RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając wniosek Komisji (1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego (3),
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 4 ust. 1 dyrektywy 80/215/EWG (4), ostatnio zmienionej rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85 (5), określa rodzaje obrabiania, w rezultacie którego zniszczeniu ulegają czynniki odpowiedzialne za choroby zwierząt znajdujące się w produktach mięsnych w świetle zezwolenia na handel wewnętrzwspólnotowy takimi produktami pod pewnymi warunkami;
zdobyte doświadczenie oraz postęp w nauce i technologii mięsa pozwalają na stosowanie nowej obróbki pod warunkiem zachowania koniecznych gwarancji;
Naukowy Komitet Weterynaryjny wydał pozytywną opinię dotyczącą stosowania nowego obrabiania przy przygotowywaniu produktów wieprzowych w Państwach Członkowskich, w których występuje afrykański pomór świń;
dołączenie tej obróbki do wykazu już zalecanych ułatwi swobodny przepływ we Wspólnocie, zwiększy wartość produkcji przy jednoczesnym uniknięciu ryzyka rozprzestrzeniania chorób;
obecnie istnieje niepewność co do tego, które postanowienia Traktatu mogą stanowić podstawę dla przyjęcia danych środków, w szczególności w oczekiwaniu na wyrok Trybunału Sprawiedliwości w sprawie nr 68/86; wyjątkowo, jedyną podstawą prawną w obecnej chwili jest sam Traktat,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 września 1987 r.
|
W imieniu Rady |
|
L. TØRNAES |
|
Przewodniczący |
_______
(1) Dz.U. C 55 z 3.03.1987, str. 10.
(2) Dz.U. C 156 z 15.06.1987. str. 183.
(3) Dz.U. C 68 z 16.03.1987, str. 2.
(4) Dz.U. L 47 z 21.02.1980, str. 4.
(5) Dz.U. L 362 z 31.12.1985, str. 8.