KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1581/96(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91(3), ostatnio zmienione rozporządzenie (WE) nr 2472/97(4), określa właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz odpowiednie metody analizy;
późniejsza kontrola ujawniła potrzebę poprawienia tekstu rozporządzenia (WE) nr 2472/97; w wyniku tego przyjmuje się tekst rozporządzenia (EWG) nr 2568/91;
rozporządzenie (WE) nr 2472/97 wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich, to znaczy dnia 10 lutego 1998 r.; tego dnia wchodzi również w życie niniejsze rozporządzenie;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lutego 1998 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 11.
(3) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.
(4) Dz.U. L 341 z 12.12.1997, str. 25.