KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 822/87 z dnia 16 marca 1987 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1544/95(2), w szczególności jego art. 74,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozdział 25 ppkt 2.2.3.3.2 Załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2676/90 z dnia 17 września 1990 r. określającego wspólnotowe metody analizy win(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 60/95(4), opisuje metodę analizy zawartości ditlenku siarki soku winogronowego, dającą w rezultacie lepszą ekstrakcję tej substancji niż metoda stosowana wcześniej w rozdziale 13 ppkt 13.4; w konsekwencji daje to wyższą całkowitą zawartość ditlenku siarki analizowanego soku winogronowego, która może przekraczać ustalony poziom maksymalny; w związku z faktem, że metoda ta prowadzi w odniesieniu do podmiotów gospodarczych do zmian technicznych oraz w celu zapobiegania trudnościom związanym ze zbywaniem soku winogronowego, okres przejściowy, podczas którego zawartość ditlenku siarki soku winogronowego może być analizowana z zastosowaniem metody wykorzystywanej wcześniej, powinien być przedłużony do końca roku winnego; powinno się unikać wszelkich przerw w stosowaniu szczegółowych zasad regulujących tę metodę analizy;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 18 stycznia 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 84 z 27.3.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 148 z 30.6.1995, str. 31.
(3) Dz.U. L 272 z 3.10.1990, str. 1.
(4) Dz.U. L 11 z 17.1.1995, str. 19.