Decyzja 93/51/EWG w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków

DECYZJA KOMISJI
z dnia 15 grudnia 1992 r.
w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków

(93/51/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 21 stycznia 1993 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności rozdział V (II) pkt 4 załącznika,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozdziałem IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG wytwórca produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków musi przeprowadzać w regularnych odstępach czasu kontrole mikrobiologiczne swojej produkcji przestrzegając norm wyznaczanych zgodnie z przepisami rozdziału V (II) pkt 4 tego załącznika;

w celu ochrony zdrowia publicznego należy wyznaczyć próg graniczny zakażenia bakteryjnego poza którym wyniki nie mogą być uznane za dopuszczalne, jednakże bez jednoczesnego uznawania produktu za toksyczny; jeśli próg graniczny dopuszczalności zostaje przekroczony, wytwórca musi dochodzić przyczyn i ustanowić procedury naprawcze w celu uniknięcia powtarzania się tego typu wypadków;

metody analiz zostaną ustanowione w późniejszym terminie w świetle podjętych badań; w oczekiwaniu na te metody należy odwoływać się do metod ustanowionych na szczeblu międzynarodowym;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Normy mikrobiologiczne stosowane do produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków przewidziane w rozdziale IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG są ustanowione w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Obowiązek kontrolowania przestrzegania norm mikrobiologicznych spoczywa na producencie w trakcie procesu produkcji i przed wprowadzeniem do obrotu produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków w zakładzie przetwórczym zatwierdzonym zgodnie z art. 7 dyrektywy 91/493/EWG.

Artykuł  3
1.
Kierownictwo zakładów opracowuje programy pobierania prób w zależności od rodzaju produktów (całe, bez skorupy lub bez muszli), temperatury i czasu gotowania, a także od analizy ryzyka oraz w sposób spełniający wymagania art. 6 dyrektywy 91/493/EWG.
2.
Programy, określone w ust. 1 muszą zawierać w przypadku nieprzestrzegania norm ustanowionych w pozycjach 1 i 2 załącznika, zobowiązanie do:

– powiadamiania właściwych organów o wynikach i o czynnościach podjętych wobec partii podejrzanych oraz o środkach przewidzianych w tiret drugie,

– przeprowadzanie rewizji metod nadzoru i kontroli punktów krytycznych w celu identyfikacji źródła zakażeń, włącznie ze zwiększeniem częstotliwości analiz,

– niewprowadzania do obrotu z przeznaczeniem do spożycia przez człowieka partii inkryminowanych ze względu na wykrycie czynników chorobotwórczych lub przekroczenie wartości M przewidzianej w pozycji 2 załącznika dla (Staphylococcus).

Artykuł  4

W oczekiwaniu na ustalenie wspólnotowych metod analizy mikrobiologicznej metody analizy używane do weryfikacji norm mikrobiologicznych określonych w załączniku muszą być naukowo uznane na poziomie międzynarodowym i wypróbowane praktycznie. Używana metoda analizy musi być zarejestrowana z odpowiednimi wynikami.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 1992 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

ZAŁĄCZNIK

1. Czynniki chorobotwórcze
Typ zarodka Norma
Salmonella spp. Brak w 25 g
n = 5 c = 0

Ponadto czynniki chorobotwórcze i ich toksyny, których należy poszukiwać w zależności od oceny ryzyka, nie powinny być obecne w ilości wpływającej na zdrowie konsumentów.

2. Organizmy wskazujące niski poziom higieny (produkty bez skorupy i bez muszli)

Typ zarodka Norma (na gram)
Staphylococcus aureus m = 100
M = 1.000
n = 5
c = 2
lub: bakterie coli tolerujące wysokie temperatury (44 °C na pożywce stałej) m = 10
M = 100
n = 5
c = 2
lub: Escherichia coli m = 10
M = 100
n = 5
c = 1

Gdzie parametry n, m, M, c definiuje się w następujący sposób:

n = liczba jednostek, z których składa się próba,

m = próg graniczny, poniżej którego wszystkie wyniki uważa się za zadowalające,

M = próg graniczny dopuszczalności, powyżej którego wyniki nie są uważane za zadowalające,

c = liczba jednostek próby, dających liczbę bakterii mieszczącą się między m a M.

Jakość partii uznaje się za:

a) zadowalającą, gdy wszystkie zaobserwowane wartości są mniejsze lub równe 3m;

b) dopuszczalną, gdy zaobserwowane wartości zawierają się w przedziale 3-10m (= M) i gdy c/n jest mniejsze lub równe 2/5.

Jakość partii uznaje się za niezadowalającą:

- we wszystkich przypadkach, w których zaobserwowano wartości wyższe od M,

- gdy c/n jest większe niż 2/5.

3. Organizmy wskaźnikowe (wytyczne)

Typ zarodka Norma (na gram)
Bakterie tlenowe (30 °C)
a) Produkty całe M = 10.000
M = 100.000
n = 5
c = 2
b) Produktu bez skorupy lub bez muszli z

wyjątkiem mięsa kraba

M = 50.000
M = 500.000
n = 5
c = 2
c) Mięso kraba M = 100.000
M = 1.000.000
n = 5
c = 2

Wytyczne powinny pomóc wytwórcom w ocenie poprawnego funkcjonowania ich zakładu i we wprowadzaniu w życie procedur monitoringu produkcji.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1993.13.11

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 93/51/EWG w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków
Data aktu: 15/12/1992
Data ogłoszenia: 21/01/1993
Data wejścia w życie: 22/12/1992, 01/05/2004