Rozporządzenie 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2331/97
z dnia 25 listopada 1997 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22;

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 386/90 z dnia 12 lutego 1990 r. w sprawie monitorowania wywozu produktów rolnych otrzymujących refundacje lub inne kwoty(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 163/94(4), w szczególności jego art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 13 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3665/87 z dnia 27 listopada 1987 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych dla produktów rolnych(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2114/97(6), przewiduje, że refundacja nie jest przyznawana, w przypadku gdy jakość handlowa produktów lub towarów, w postaci, w której są wywożone, nie jest solidna i właściwa;

takie wymagania okazały się jednak niewystarczające, aby zapewnić stosowanie jednolitych warunków, w czasie wypłacania refundacji do niektórych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75;

należy w związku z tym ustanowić na poziomie wspólnotowym dodatkowe warunki dotyczące produktów średniej jakości i umożliwiające odmowę wypłaty refundacji do produktów niższej jakości;

należy uwzględnić dodatkową jakość w przypadku produktów oznaczonych kodami CN 1601 00 99 i 1602 49 19, niezawierających mięsa drobiowego, dla których należy ustalić ostre kryteria jakości w celu ograniczenia jakichkolwiek refundacji przyznawanych w odniesieniu do takich produktów, w przypadku gdy ilości objęte pozwoleniami na wywóz przekraczają lub mogą przekroczyć tradycyjne ilości;

należy wprowadzić kontrole w celu zapewnienia zgodności z niniejszym rozporządzeniem; takie kontrole mają być dokonywane zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2221/95 z dnia 20 września 1995 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 386/90 w odniesieniu do kontroli bezpośrednich przy wywozie produktów rolnych kwalifikujących się do refundacji(7), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 1167/97(8), i muszą w szczególności uwzględniać badanie właściwości organoleptycznych i analiz fizyko-chemicznych; dlatego do wniosków o refundacje musi być dołączone pisemne oświadczenie, że wspomniane produkty spełniają wymagania ustanowione w niniejszym rozporządzeniu; należy przewidzieć jasno określone analizy w celu zapewnienia normalizacji kontroli fizyczno-chemicznych;

ponadto nastąpiły zmiany liczby produktów, dla których przyznawane są refundacje, oraz odniesień do różnych rozporządzeń; w celu uproszczenia administracji należy w związku z tym uchylić rozporządzenie Komisji (EWG) nr 171/78 z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny(9), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1526/92(10);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych, w szczególności rozporządzenia (EWG) nr 3665/87, refundacje wywozowe przyznawane są tylko do produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, w przypadku gdy:

a) spełniają ustanowione warunki;

oraz

b) w rubryce 44 zgłoszenia wywozowego wpisane są wyrazy "towary zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 2331/97".

2.
Do celów niniejszego rozporządzenia uważa się, że jakość produktów wytworzonych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi i nadających się do tego celu ze względu na użyte surowce, ich przygotowanie w odpowiednich warunkach sanitarnych i ich opakowanie, jest solidna i właściwa w rozumieniu art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 3665/87.
Artykuł  2

W przypadku dokonywania kontroli określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2221/95 kontrole produktów objętych niniejszym rozporządzeniem polegają na:

a) badaniu właściwości organoleptycznych;

oraz

b) analizach fizyko-chemicznych wykonywanych z użyciem metod ustanowionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Rozporządzenie (EWG) nr 171/78 niniejszym traci moc.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 grudnia 1997 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 listopada 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 42 z 16.2.1990, str. 6.

(4) Dz.U. L 24 z 29.1.1994, str. 2.

(5) Dz.U L 351 z 14.12.1987, str. 25.

(6) Dz.U. L 295 z 29.10.1997, str. 3.

(7) Dz.U. L 224 z 21.9.1995, str. 13.

(8) Dz.U. L 169 z 27.6.1997, str. 12.

(9) Dz.U. L 25 z 31.1.1978, str. 21.

(10) Dz.U. L 160 z 13.6.1992, str. 12.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 1

Specjalne warunki przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KodCN Wyszczególnienie Kod produktu Warunki
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; przetwory spożywcze oparte na takich produktach:
- Pozostałe:
1601 00 91 Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
Niezawierające mięsa drobiowego ani podrobów 1601 00 91 9120 a) o zawartości

białka w masie

minimum 16 % wagi

netto

b) bez dodatku obcej

wody

c) białka inne niż

białka zwierzęce

są zakazane

Pozostałe 1601 00 91 9190 a) zawartość białka

w masie minimum

12 % wagi netto

b) bez dodatku obcej

wody

c) białka inne niż

białka zwierzęce

są zakazane

1601 00 99 - Pozostałe:
--- W pojemnikach zawierających płynny środek

konserwujący, niezawierające mięsa drobiowego i

podrobów

1601 0099 9110 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 2 5 % wagi

netto

--- W pojemnikach również zawierających płynny

środek konserwujący

1601 00 99 9190 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 33% wagi netto

--- Pozostałe, niezawierające mięsa drobiowego

i podrobów

1601 0099 9110 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 10 % wagi netto

--- Pozostałe: 1601 0099 9100 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 23 % wagi netto

ex 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z trzody chlewnej:
ex 1602 41 Szynki i ich kawałki:
ex 1602 41 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu:

- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

1 kg lub powyżej

1602 41 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

poniżej 1 kg

1602 41 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
ex 1602 42 - - Łopatki i ich kawałki
ex 1602 42 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu

- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

1 kg lub powyżej

1602 42 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

poniżej 1 kg

1602 42 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
ex 1602 49 - - Pozostałe, w tym mieszanki:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa

i podrobów mięsnych, dowolnego rodzaju,

w tym tłuszcze dowolnego rodzaju

i pochodzenia:

ex 1602 49 19 - - - - - Pozostałe:
- - - - - - Gotowane, zawierające w masie 80 % lub

więcej mięsa i tłuszczu

- - - - - - - Niezawierający mięsa drobiowego lub

podrobów z drobiu

- - - - - - - - Zawierające produkt złożony z

wyraźnie rozpoznawalnych kawałków

mięśni, których ze względu na ich

wielkość nie można zidentyfikować

jako pozyskanych z szynek, łopatek,

schabów lub karków, łącznie z małymi

cząsteczkami widocznego tłuszczu

i małymi ilościami podcieków

galarety

1602 49 19 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

ZAŁĄCZNIK  II

Metody analiz(1)

1. Ustalanie zawartości białka

Przez zawartość białka należy rozumieć zawartość azotu pomnożoną przez czynnik 6,25. Zawartość azotu musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 937-1978.

2. Ustalanie zawartości wody w produktach objętych pozycjami 1601 i 1602 Nomenklatury Scalonej

Zawartość wody musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 1442-1973.

3. Obliczenie zawartości wody pochodzącej z zewnątrz:

Zawartość wody uzyskuje się według wzoru: a - 4b, gdzie:

a = zawartość wody,

b = zawartość białka.

4. Ustalanie zawartości kolagenu

Przez zawartość kolagenu należy rozumieć zawartość hydroksyproliny pomnożoną przez czynnik 8. Zawartość hydroksyproliny musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 3496-1978.

______

(1) Metody analizy określone w niniejszym załączniku to metody obowiązujące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia bez uszczerbku dla jakichkolwiek późniejszych zmian tych metod. Są one publikowane przez Sekretariat ISO, 1, rue Varembé, Genewa, Szwajcaria.

1 Załącznik I:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 739/98 z dnia 1 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.102.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 kwietnia 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2882/2000 z dnia 27 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.333.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 507/2002 z dnia 21 marca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.79.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 2002 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.323.19

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny
Data aktu: 25/11/1997
Data ogłoszenia: 26/11/1997
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/12/1997, 26/11/1997