KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) 3879/89(2), w szczególności jego art. 7a ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1677/85 z dnia 11 czerwca 1985 r. w sprawie kompensacji pieniężnych w sektorze rolnym(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1889/87(4),
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3143/85(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2690/89(6), ustanawia program sprzedaży po obniżonych cenach masła z zakupów interwencyjnych, przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w formie koncentratu masła; środek ten umożliwił wyzbywanie się interwencyjnego masła oraz zwiększenie spożycia koncentratu masła;
biorąc pod uwagę, z jednej strony, promocyjne i handlowe działania, które umożliwiły zdobycie części rynku olejów i tłuszczów od czasu wejścia w życie powyższego rozporządzenia, a z drugiej - obecną sytuację na rynku masła - program, przewidziany w rozporządzeniu (EWG) nr 3143/85, należy kontynuować oraz uzupełnić poprzez stworzenie możliwości przyznawania pomocy na rzecz koncentratu masła otrzymywanego z masła lub śmietanki pochodzących z rynku oraz przeznaczonego do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie;
zgodnie z art. 7a ust. 2 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 804/68, mogą zostać powzięte środki specjalne, mające na celu zwiększenie możliwości wyzbywania się masła, które nie zostało zakupione przez agencje interwencyjne i na które nie przyznano pomocy z tytułu prywatnego składowania, jak również możliwości wyzbycia się śmietanki; w związku z powyższym należy przyjąć przepisy, które zagwarantują, że masło to nie było wcześniej przedmiotem środków ustanowionych w tytule II rozporządzenia (EWG) nr 804/68;
środki powzięte w celu ułatwienia wyzbywania się masła mogą umożliwiać przydzielanie pomocy; w celu zapewnienia, że pomoc ta zostanie ustanowiona na poziomie, który jest bezwzględnie konieczny, oraz w celu skutecznego nadzorowania objętej nią ilości, należy zastosować ciągłe postępowanie zaproszeń do przetargu, które zapewni jednakowy dostęp zainteresowanym przedsiębiorcom;
należy powziąć środki, które zapewnią na wszystkich szczeblach handlu rozróżnianie koncentratu masła, którego zapasów wyzbyto się na mocy niniejszego rozporządzenia, od innych typów masła; w tym celu należy przyjąć przepisy dotyczące składu oraz opisu koncentratu masła; w celu zapewnienia zgodności z celami niniejszego rozporządzenia, należy wyznaczyć okres czasu na przetworzenie masła i śmietanki w koncentrat masła, a następnie na jego opakowanie;
należy określić minimalny poziom zawartości tłuszczu mlecznego;
należy zastosować system kontroli, który zapobiegnie wykorzystaniu koncentratu masła na cele inne niż określone w przepisach; ze względu na specyficzny charakter całej operacji, w szczególności w odniesieniu do wytwarzania koncentratu masła, należy ustanowić przepisy dotyczące prowadzenia rejestru zapasów przez zainteresowane strony; kontrole te należy zakończyć w fazie bezpośrednio poprzedzającej przejęcie przez handel detaliczny;
jeżeli chodzi o kompensacje pieniężne, określone zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 1677/85, należy wziąć pod uwagę wartość masła i koncentratu masła; w tym celu należy ustanowić przepisy w zakresie stosowania współczynnika do wyliczania kompensacji pieniężnych z tytułu koncentratu masła zgodnie z rozporządzeniem Komisji ustanawiającym kompensacje pieniężne;
Komitet ds. Mleka i Produktów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego Komitetu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lutego 1990 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.
(2) Dz.U. L 378 z 27.12.1989, str. 1.
(3) Dz.U. L 164 z 24.6.1985, str. 6.
(4) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 1.
(5) Dz.U. L 298 z 12.11.1985, str. 9.
(6) Dz.U. L 261 z 7.9.1989, str. 6.
(7) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.
(8) Dz.U. L 55 z 1.3.1988, str. 31.
(9) Dz.U. L 301 z 17.10.1992, str. 17.
(10) Dz.U. L 94 z 28.4.1970, str. 13.
(11) Dz.U. L 205 z 3.8.1985, str. 5.
1 Art. 1 ust. 1:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1265/90 z dnia 14 maja 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.124.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 1990 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3301/90 z dnia 15 listopada 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.317.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 listopada 1990 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 921/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.94) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
2 Art. 3 ust. 2:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 124/1999 z dnia 20 stycznia 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.16.19) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 stycznia 1999 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2250/2004 z dnia 27 grudnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.381.25) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
3 Art. 3 ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2250/2004 z dnia 27 grudnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.381.25) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
4 Art. 4 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3301/90 z dnia 15 listopada 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.317.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 listopada 1990 r.
5 Art. 5 ust. 1:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1802/95 z dnia 25 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.174.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 1995 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1802/95 z dnia 25 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.174.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 1995 r.
6 Art. 8 ust. 4 zmieniony przez art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 101/1999 z dnia 15 stycznia 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.11.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 stycznia 1999 r.
7 Art. 8 ust. 5 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1802/95 z dnia 25 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.174.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 1995 r.
8 Art. 9 ust. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 417/98 z dnia 20 lutego 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.52.18) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 1998 r.
9 Art. 10 ust. 3:- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2617/90 z dnia 11 września 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.249.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 września 1990 r.
- zmieniony przez art. 1 ust. 1 rozporządzenia nr 1264/92 z dnia 18 maja 1992 r. (Dz.U.UE.L.92.135.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 maja 1992 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 810/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.149.127) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
10 Art. 14:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2617/90 z dnia 11 września 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.249.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 września 1990 r.
- zmieniony przez art. 4 rozporządzenia nr 3774/92 z dnia 23 grudnia 1992 r. (Dz.U.UE.L.92.383.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1993 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 810/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.149.127) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
11 Art. 15 skreślony przez art. 3 ust. 1 tiret czternaste rozporządzenia nr 1756/93 z dnia 30 czerwca 1993 r. ustalającego terminy operacyjne dla rolniczych kursów przeliczeniowych stosowanych w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych (Dz.U.UE.L.93.161.48) z dniem 1 lipca 1993 r.