RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1235/89(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 przewiduje określenie norm handlowych, które w szczególności mogą odnosić się do klasyfikacji według jakości i masy, do pakowania, przechowywania, transportu, prezentacji i znakowania określonych rodzajów mięsa drobiowego;
normy te mogą przyczynić się do poprawy jakości mięsa drobiowego i w konsekwencji ułatwić sprzedaż tego mięsa; dlatego w interesie producentów, przedsiębiorców i konsumentów leży stosowanie norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego przeznaczonego do spożycia przez ludzi;
dlatego normy tego rodzaju muszą mieć zastosowanie w odniesieniu do wszystkich rodzajów omawianego mięsa drobiowego na terenie Wspólnoty, na różnych etapach handlu; jednakże okazuje się również konieczne podzielenie całości mięsa drobiowego na dwie kategorie w zależności od budowy i wyglądu; niemniej uzasadnione wydaje się wyłączenie z zakresu stosowania tym norm drobnej sprzedaży lokalnej oraz czynności rozbioru i odkostniania wykonywanych w miejscu sprzedaży zgodnie z art. 3 ust. 5 i 7 dyrektywy Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. dotyczącej problemów sanitarnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(3), ostatnio zmienionej dyrektywą 88/657/EWG(4), jak również dostaw do przemysłu spożywczego;
etykietowanie mięsa drobiowego podlega zasadom ogólnym ustalonym w dyrektywie Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż końcowemu konsumentowi(5), ostatnio zmienionej dyrektywą 89/395/EWG(6); biorąc pod uwagę rodzaj omawianych produktów i w celu zapewnienia pełniejszej informacji dla konsumenta oraz ułatwienia obrotu należy ustanowić niektóre dodatkowe wymagania zgodnie z art. 4 ust. 2 dyrektywy 79/112/EWG oraz w szczególności mięso drobiowe powinno być klasyfikowane w dwóch klasach budowy oraz powinny być określone warunki, na których mięso ma być oferowane do sprzedaży; z tych samych powodów pożądane jest także, aby szczegółowe dane dotyczące stosowanej metody schładzania i rodzaju hodowli drobiu były wykorzystywane jedynie zgodnie ze wspólnotowymi regułami, które mają być ustalone;
z mikrobiologicznego punktu widzenia świeże mięso drobiowe należy uważać za łatwo psujący się środek spożywczy; konieczne jest zatem w przypadku takiego mięsa zastąpienie daty minimalnej trwałości wyrażeniem "spożyć do" zgodnie z art. 9a ust. 1 dyrektywy 79/112/EWG; 2
w interesie producenta, jak i konsumenta istotne jest, aby mięso drobiowe przywożone z państw trzecich odpowiadało normom wspólnotowym; niemniej jednak za uzasadnione uznaje się wyłączenie z zakresu stosowania niniejszego rozporządzenia mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty;
konieczne jest ustanowienie bardziej szczegółowych zasad dotyczących wykonania niniejszego rozporządzenia; głównie techniczny charakter wymienionych problemów i ewentualna potrzeba częstych zmian powodują, że bardziej odpowiednia jest procedura przewidziana w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75; z tych samych powodów niezbędne wydaje się przyjęcie zgodnie z tą samą procedurą środków wymaganych w celu zapewnienia jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia;
właściwe jest określenie procentowego udziału technologicznie nieuniknionej absorpcji wody, którego nie można przekroczyć podczas przygotowywania świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych tusz; konieczne jest zatem ustalenie jednolitych metod kontroli przestrzegania tego przepisu; techniczny charakter wymienionych zasad powoduje konieczność ich ustalenia zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75; dlatego należy uchylić rozporządzenie (EWG) nr 2967/76 z dnia 23 listopada 1976 r. ustanawiające wspólne normy zawartości wody w świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych kurczakach, kurach i kogutach(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3204/83(8);
każde Państwo Członkowskie ma obowiązek wyznaczenia właściwych władz odpowiedzialnych za zapewnienie przestrzegania przepisów niniejszego rozporządzenia; procedura tego nadzoru musi być jednolita we wszystkich Państwach Członkowskich;
każde Państwo Członkowskie ma także obowiązek ustalenia kar stosowanych w przypadku naruszeń przepisów niniejszego rozporządzenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Luksemburgu, dnia 26 czerwca 1990 r.
|
W imieniu Rady |
|
M. O'KENNEDY |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.75, str. 77.
(2) Dz.U. L 128 z 11.5.89, str. 29.
(3) Dz.U. L 55 z 8.3.71, str. 23.
(4) Dz.U. L 382 z 31.12.88, str. 3.
(5) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.
(6) Dz.U. L 186 z 13.6.89, str. 17.
(7) Dz.U. L 339 z 8.12.1976, str. 1.
(8) Dz.U. L 315 z 15.11.1983, str. 17.
(9) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).
(10) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).
(11) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 51.
1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 6 lipca 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.173.1/1).
2 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 6 lipca 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.173.1/1).
3 Art. 1 ust. 3:- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
4 Art. 1 ust. 3a dodany przez art. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
5 Art. 2 pkt 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 317/93 z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.37.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
6 Art. 2 pkt 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
7 Art. 2 pkt 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
8 Art. 2 pkt 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 317/93 z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.37.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1993 r.
9 Art. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
10 Art. 5 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
11 Art. 5 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
12 Art. 5 ust. 3 lit. d):- zmieniona przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
13 Art. 5 ust. 4:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
14 Art. 5 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. d) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
15 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
16 Art. 7 ust. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1101/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.