KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2314/95(2), w szczególności jego art. 13 ust. 8, art. 14 ust. 5 i 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1591/95 z dnia 30 czerwca 1995 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji wywozowych do glukozy i syropu glukozowego używanych w niektórych przetworach owocowych i warzywnych(3) przewiduje refundację do glukozy i syropu glukozowego używanych w niektórych przetworach owocowych i warzywnych;
na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 426/86 Państwa Członkowskie są zobowiązane kontrolować dokładność deklaracji wskazujących ilość cukru użytego w procesie produkcyjnym; przynajmniej 5 % deklaracji powinno być poddanych kontroli w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania systemu;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 10 listopada 1995 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1.
(2) Dz.U. L 233 z 30.9.1995, str. 69.
(3) Dz.U. L 150 z 1.7.1995, str. 91.