(93/25/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 25 stycznia 1993 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej Załącznik rozdział IV (IV)(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
małże i ślimaki morskie odławiane na obszarach określonych w rozdziale I ust. 1 lit. b) oraz ust. 1 lit. c) Załącznika do dyrektywy Rady 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek żywych małży(2) tworzą potencjalne zagrożenie dla konsumentów w przypadku gdyby nie były poddawane odpowiedniej obróbce;
Hiszpania i Zjednoczone Królestwo wprowadziły działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich;
procesy te w odpowiedni sposób zabezpieczają zdrowotność produktów i dlatego nie ma konieczności uprzedniego ich oczyszczania czy umieszczenia;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 grudnia 1992 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
(2) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 1.