RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej art. 3 ust. 1 lit. a) i),
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. a) i) dyrektywy 91/493/EWG należy ustanowić wymagania higieny dla produktów rybołówstwa złowionych i, tam gdzie ma to zastosowanie, poddawanych wykrwawieniu, odgłowieniu, wypatroszeniu oraz usuwaniu płetw, schładzaniu lub zamrażaniu, na pokładach niektórych statków;
należy ustanowić ogólne warunki higieny mających zastosowanie do statków rybackich;
ustanowienie dodatkowych warunków higieny mających zastosowanie na statkach rybackich, na pokładzie których połowy są przechowywane przez dłużej niż 24 godziny, ma zasadnicze znaczenie;
należy ustanowić przepisy dotyczące możliwości uwzględniania niektórych szczególnych cech niektórych statków rybackich;
należy podkreślić, że inspekcje i kontrole przeprowadzane stosownie do przepisów dyrektywy 91/493/EWG mają zastosowanie również do statków, określonych w niniejszej dyrektywie,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 16 czerwca 1992 r.
|
W imieniu Rady |
|
Arlindo MARQUES CUNHA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
ZAŁĄCZNIKI