(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 5 sierpnia 1999 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacjach z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(3), ustala substancje, które mogą być użyte jako barwniki w środkach spożywczych.
(2) Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych(4), określa kryteria czystości dla barwników, wymienionych w dyrektywie 94/36/WE.
(3) W świetle postępu technicznego konieczna jest zmiana kryteriów czystości ustalonych w dyrektywie 95/45/WE dla mieszanin karotenów (E 160a i)); w konsekwencji, konieczne jest dostosowanie tej dyrektywy.
(4) Jest rzeczą właściwą uwzględnienie wymagań i technik analitycznych dotyczących barwników, jakie zostały ustalone w Codex Alimentarius oraz przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności (JECFA).
(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. środków spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 lipca 1999 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Karel VAN MIERT |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.
(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.
(4) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 1.