KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku w mleka i przetworów mlecznych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85 (2), w szczególności jego art. 6 ust. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
w rozporządzeniu Komisji nr 3143/85 (3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 715/86 (4), przewidziano sprzedaż po obniżonych cenach masła pochodzącego ze skupu interwencyjnego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w postaci koncentratu masła;
artykuł 2 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 3143/85 stanowi, w szczególności, że umowa sprzedaży po obniżonych cenach masła powinna wskazywać nazwę zakładu, w którym będzie pakowany koncentrat masła do celów obrotu; zdobyte doświadczenie wskazuje na to, że podmioty gospodarcze mają trudności w wypełnianiu tego zobowiązania umownego; przepis ten wprowadza pewną sztywność, która nie ma istotnego znaczenia z punktu widzenia potrzeb przewidzianych kontroli; dlatego też należy ten przepis złagodzić;
w art. 4 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 3143/85 określono termin dla przetworzenia masła na koncentrat masła oraz jego zapakowania; ostatnio niekorzystne tendencje w sprzedaży koncentratu masła oznaczają, że podmioty gospodarcze nie są już w stanie przestrzegać ustanowionego terminu bez narażenia się na wysokie ryzyko handlowe związane z ostateczną datą użytkowania wskazaną, na mocy przepisów krajowych, na opakowaniu koncentratu masła; ta sytuacja gospodarcza może zaszkodzić w przyszłości funkcjonowaniu tego systemu; należy okresowo odstąpić od ustalonego terminu;
artykuł 5 ust. 5 rozporządzenia (EWG) nr 3143/85 stanowi, że opakowania powinny zawierać maksymalnie trzy kilogramy netto produktu; w świetle zdobytych doświadczeń oraz, w szczególności, popytu restauracji i zakładów wspólnotowych, maksymalną zawartość netto opakowań należy zwiększyć do 10 kilogramów;
artykuł 5 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3143/85 stanowi, że do koncentratu masła można dodawać, w określonych granicach, azot; doświadczenie wykazuje, że dozwolony wzrost objętości, który wynika z operacji określonych w wspomnianym artykule, powinien zostać zwiększony dla koncentratu masła o minimalnej zawartości tłuszczu w maśle 99,8%; ponadto wydaje się pożądane złagodzenie przepisu określonego w art. 5 ust. 4 akapit drugi, dotyczącego plombowania opakowań;
przepisy niniejszego rozporządzenia są korzystne dla podmiotów gospodarczych i dlatego też powinny być stosowane w odniesieniu do bieżących umów;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 5 maja 1986 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Frans ANDRIESSEN |
|
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.
(2) Dz.U. L 362 z 31.12.1985, str. 8.
(3) Dz.U. L 298 z 12.11.1985, str. 9.
(4) Dz.U. L 65 z 7.3.1986, str. 18.