KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3204/93(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1538/91 z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadza szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1000/96(4) w odniesieniu do definicji kapłona i innych właściwych kryteriów produkcji; konieczne jest ustalenie okresu przejściowego na stosowanie nowej definicji w celu uwzględnienia interesów niektórych producentów pod koniec roku gospodarczego;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 29 października 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 289 z 24.11.1993, str. 3.
(3) Dz.U. L 143 z 7.6.1991, str. 11.
(4) Dz.U. L 134 z 5.6.1996, str. 9.