Dyrektywa 98/36/WE zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci

DYREKTYWA KOMISJI 98/36/WE
z dnia 2 czerwca 1998 r.
zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(1), zmienioną dyrektywą 96/84/WE Parlamentu Europejskiego i Rady(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1,

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności w sprawie przepisów mogących wpłynąć na zdrowie publiczne,

a także mając na uwadze, co następuje:

istotne kryteria dotyczące składu przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla dzieci wymienione są odpowiednio w załącznikach I i II do dyrektywy Komisji 96/5/WE(3);

z powodu szczególnego składu odżywczego oraz właściwości chemicznych, fizycznych i organoleptycznych sera, jeżeli produkty uzyskiwane z sera i innych składników wykonane były tak, by spełnić wymagania dotyczące białka ustanowione w załączniku II do dyrektywy 96/5/WE, to miałyby zbyt wysoką zawartość tłuszczu i byłyby nieodpowiednie dla niemowląt i małych dzieci;

z tego powodu powinien zostać zdefiniowany ponownie wymóg dla tych produktów dotyczący białka;

rożne zwyczaje kulinarne we Wspólnocie skutkują sprzedażą sosów, używanych jako dodatek do posiłków, które mają znaczenie organoleptyczne, ale nie mają znaczenia w wartości odżywczej; z tego powodu sosy te powinny być zwolnione z wymogów dotyczących białka z załącznika II;

w załącznikach do dyrektywy 96/5/WE określone są najwyższe dopuszczalne poziomy zawartości niektórych substancji dodawanych w celach odżywczych; art. 5 dyrektywy 96/5/WE określa, że tam, gdzie to konieczne, dodając do już ustalonych, należy określić najwyższe dopuszczalne poziomy;

dyrektywa 96/5/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załączniki do dyrektywy 96/5/WE zastępuje się zgodne z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 31 grudnia 1998 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję. Wspomniane przepisy stosuje się w taki sposób, aby:

– zezwolić na wymianę handlową produktami zgodnymi z niniejszą dyrektywą nie później niż do dnia 1 stycznia 1999 r.,

– zabronić wymiany handlowej produktami niezgodnymi z niniejszą dyrektywą z mocą od dnia 1 stycznia 2000 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 czerwca 1998 r.
W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 20.

(3) Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach do dyrektywy 96/5/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II sekcja 1 dodaje się, co następuje:

"1.3a. Jeżeli ser wymieniony jest razem z innymi składnikami w nazwie produktu smakowego, to bez względu na to, czy produkt przedstawiany jest jako posiłek czy nie:

- białka pochodzenia nabiałowego stanowią nie mniej niż 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),

- łączna ilość białka ze wszystkich źródeł w produkcie jest nie mniejsza niż 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).".

"1.4a. Sosy prezentowane jako dodatek do posiłku są zwolnione z wymogów sekcji 1.1-1.4 włącznie.

1.4b. Słodkie posiłki, które wymieniają w nazwie produkty nabiałowe jako pierwszy lub jedyny składnik, zawierają nie mniej niż 2,2 g białka mlecznego/100 kcal. Wszystkie pozostałe słodkie posiłki są zwolnione z wymogów sekcji 1.1-1.4.".

2) Dodaje się załącznik VI w brzmieniu:

"ZAŁĄCZNIK VI

Najwyższe dopuszczalne poziomy dla witamin, minerałów oraz elementów śladowych, jeżeli dodano, w przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz w odżywkach dla niemowląt i małych dzieci

Wymogi dotyczące składników odżywczych odnoszą się do produktów gotowych do użycia, wprowadzanych do obrotu jako takie lub jako produkty do odtworzenia zgodnie z instrukcją producenta, z wyjątkiem potasu i wapnia, dla których wymogi dotyczą produktów sprzedawanych.

Składnik odżywczy Maksimum na 100 kcal
Witamina A (μg RE) 180(1)
Witamina E (mg a-TE) 3
Witamina C (mg) 12,5/25(2)/125(3)
Tiamina (mg) 0,25/0,5(4)
Ryboflawina (mg) 0,4
Niacyna (mg NE) 4,5
Witamina B6 (mg) 0,35
Kwas foliowy (μg) 50
Witamina B12 (μg) 0,35
Kwas pantotenowy (mg) 1,5
Biotyna (μg) 10
Potas (mg) 160
Wapń (mg) 80/180(5)/100(6)
Magnez (mg) 40
Żelazo (mg) 3
Cynk (mg) 2
Miedź (μg) 40
Jod (μg) 35
Mangan (μg) 0,6
(1) Zgodnie z przepisami załączników I i II.
(2) Limit stosowany do produktów wzbogacanych żelazem.
(3) Limit stosowany do posiłków z owoców, soków owocowych, nektarów i

soków warzywnych.

(4) Limit stosowany do przetworzonej żywności na bazie zbóż.
(5) Limit stosowany do produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a)

pkt i) i ii).

(6) Limit stosowany do produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a)

pkt iv).".

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1998.167.23

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 98/36/WE zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci
Data aktu: 02/06/1998
Data ogłoszenia: 12/06/1998
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 02/07/1998