RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2260/84(2), w szczególności jego art. 36a,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 36a ust. 3 rozporządzenia nr 136/66/EWG ustanawia, że Rada przyjmuje kryteria, według których powinno się pozyskiwać na rynku Wspólnoty oliwę z oliwek i inne oleje roślinne na dostawy w formie pomocy żywnościowej;
pozyskiwanie oliwy z oliwek ze składów interwencyjnych pomoże w utrzymaniu równowagi na rynku; dlatego też priorytet należy przyznać wykorzystywaniu oliwy z tych składów, pod warunkiem utrzymywania kosztów ich pozyskiwania w rozsądnych granicach;
jeżeli chodzi o oliwę z oliwek, w sytuacjach kiedy sięganie do zapasów interwencyjnych nie jest celowe, a także w odniesieniu do innych olejów, dla których nie utworzono zapasów interwencyjnych, pozyskiwanie jej następuje poprzez zakupy dokonywane na rynku Wspólnoty traktowanym jako całość;
aby pozyskiwanie odbywało się w jak najlepszych warunkach, a także w celu zapewnienia równości traktowania wszystkich podmiotów gospodarczych działających na terenie Wspólnoty, za najwłaściwszą procedurę zakupu i dostawy olejów na wymaganym etapie uznaje się przetargi; jednakże dla przypadków, gdy potrzeby dotyczą niewielkich ilości, należy ustanowić przepisy w celu stosowania innych procedur,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Luksemburgu, dnia 29 października 1985 r.
|
W imieniu Rady |
|
J. F. POOS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 1.