Rozporządzenie 1208/81 ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1208/81
z dnia 28 kwietnia 1981 r.
ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), zmienione Aktem Przystąpienia z 1979 r.,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1358/80 z dnia 5 czerwca 1980 r. ustalające cenę orientacyjną i cenę interwencyjną dorosłego bydła na rok gospodarczy 1980/81 i wprowadzające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła(2), w szczególności jego art. 4 ust. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 1358/80 przewiduje, że wspólnotowa skala klasyfikacji tusz dorosłego bydła powinna być stosowana po cenach notowanych i interwencyjnych w sektorze wołowiny i cielęciny;

klasyfikacja musi być dokonana na podstawie pokroju oraz okrywy tłuszczowej; kombinacje tych dwóch kryteriów umożliwiają podział tusz dorosłego bydła na klasy; tak sklasyfikowane tusze muszą być zidentyfikowane;

w celu zapewnienia jednolitego stosowania tego rozporządzenia we Wspólnocie należy określić przepisy w sprawie kontroli na miejscu dokonywanych przez wspólnotowy komitet kontrolny;

biorąc pod uwagę problemy praktyczne, które wynikają z wprowadzenia wspólnotowej skali klasyfikacji w Państwach Członkowskich, konieczne jest jej stopniowe zastosowanie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła.

Artykuł  2
1.
Do celów niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie następujące definicje:

a) 1 tusza: tułów ubitego zwierzęcia po wykrwawieniu, wypatroszeniu, zdjęciu skóry, przedstawiona:

– bez głowy i nóg, głowa jest oddzielona od tuszy w stawie szczytowo-potylicznym, a nogi są zerwane w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,

– bez narządów mieszczących się w klatce piersiowej i jamie brzusznej, także z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym,

– bez narządów rozrodczych i przylegających mięśni oraz, w przypadku samic, bez tłuszczu wymienia lub sutka;

b) półtusza: produkt otrzymany poprzez podzielenie tuszy określonej w lit. a) symetrycznie poprzez środek każdego kręgu karkowego, grzbietowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz przez środek mostka i spojenie kulszowo-łonowe.

2.
Ponadto, w celu ustalenia cen rynkowych, tusza jest przedstawiona bez usunięcia tłuszczu zewnętrznego:

– bez nerek, tłuszczu okołonerkowego lub tłuszczu miednicznego,

– bez przepony,

– bez ogona,

– bez rdzenia kręgowego,

– bez tłuszczu mosznowego,

– bez tłuszczu na zrazowej wewnętrznej,

– bez żył szyjnych i przyległego tłuszczu,

szyja odcięta zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.

Jednakże Państwa Członkowskie są uprawnione do akceptowania różnych prezentacji, kiedy ta prezentacja wzorcowa nie jest stosowana.

W takich wypadkach dostosowania konieczne w celu przejścia od tych prezentacji do prezentacji wzorcowej są określane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

Artykuł  3 2
1.
Tusze wołowe dzielą się na następujące kategorie:

A. tusze niewykastrowanych młodych samców do lat 2;

B. tusze innych niewykastrowanych samców;

C. tusze wykastrowanych samców;

D. tusze samic, które się cieliły;

E. tusze innych samic.

Bez uszczerbku dla obowiązujących przepisów interwencyjnych, do oznaczenia tusz od dnia 1 stycznia 1992 r. stosuje się litery A, B, C, D i E.

Ustanawia się kryteria, aby rozróżniać kategorie tusz, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

2.
Tusze wołowe są klasyfikowane przez oszacowanie odpowiednio:

a) budowy;

b) okrywy tłuszczowej;

jak ustalono odpowiednio w załącznikach I i II.

Klasa budowy oznaczona w załączniku I literą S może być stosowana w Państwach Członkowskich w celu uwzględnienia, poprzez fakultatywne wprowadzenie klasy budowy wyższej od klas istniejących (tusze o podwójnym umięśnieniu), właściwości lub oczekiwanego rozwoju określonych form produkcji.

Państwa Członkowskie, które zamierzają skorzystać z tej możliwości, powiadomią odpowiednio Komisję i inne Państwa Członkowskie.

3.
Państwa Członkowskie są uprawnione do dokonania dalszego podziału każdej z klas przedstawionych w załącznikach I i II na maksymalnie trzy podklasy.
Artykuł  4
1.
Tusze lub półtusze są klasyfikowane tak szybko, jak to możliwe po uboju, i taka klasyfikacja jest przeprowadzana w samej rzeźni.
2.
Sklasyfikowane tusze lub półtusze są identyfikowane.
3.
Przed identyfikacją poprzez znakowanie Państwa Członkowskie są uprawnione do usunięcia zewnętrznego tłuszczu z tuszy lub półtuszy, jeśli jest to uzasadnione okrywą tłuszczową.

Warunki, w których usunięcie zewnętrznego tłuszczu jest stosowane, są określane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

Artykuł  5

Wspólnotowy komitet kontrolny, składający się z ekspertów Komisji i ekspertów wyznaczonych przez Państwa Członkowskie, przeprowadza kontrolę na miejscu. Komitet przedkłada Komisji raport o przeprowadzonych kontrolach.

Komisja, w odpowiednim przypadku, podejmuje środki konieczne do zapewnienia, że klasyfikacja została przeprowadzona w sposób jednolity.

Kontrole te są przeprowadzane w imieniu Wspólnoty, która ponosi wynikające stąd koszty.

Szczegółowe zasady stosowania tego artykułu są przyjęte zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

Artykuł  6

Dodatkowe przepisy określające definicję klas pokroju i okrywy tłuszczowej są przyjęte zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68 przed 30 czerwca 1981 r.

Komisja, przed 31 grudnia 1981 r., przedkłada Radzie raport dotyczący problemów powstających podczas wprowadzania w różnych Państwach Członkowskich wspólnotowej skali, szczególnie dotyczącej zastosowania przepisów art. 3 ust. 2 akapit drugi.

Rada, stanowiąc na wniosek Komisji, w świetle przedstawionego raportu, przed 31 marca 1982 r., podejmuje decyzję o dniu, od którego ustanowienie cen rynkowych i zastosowanie środków interwencji są przeprowadzane na podstawie wspólnotowej skali.

Do dnia zastosowania ustalonych cen rynkowych tabele cen są formułowane na analogicznej podstawie; po pierwsze, zgodnie z bieżąco stosowanymi przepisami wspólnotowymi i krajowymi, i po drugie, na podstawie metod administracyjnych, które są stopniowo formułowane zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  7

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie na początku roku gospodarczego 1981/82.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 28 kwietnia 1981 r.

W imieniu Rady
J. de KONING
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.

(2) Dz.U. L 140 z 5.6.1980, str. 4.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 3

BUDOWA

Stopień rozwoju profilu tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)
Klasa budowy Wyszczególnienie
S Wszystkie kształty zupełnie wypukłe, doskonale
ekstra rozwinięte mięśnie (typ tuszy o podwójnym umięśnieniu)
E Wszystkie kształty wypukłe do zupełnie wypukłych;
doskonała doskonale rozwinięte mięśnie
U Kształty wypukłe na całej długości; bardzo dobrze
bardzo dobra wykształcone mięśnie
R Kształty proste na całej długości; dobrze rozwinięte
dobra mięśnie
O Kształty proste do zapadniętych; przeciętnie
dość dobra wykształcone mięśnie
P Wszystkie kształty zapadnięte do silnie zapadniętych;
słaba słabo wykształcone mięśnie

ZAŁĄCZNIK  II

STOPIEŃ WYKSZTAŁCENIA OKRYWY TŁUSZCZOWEJ

Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie piersiowej
Klasa pokrycia tłuszczem Wyszczególnienie
1

niska

Od braku pokrycia do słabego pokrycia tłuszczem
2

mała

Małe pokrycie tłuszczem, mięso widoczne prawie wszędzie
3

średnia

Mięso, z wyjątkiem udźca i łopatki, prawie wszędzie pokryte tłuszczem, małe ilości tłuszczu w jamie piersiowej
4

wysoka

Mięso pokryte tłuszczem, ale na udźcu lub łopatce ciągle częściowo widoczne, trochę wyraźnych ilości tłuszczu w jamie piersiowej
5

bardzo wysoka

Cała tusza pokryta tłuszczem, duże ilości tłuszczu w jamie piersiowej
1 Art. 2 ust. 1 lit. a) zmieniona przez sprostowanie z dnia 7 maja 1981 r. (Dz.U.UE.L.81.123.3/1).
2 Art. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1026/91 z dnia 22 kwietnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.106.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 1991 r.
3 Załącznik I zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1026/91 z dnia 22 kwietnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.106.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 1991 r.

Zmiany w prawie

Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1981.123.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1208/81 ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła
Data aktu: 28/04/1981
Data ogłoszenia: 07/05/1981
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 06/04/1981