(88/289/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 18 maja 1988 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa 72/462/EWG(4), ostatnio zmieniona dyrektywą 87/64/EWG(5), ustanawia wymagania zdrowotne i inspekcji weterynaryjnej przy przywozie bydła i trzody chlewnej z państw trzecich;
dyrektywa Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemówzdrowotnych przy produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa(6) została zmieniona dyrektywą 88/288/EWG(7) w odniesieniu do handlu podrobami, jak również w odniesieniu do możliwości przyjęcia innych badań w ramach inspekcji zdrowotnej przedubojowej i poubojowej w celu uwzględnienia szczególnych sytuacji lokalnych; te same gwarancje zdrowotne przyznawane przez dyrektywę 64/433/EWG powinny być również stosowane przy przywozie z państw trzecich,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 3 maja 1988 r.
|
W imieniu Rady |
|
M. BANGEMANN |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 276 z 1.11.1986, str. 11.
(2) Dz.U. C 156 z 15.6.1987, str. 190.
(3) Dz.U. C 68 z 16.3.1987, str. 2.
(4) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(5) Dz.U. L 34 z 5.2.1987, str. 52.
(6) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.
(7) Dz.U. L 124 z 18.5.1988, str. 28.