KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1574/93(2), w szczególności jego art. 3 i 5 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
stwierdzono, że klasyfikacja niektórych kawałków drobiu stanowi problem wynikający z braku precyzyjnych definicji w nomenklaturze taryfowej i statystycznej, ustalonej rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3115/94(4); definicje te powinny zostać ustanowione w celu zapewnienia jednolitego stosowania opłat w sektorze mięsa drobiowego;
przy stosowaniu art. 11 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75 nomenklatura taryfowa wynikająca ze stosowania tego rozporządzenia jest określona w Nomenklaturze Scalonej; dlatego powinna ona zostać zmieniona;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 21 grudnia 1994 r.
|
W imieniu Komisji |
|
René STEICHEN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77.
(2) Dz.U. L 152 z 24.6.1993, str. 1.
(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 345 z 31.12.1994, str. 1.