KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 857/1999(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 831/97(3) ustanawia normy handlowe mające zastosowanie do awokado.
(2) Norma FFV-42 UN/ECE (Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych) dotycząca obrotu i handlowej kontroli jakości awokado będącego przedmiotem obrotu w międzynarodowym handlu między i do Państw Członkowskich UN/ECE, została zmieniona na ostatnich posiedzeniach Grupy Roboczej ECE ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości; art. 2 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2200/96 ustanawia obowiązek uwzględnienia norm UN/ECE zalecanych przez tę grupę roboczą kiedy przyjmowane są normy są w sprawie owoców i warzyw; wspólnotowa norma dla awokado powinna być odpowiednio ujednolicona z analogicznymi normami UN/ECE.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 3 czerwca 1999 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 108 z 27.4.1999, str. 7.
(3) Dz.U. L 119 z 8.5.1997, str. 13.