Rozporządzenie 12/1999 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 12/1999
z dnia 7 stycznia 1999 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 11 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1921/95(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2427/95(4), wymienia produkty, dla których wymagane są pozwolenia na przywóz oraz odpowiednie zabezpieczenia; doświadczenie nabyte w związku z tymi środkami kontroli przywozu oraz rozwój handlu i metod statystycznych pozwalają na skreślenie niektórych produktów z wyżej wymienionego Załącznika; po takim skreśleniu art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1921/95 nie ma już zastosowania i powinien zostać skreślony;

na podstawie plafonu taryfowego na przetwory z wiśni pochodzące z Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii ustalonego w rozporządzeniu Rady (WE) nr 77/98(5) oraz zarządzanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 123/98(6), produkty objęte kodem CN ex 0813 40 95 powinny być dodane do wykazu produktów, dla których wymagane są pozwolenia na przywóz oraz dla których powinny być ustalone odpowiednie zabezpieczenia;

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3566/90(7), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1032/95(8), ustanawia wykaz produktów, do których stosuje się art. 2 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1921/95; z jednej strony rozporządzenie Komisji (WE) nr 2125/95(9), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2493/98(10), ustanawia przepisy dotyczące tego środka w odniesieniu do konserwowanych grzybów oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 122/98(11), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1057/98(12) i rozporządzenie (WE) nr 123/98 ustanawiają przepisy w odniesieniu do przetworów z wiśni pochodzących z Republik Bośni i Hercegowiny oraz Chorwacji i z Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, natomiast z drugiej strony wygląda na to, że nie ma potrzeby utrzymywania tego wykazu dla innych produktów i krajów pochodzenia; w celu zachowania jasności i zapewnienia skutecznego administrowania, rozporządzenie (EWG) nr 3566/90 powinno zostać uchylone;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1921/95 wprowadza się następujące zmiany:

1) skreśla się art. 6;

2) załącznik zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 3566/90 niniejszym traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 stycznia 1999 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.

(3) Dz.U. L 185 z 4.8.1995, str. 10.

(4) Dz.U. L 249 z 17.10.1995, str. 12.

(5) Dz.U. L 8 z 14.1.1998, str. 1.

(6) Dz.U. L 11 z 17.1.1998, str. 17.

(7) Dz.U. L 347 z 12.12.1990, str. 17.

(8) Dz.U. L 105 z 9.5.1995, str. 3.

(9) Dz.U. L 212 z 7.9.1995, str. 16.

(10) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 38.

(11) Dz.U. L 11 z 17.1.1998, str. 15.

(12) Dz.U. L 151 z 21.5.1998, str. 25.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

Wykaz produktów określony w art. 3 ust. 1 i art. 5 ust. 1

Kod CN Wyszczególnienie Ilość EUR/100 kg netto Kod TARIC
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
- - - Grzyby:
0711 90 40 - - - - Z rodzaju Agaricus 2,40
0711 90 60 - - - - Pozostałe 2,40
0806 Winogrona, świeże lub suszone:
0806 20 - Suszone:
- - W bezpośrednich opakowaniach

o pojemności netto

nieprzekraczającej 2 kg:

0806 20 12 - - - Sułtanki 2,40
0806 20 18 - - - Pozostałe 2,40
- - Pozostałe:
0806 20 92 - - - Sułtanki 2,40
0806 20 98 - - - Pozostałe 2,40
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru

przewyższającej

13 % wagowo

ex 0811 90 19 - - - - Pozostałe:
- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *21, *29
- - - - - Wiśnie i czereśnie 2,40 *31, *39
- - - Pozostałe
ex 0811 90 39 - - - - Pozostałe:
- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *21, *29
- - - - - Wiśnie i czereśnie 2,40 *31, *39
- - Pozostałe:
0811 90 75 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
0811 90 80 - - - - Wiśnie i czereśnie 2,40
0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0812 10 00 - Wiśnie i czereśnie:
- - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *10
- - Pozostałe: 2,40 *90
0813 Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:
- - Pozostałe
ex 0813 40 95 - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *20
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Pozostałe:
2001 90 50 - - Grzyby:
- - - Z rodzaju Agaricus 2,40
- - - Pozostałe 2,40
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12 %:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg

0,70
2002 90 19 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0,70
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12 %, ale nie

większej niż 30 %:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg

2,20
2002 90 39 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2,20
- - O zawartości suchej masy powyżej

30 %:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg

2,20
2002 90 99 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2,20
2003 Grzyby i trufle przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2003 10 - Grzyby:
- - Z rodzaju Agaricus:
2003 10 20 - - - Tymczasowo zakonserwowane,

ugotowane

2,90
2003 10 30 - - - Pozostałe 2,90
2003 10 80 - - Pozostałe 2,90
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 60 00 - Szparagi 2,40
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 60 - Wiśnie i czereśnie:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 60 51 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 59 - - - - - Pozostałe 2,40
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 60 61 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 69 - - - - Pozostałe 2,40
- - - Niezawierające dodatku cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

- - - - 4,5 kg lub więcej:
2008 60 71 - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 79 - - - - - Pozostałe 2,40
- - - - Mniej niż 4,5 kg:
2008 60 91 - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 99 - - - - - Pozostałe 2,40
2008 70 - Brzoskwinie:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 - - - - O zawartości cukru w masie

powyżej 13 %

0,70
2008 70 69 - - - - Pozostałe 0,70
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 71 - - - - O zawartości cukru w masie

powyżej 15 %

0,70
2008 70 79 - - - - Pozostałe 0,70
2009 Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok pomarańczowy
- - Mrożony:
- - - O gęstości nieprzekraczającej

1,33 g/cm3 przy temperaturze

20 °C:

2009 11 99 - - - - Pozostałe: 1,40"

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1999.4.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 12/1999 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90
Data aktu: 07/01/1999
Data ogłoszenia: 08/01/1999
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 15/01/1999