(84/336/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 4 lipca 1984 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,
uwzględniając wnioski Komisji(1);
uwzględniając opinie Parlamentu Europejskiego(2);
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa 64/432/EWG(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 83/646/EWG(4), ustanawia warunki zdrowotne, jakie powinny spełniać żywe bydło oraz trzoda chlewna przeznaczone do handlu wewnątrzwspólnotowego;
dyrektywa 72/461/EWG(5), ostatnio zmieniona dyrektywą 83/646/EWG, ustanawia warunki zdrowotne, jakie powinny spełniać zwierzęta, których mięso jest przeznaczone do handlu wewnątrzwspólnotowego;
do czasu wprowadzenia ostatecznych przepisów wspólnotowych odnoszących się do zwalczania pryszczycy oraz bez uszczerbku dla ostatecznego rozwiązania, które zostanie przyjęte, właściwe jest, aby środki wspólnotowe przewidziane w art. 4a i 4b dyrektywy 64/432/EWG i w art. 13 dyrektywy 72/461/EWG zostały utrzymane przez dodatkowy okres jako przejściowy środek ochronny w celu zachowania tradycyjnego obrotu handlowego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 19 czerwca 1984 r.
|
W imieniu Rady |
|
M. ROCARD |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 249 z 23.9.1982., str. 6 oraz Dz.U. C 121 z 5.5.1984, str. 7.
(2) Dz.U. C 13 z 17.1.1983, str. 211 oraz Dz.U. C 172 z 2.7.1984, str. 185.
(3) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 1977/64.
(4) Dz.U. L 360 z 23.12.1983, str. 44.
(5) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 24.