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glutaminian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Węglan kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dichlorek kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek kobaltu (III) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Heptonian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Metionian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek miedziawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas chlorowodorowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Nadtlenek wodoru | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Jod i związki nieorganiczne jodu obejmujące: - jodek sodowy i potasowy - jodan sodowy i potasowy - jodofory włącznie z jodkiem poliwinylopirolidonu |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dichlorek żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Magnez Siarczan magnezu Wodorotlenek magnezu Stearynian magnezu Glutaminian magnezu Orotonian magnezu Krzemian magnezowo-glinowy Tlenek magnezu Węglan magnezu Fosforan magnezu Glicerofosforan magnezu Asparaginian magnezu Cytrynian magnezu Octan magnezu Trikrzemian magnezu |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian niklu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan niklu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dl-asparaginian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukuronian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glicerofosforan potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Azotan potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Selenian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chloryn sodu | Bydło | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Dichloroizocyjanuron sodu | Bydło, owce, kozy | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Podfosforyn sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Selenian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Selenit sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarka | Bydło, świnie, owce, kozy, koniowate | |
Octan cynku Chlorek cynku Glukonian cynku Oleinian cynku Stearynian cynku |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
2. Związki organiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
17δ-estradiol | Wszystkie ssaki, służące do produkcji żywności | Wyłącznie do celów terapeutycznych i zootechnicznych |
2-aminoetanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Diwodorofosforan 2-aminoetylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
2-pirolidon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania pozajelitowo w dawkach nieprzekraczających 40 mg/kg masy ciała |
8-hydroksychinolina | Wszystkie ssaki, od których pochodzą środki spożywcze | Wyłącznie do stosowania miejscowego u zwierząt nowonarodzonych |
Acetylocysteina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Alfakalcydol | Bydło | Do stosowania wyłącznie u rodzących krów |
Alfaprostol |
Króliki Bydło, świnie, koniowate |
|
Bacytracyna | Bydło | Dopuszczony wyłącznie do stosowania dowymieniowego u krów mlecznych i we wszystkich tkankach poza mlekiem |
Chlorek benzalkoniowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako rozczynnik o stężeniu nieprzekraczającym 0,05 % |
Benzokaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako anastetyk do stosowania miejscowego |
Alkohol benzylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Betaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Bronopol | Łososiowate | Do stosowania wyłącznie przy zapładnianiu ikry w gospodarstwie |
Brotizolam | Bydło | Do stosowania wyłącznie w celach leczniczych |
Buserelina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Winian butorfanolu | Koniowate | Do stosowania wyłącznie dożylnego |
4-hydroksybenzoesan butylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Bromek butyloskopolaminy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kofeina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Karbetocyna | Wszystkie ssaki, od których pochodzą środki spożywcze | |
Cefazolina | Bydło Owce, kozy | Do stosowania dowymieniowego, z wyjątkiem przypadków, gdy wymię może być wykorzystane jako środek spożywczy dla ludzi |
Alkohol cetostearylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cetrimid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chloroheksydyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Chlorokrezol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Klazuril | Gołębie | |
Kloprosterol | Bydło, świnie, koniowate | |
Kokoalkilodimetylobetainy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Kortykotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hormon uwalniający hormon D-Phe 6-luteinizujący | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dembreksyna | Koniowate | |
Chlorowodorek denaweriny | Bydło | |
Detomidyna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach leczniczych |
Diklazuril | Owce | Wyłącznie do stosowania doustnego u owiec |
Ftalan dietylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dietylenoglikolowy eter monoetylu | Bydło, świnie | |
Tritlenek dimanganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Ftalan dimetylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dinoprost | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Trometamina dinoprostu | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Diprofilina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kamsylat etamifiliny | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Alkohol etylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Mleczan etylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Trometamina etiprostonu | Bydło, świnie | |
Octan fertireliny | Bydło | |
Flumetryna | Pszczoły (miód) | |
Kwas foliowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glicerol formal | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gonadotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Heptaminol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hesperydyna | Koniowate | |
Metylowy chalkon hesperydyny | Koniowate | |
Heksetydyna | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Choriogonadotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gonadotropina ludzka otrzymywana z moczu (menopauzowa) | Bydło | |
Hydrokortizon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Związki organiczne jodu - Jodoform | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Izobutan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Izofluran | Koniowate | Wyłącznie do stosowania jako anastetyk |
Izoksupryna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach terapeutycznych, zgodnie z dyrektywą Rady 96/22/EWG (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 3) |
Ketamina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Winian ketanseryny | Koniowate | |
Ketoprofen | Bydło, świnie, koniowate | |
Kwas L-winowy i jego mono- i di-sodowe, potasowe i wapniowe sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Kwas mlekowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Lecyrelina | Bydło, koniowate, króliki | |
Lobelina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Luprostiol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas jabłkowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Węglan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Chlorek manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Glukonian manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Glicerofosforan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Tlenek manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Pidolat manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Rybonukleinian manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Siarczan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Mecylinam | Bydło | Wyłącznie do stosowania wewnątrzmacicznego |
Octan medroksyprogesteronu | Owce | Do stosowania wyłącznie dopochwowo w celach zootechnicznych |
Melatonina | Owce, kozy | |
Menadion | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Menbuton | Bydło, owce, kozy, świnie, koniowate | |
Mentol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Nikotynian metylu | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Węglowodory mineralne o niskiej i wysokiej lepkości, zawierające woski mikrokrystaliczne około C10-C60; związki alifatyczne, alifatyczne rozgałęzione i alicykliczne | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Z wyłączeniem związków aromatycznych i nienasyconych |
N-butan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
N-butanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Natamycyna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Neostygmina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Nikoboksil | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Noniwamid | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Oleinooleinian | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Oksytocyna | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Pankreatyna | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Papaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Papaweryna | Bydło | Wyłącznie u nowonarodzonych cieląt |
Kwas paracetowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Fenol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Floroglucyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Fitomenadion | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Polikrezulen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
15-hydroksystearynian glikolu polietylenowego | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
7-glicerylokakaowy glikol polietylenowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Stearyniany glikolu polietylenowego z 8-40 jednostkami oksyetylenowymi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Polisiarczan glikozaminoglikanu | Koniowate | |
Prazikwantel | Owce, koniowate | Do stosowania wyłącznie u owiec niemlecznych |
Gonadotropina z surowicy ciężarnych klaczy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Predkamid (krotetamid i kropropamid) | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Prokaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Propan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glikol propylenowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwatrezyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako środek konserwujący o stężeniu nieprzekraczającym 0,5 % |
R-Kloprostenol | Bydło, świnie, koniowate | |
Rifaksymina | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności Bydło | Wyłącznie do stosowania dowymieniowego - z wyjątkiem przypadków, gdy wymię może być przeznaczone do spożycia przez ludzi - oraz wewnątrzmacicznego |
Romifidyna | Koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach leczniczych |
2-metylo-2-fenoksy-propionian sodu | Bydło, świnie, kozy, koniowate | |
4-hydroksybenzoesan benzylu sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
4-hydroksybenzoesan butylu sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cetostearylosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Soamatosalm | Łososie | |
Tanina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tau fluwalinat | ||
Wodzian terpinu | Bydło, świnie, owce, kozy | |
Tetrakaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako anastetyk |
Teobromina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Teofilina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tiomersal | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako środek konserwujący w szczepionkach o dozach wielokrotnych, o stężeniu nieprzekraczającym 0,02 % |
Tymol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Timerfonian | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako środek konserwujący w szczepionkach o dozach wielokrotnych, o stężeniu nieprzekraczającym 0,02 % |
Trimetylofloroglucyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Witamina D | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Alkohole lanolinowe | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
3. Substancje ogólnie uznane za bezpieczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
Wyciąg piołunowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Acetylometionina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Wodorotlenek glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Monostearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan amonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Benzoesan benzylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
P-hydroksybenzoesan benzylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Boroglukonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cytrynian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kamfora | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do użytku zewnętrznego |
Wyciąg z kardamonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Sebacynian dietylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dimetykon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dimetyloacetamid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dimetylosulfotlenek | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Epinefryna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Oleinian etylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas eylenodiaminotetraoctowy i jego sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Eukaliptol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hormon folikulostymulina (naturalny FSH pozyskiwany ze wszystkich gatunków i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Formaldehyd | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas mrówkowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Aldehyd glutarowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gwajakol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Heparyna i jej sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gonadotropina ludzka kosmówkowa (naturalny HCG i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cytrynian amonowo-żelazowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dekstran żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukoheptonian żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Izopropanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Lanolina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hormon luteizujący (naturalny LH pozyskiwany ze wszystkich gatunków i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Podfosforyn magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Mannitol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Benzoesan metylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Monotiogliceryna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Montanid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Myglyol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Orgoteina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Poloksalen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Poloksamer | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glikole polietylenowe (o masie cząsteczkowej w granicach od 200 do 10.000) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Polisorbat 80 | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Serotonina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chromoglikan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dioktylosulfobursztynian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Formaldehydosulfoksylan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Laurylosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Pirosiarczyn sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Stearynian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tiosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tragakanta | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Mocznik | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
4. Substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktach leczniczych
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunek zwierząt | Inne przepisy |
Wszystkie substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktach leczniczych pod warunkiem, że ich stężenie w tych produktach nie przekracza jednej części na dziesięć tysięcy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
5. Środki stosowane jako substancje dodatkowe do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunek zwierząt | Inne przepisy |
Substancje oznaczone symbolem E | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie środki zatwierdzone jako dodatki do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, z wyjątkiem substancji konserwujących wymienionych w części C załącznika III do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1). |
6. Substancje pochodzenia roślinnego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
Angelicae radix aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Anisi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Balsamum peruvianum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Carvi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Caryophylli aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chrysanthemi cinerariifolii flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Cinnamomi cassiae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cinnamomi ceylanici aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Citri aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Citronellae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Coriandri aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Echinacea purpurea | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Eucalypti aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Foeniculi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hamamelis virginiana | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Hyperici oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Lespedeza capitata | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Lini oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Majoranae herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Matricariae flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Medicago sativa extractum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Melissae folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Menthae piperitae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Millefolii herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Myristicae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania u zwierząt nowonarodzonych |
Produkty utlenienia Terebinthinae oleum | Bydło, świnie, owce, kozy | |
Pyrethrum wyciąg | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Quercus kora | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Quillaia saponins | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Ricini oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Rosmarini aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Rosmarini folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Salviae folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Sambuci flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Sinapis nigrae semen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Terebinthinae aetheroleum rectificatum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Terebinthinae laricina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Thymi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tiliae flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Urticae herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH STOSOWANYCH W WETERYNARYJNYCH PRODUKTACH LECZNICZYCH, DLA KTÓRYCH OKREŚLONO TYMCZASOWE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
1.1. Chemioterapeutyki
1.1.2. Benzenosulfonamidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Klorsulon | Klorsulon | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
150 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki |
1.2. Antybiotyki
1.2.1. Inhibitory beta-laktamazy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Kwas klawulanowy | Kwas klawulanowy | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie | 200 µg/kg | Mięśnie | |||
200 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki |
1.2.2. Makrolidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Erytromycyna | Maksymalne limity pozostałości wszystkich substancji czynnych mikrobiologicznie wyrażonych w postaci ekwiwalentów erytromycyny | Bydło, owce | 40 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, drób | 400 µg/kg | Mięśnie | |||
400 µg/kg | Tłuszcz | ||||
400 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 200 µg/kg | Jaja | |||
Jozamycyna | Jozamycyna | Kurczaki | 200 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
200 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki | ||||
200 µg/kg | Jaja |
1.2.5. Aminoglikozydy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Aminozydyna | Aminozydyna | Bydło, świnie, króliki, kurczaki | 500 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
1500 µg/kg | Wątroba | ||||
1500 µg/kg | Nerki | ||||
Apramycyna | Apramycyna | Bydło | 1000 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
1000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
Wyłącznie do stosowania u niemlecznego bydła | 10.000 µg/kg | Wątroba | |||
20.000 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 1000 µg/kg | Mięśnie | |||
1000 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki | ||||
Dihydrostreptomycyna | Dihydrostreptomycyna | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, drób | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki | ||||
Gentamycyna | Gentamycyna | Bydło | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki | ||||
Neomycyna (także framycetyna) | Neomycyna | Bydło, owce, kozy | 500 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, kozy, świnie, kurczaki, indyki, | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
kaczki | 500 µg/kg | Tłuszcz | |||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki | ||||
Kurczaki | 500 µg/kg | Jaja | |||
Spektynomycyna | Spektynomycyna | Bydło | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Bydło, świnie, drób | 300 µg/kg | Mięśnie | |||
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
2000 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki | ||||
Streptomycyna | Streptomycyna | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, drób | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki |
1.2.6. Chinoliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Dekochinian | Dekochinian | Bydło, owce | 500 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
500 µg/kg | Nerki | ||||
Enrofloksacyna | Suma enrofloksacyny oraz ciprofloksacyny | Owce | 100 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
300 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
Flumechina | Flumechina | Bydło, owce, kozy, świnie, kurczaki | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz lub skóra i tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Łososiowate | 150 µg/kg | Mięśnie i skóra | |||
Marbofloksacyna | Marbofloksacyna | Bydło | 150 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
150 µg/kg | Wątroba | ||||
150 µg/kg | Nerki | ||||
75 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 150 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
150 µg/kg | Wątroba | ||||
150 µg/kg | Nerki |
1.2.9. Polimyksyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Kolistyna | Kolistyna | Bydło, owce | 50 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, kurczaki, króliki | 150 µg/kg | Mięśnie | |||
150 µg/kg | Tłuszcz | ||||
150 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
Kurczaki | 300 µg/kg | Jaja |
1.2.10. Penicyliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Penetamat | Benzylopenicylina | Owce | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
1.2.11. Florfenikol i związki pokrewne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Florfenikol | Suma florfenikolu i jego metabolitów oznaczanych jako florfenikoloamina | Ryby | 1000 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2001 r. |
2. Środki przeciwpasożytnicze
2.1. Środki przeciw endopasożytom
2.1.2. Benzoimidazole i probenzoimidazole
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Sulfotlenek albendazolu | Suma albendazolu, sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
i sulfonu | Bydło, owce, bażanty | 100 µg/kg | Mięśnie | ||
albendazolo-2- | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
aminy, wyrażona | 1000 µg/kg | Wątroba | |||
jako albendazol | 500 µg/kg | Nerki | |||
Netobimina | Suma netobiminy i albendazolu oraz metabolitów albendazolu oznaczanych jako sulfon 2-aminobenzoimidazolu | Bydło, owce, kozy | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 31 lipca 1999 r. |
100 µg/kg | Mięśnie | ||||
1000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
2.2. Środki przeciw ektopasożytom
2.2.1. Formamidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Amitraza | Suma amitrazy oraz wszystkich metabolitów zawierających części cząsteczki o specyficznych własnościach dla grupy 2,4-DMA, wyrażonych jako amitraza | Pszczoły | 200 µg/kg | Miód | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.2.2. Pochodne iminofenylotiazolidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Cymiazol | Cymiazol | Pszczoły | 1000 µg/kg | Miód | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.2.3. Piretryny i piretroidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Cyfluthrin | Cyfluthrin | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2001 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
10 µg/kg | Wątroba | ||||
10 µg/kg | Nerki | ||||
20 µg/kg |
Mleko Należy przestrzegać pozostałych przepisów dyrektywy Rady 94/29/WE (Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 67) |
2.2.4. Związki fosforoorganiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limitypozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Azametifos | Azametifos | Łososiowate | 100 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 1999 r. |
2.2.5. Pochodne acylomocznika
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Teflubenzuron | Teflubenzuron | Łososiowate | 500 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom
2.3.1. Awermektyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Moksydektyna | Moksydektyna | Koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
3. Środki działające na system nerwowy
3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy
3.2.1. Środki 82-sympatykomimetyczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Chlorowodorek klenbuterolu | Klenbuterol | Bydło |
0,1 ug/kg 0,1 ug/kg |
Mięśnie Wątroba |
Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Wskazanie: do tokolizy krów rodzących |
0,1 ug/kg 0,05 ug/kg |
Nerki Mleko |
|||
Koniowate | 0,1 ug/kg | Mięśnie | |||
Wskazanie: do tokolizy krów rodzących |
0,5 ug/kg 0,5 ug/kg |
Wątroba Nerki |
5. Środki przeciwzapalne
5.1. Niesteroidowe środki przeciwzapalne
5.1.1. Pochodne kwasu arylopropionowego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Karprofen | Karprofen | Bydło | 500 ug/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
500 ug/kg | Tłuszcz | ||||
1000 ug/kg | Wątroba | ||||
1000 ug/kg | Nerki | ||||
Koniowate | 50 ug/kg | Mięśnie | |||
100 ug/kg | Tłuszcz | ||||
1000 ug/kg | Wątroba | ||||
1000 ug/kg | Nerki |
5.1.2. Pochodne kwasu enolowego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Meloksykam | Meloksykam | Bydło | 25 ug/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
60 ug/kg | Wątroba | ||||
35 ug/kg | Nerki |
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH NIE MOŻNA USTALIĆ MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
Substancja farmakologicznie czynna |
Aristolochia spp. oraz jej preparaty |
Chloramfenikol |
Chloroform |
Chlorpromazyna |
Kolchicyna |
Dapson |
Dimetridazol |
Metronidazol |
Nitrofurany (włącznie z furazolidonem) |
Ronidazol |
-zmieniony przez sprostowanie z dnia 30 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.116.86).
- zmieniony przez sprostowanie z dnia 19 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.304.24).
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.1999.60.16 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 508/1999 zmieniające załączniki I-IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego |
Data aktu: | 04/03/1999 |
Data ogłoszenia: | 09/03/1999 |
Data wejścia w życie: | 01/05/2004, 08/05/1999 |