..................................................Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.
.................................................
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1587/96(2), w szczególności jego art. 6 ust. 6 i art. 12 ust. 3 i art. 28,
a także mając na uwadze, co następuje:
na rynku masła we Wspólnocie występują ogromne nadwyżki; art. 6 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 804/68 przewiduje upłynnianie zapasów masła skupowanego przez agencję interwencyjną; rozporządzenie Rady (EWG) nr 1723/81(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 863/84(4) określa ogólne zasady dotyczące środków mających na celu utrzymanie stopnia wykorzystania masła znajdującego się na rynku przez pewne kategorie konsumentów i niektóre zakłady;
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 570/88(5), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 531/96(6) przewiduje sprzedaż masła z zapasów interwencyjnych po obniżonych cenach i przyznanie pomocy do śmietany, masła oraz koncentratu masła, przeznaczonych do wykorzystania w produkcji wyrobów cukierniczych, lodów i innych środków spożywczych; doświadczenie wykazało, iż uregulowania muszą być dostosowane i uproszczone, w celu poprawy funkcjonowania programu;
w celu zapewnienia spójności z definicją masła kwalifikującego się do przyznania pomocy należy określić, iż śmietana musi spełniać warunki ustanowione w art. 6 ust. 5 rozporządzenia (EWG) nr 804/68, by mogła kwalifikować się do pomocy;
rozporządzenie (EWG) nr 570/88 przewiduje, iż masło wprowadzane na rynek musi być zapakowane, nawet jeśli po wyprodukowaniu jest przeznaczone do włączenia do produktów innych niż produkty końcowe w tym samym zakładzie; spełnienie tego wymagania nie jest konieczne do celów kontrolnych i może ono być zniesione w takich przypadkach; wymaganie dotyczące pakowania niektórych produktów końcowych mających formę niegotowanego ciasta lub przetworów w proszku mogą być również zniesione w przypadku gdy produkty są bezpośrednio transportowane do punktów sprzedaży detalicznej w celu dalszego przetworzenia;
w celu ułatwienia kontroli przestrzegania sześciomiesięcznego limitu czasowego dla włączania produktów objętych niniejszym programem do produktów końcowych, na opakowaniu należy podać numer procedury przetargowej;
dotychczasowe doświadczenie związane ze śmietaną, do której dodano substancje śladowe, jako z produktem kwalifikującym się do przyznania pomocy wykazuje, iż śmietana, do której nie dodano substancji śladowych może również kwalifikować się do przyznania pomocy, jeśli jest włączona bezpośrednio i wyłącznie do produktów końcowych, produkowanych zgodnie z recepturą B; może być zniesione ograniczenie odnoszące się do maksymalnej zawartości tłuszczu w śmietanie; w celu zapewnienia jednakowego traktowania wszystkich podmiotów gospodarczych na rynku, warunki dotyczące percepcji organoleptycznych substancji śladowych powinny stosować się również do masła i koncentratu masła oraz należy określić minimalną dawkę takich substancji śladowych w śmietanie;
zmiany w nomenklaturze scalonej oraz składzie i własnościach niektórych produktów końcowych wymagają wprowadzenia korekt w opisach tych produktów i warunkach, którym podlegają;
należy wydać zezwolenia zakładom, w których prowadzone są różne operacje wytwarzania, przetwarzania i włączania objęte niniejszym programem; aby uzyskać zezwolenie, zakłady muszą spełnić szereg warunków i podjąć się różnorakich zobowiązań; zakłady, które przestały spełniać warunki powinny utracić zezwolenie; jeśli zakład przestaje wypełniać swoje zobowiązania, wydane mu zezwolenie powinno zostać wycofane na okres, który będzie odzwierciedleniem stopnia nieprawidłowości;
rozporządzenie (EWG) nr 570/88 przewiduje, iż produkty oznaczone kodami CN od 0401 do 0406 nie mogą, z wyjątkiem kilku specjalnie oznaczonych, być traktowane jako produkty pośrednie w rozumieniu tego rozporządzenia; doświadczenie wykazało, iż nie ma potrzeby utrzymywania tych odstępstw z wyjątkiem masła łączonego; w definicji "masła łączonego" należy uwzględnić różne procesy, w wyniku których ten produkt jest wytwarzany, w szczególności po to, aby zezwolić na dodawanie śmietany do koncentratu masła;
dodatek substancji śladowych do masła lub śmietany, albo włączenie masła bądź śmietany do produktów końcowych lub produktów pośrednich może odbywać się w Państwie Członkowskim innym niż państwo będące miejscem wytworzenia; w takich przypadkach Państwo Członkowskie będące miejscem przeznaczenia musi być w stanie zagwarantować przestrzeganie kryteriów jakościowych;
właściwe wydaje się umożliwienie podmiotom gospodarczym nieskładania gwarancji należytego przetworzenia w przypadku produktów, do których dodano substancje śladowe, jeśli ubiegano się o pomoc dopiero po dodaniu takich substancji do produktów końcowych i po przeprowadzeniu kontroli;
z uwagi na niższy poziom pomocy odtąd stosowanej, powinna zostać obniżona kwota kary, która ma być nakładana w przypadku przekroczenia ostatecznego terminu włączenia do produktu końcowego;
możliwość, przewidziana w rozporządzeniu (EWG) nr 570/88, dotycząca ustalania minimalnej podstawowej ceny sprzedaży i/albo maksymalnej podstawowej kwoty pomocy nie była wykorzystywana od czasu jej wprowadzenia; tę możliwość wraz z przepisami określonymi w załączniku VII do powyższego rozporządzenia można uchylić;
wiarygodne i regularne dane na temat wykorzystania masła, śmietany oraz koncentratu masła w produktach pośrednich i końcowych, a także na temat użytkowników i obrotów handlowych są istotne dla właściwego zarządzania systemem pomocy; zobowiązanie do dostarczania informacji, ustanowione w rozporządzeniu (EWG) nr 570/88, jest ograniczone i z tego względu powinno zostać rozszerzone;
aby umożliwić władzom krajowym wywiązywanie się z obowiązku przekazywania informacji, powinien zostać wprowadzony jeszcze jeden warunek dla wydawania zezwoleń zakładom, zgodnie z którym zobowiązują się one do dostarczania danych wymaganych przez właściwy organ;
rozporządzenie (EWG) nr 570/88 było wielokrotnie i w znacznym stopniu zmieniane; przy okazji wprowadzania nowych zmian powinno ono zostać zmienione ze względu na jego lepszą czytelność;
okoliczności, w jakich należy stosować rolniczy kurs przeliczeniowy są ustanowione w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1756/93(7), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 569/96(8);
Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez swego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 1997 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.
(2) Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 21.
(3) Dz.U. L 172 z 30.6.1981, str. 14.
(4) Dz.U. L 90 z 1.4.1984, str. 23.
(5) Dz.U. L 55 z 1.3.1988, str. 31.
(6) Dz.U. L 78 z 28.3.1996, str. 13.
(7) Dz.U. L 161 z 2.7.1993, str. 48.
(8) Dz.U. L 80 z 30.3.1996, str. 48.
(9) Dz.U. L 46 z 1.3.1995, str. 1.
(10) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.
(11) Dz.U. L 205 z 3.8.1985, str. 5.
(12) Dz.U. L 301 z 17.10.1992, str. 17.
ZAŁĄCZNIKI
1 Art. 1 ust. 2 zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 921/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.94) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
2 Art. 4 ust. 1 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 186/2004 z dnia 2 lutego 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.29.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2004 r.
3 Art. 11:- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1061/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.152.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 maja 1998 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1550/98 z dnia 17 lipca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.202.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 1998 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 494/1999 z dnia 5 marca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.59.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 marca 1999 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1647/1999 z dnia 27 lipca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.195.12) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 31 lipca 1999 r.
4 Art. 14 ust. 2:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 124/1999 z dnia 20 stycznia 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.16.19) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 stycznia 1999 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 2250/2004 z dnia 27 grudnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.381.25) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
5 Art. 14 ust. 3 dodany przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 2250/2004 z dnia 27 grudnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.381.25) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
6 Art. 17 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1061/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.152.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 maja 1998 r.
7 Art. 18 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1550/98 z dnia 17 lipca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.202.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 1998 r.
8 Art. 22 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1550/98 z dnia 17 lipca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.202.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 1998 r.
9 Załącznik II zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 635/2000 z dnia 24 marca 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.76.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 marca 2000 r.
10 Załącznik V zmieniony przez art. 3 pkt 1 rozporządzenia nr 810/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.149.127) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
11 Załącznik VII:-zmieniony przez art. 1 ust. 1 rozporządzenia nr 1851/2001 z dnia 20 września 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.253.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2001 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.
- zmieniony przez art. 3 pkt 2 rozporządzenia nr 810/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.149.127) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.