KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa 82/471/EWG przewiduje regularne wprowadzanie poprawek do jej Załącznika w związku z postępem naukowo-technicznym;
badanie nowego produktu, należącego do grupy produktów proteinowych otrzymywanych z mikroorganizmów, w tym przypadku bakterii, pozwoliło wykazać korzystny efekt u świń, cieląt i łososia; powinno się więc zezwolić na użycie tego produktu w żywieniu zwierząt pod pewnymi warunkami;
z przyczyn technologicznych dotyczących produkcji trzeba zmienić dozwolone minimalne koncentracje ciekłej L-lizyny;
Komitet Naukowy ds. Żywienia Zwierząt i Komitet Naukowy ds. Żywności wydał opinię w sprawie stosowania proteinowego produktu fermentacji gazu ziemnego, otrzymywanego z kultur Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidorovans, Bacillus brevis i Bacillus firmus;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 10 lipca 1995 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8.