(80/216/EWG)RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(4), ostatnio zmieniona dyrektywą 77/27/EWG(5), ustanawia wymogi dotyczące uboju drobiu i inspekcji mięsa drobiowego przeznaczonego do handlu wewnątrzwspólnotowego i w Państwach Członkowskich;
hodowla drobiu i obrót mięsem drobiowym w dużej mierze stanowią przedmiot działalności drobnych producentów, którzy sprzedają swoje produkty na lokalnych targach, oraz stanowią znaczącą część gospodarki rolnej w niektórych regionach Wspólnoty; należy pozwolić na dalsze wykonywanie takiej działalności pod pewnymi warunkami;
metody produkcji stłuszczonej wątroby uniemożliwiają wypatroszenie świeżo ubitego ptaka bez poważnego uszkodzenia wątroby;
należy, zapewniając wymogi w zakresie higieny i inspekcji ustanowione na mocy legislacji wspólnotowej, w szczególności na mocy przepisów załącznika I rozdział I, III i XIV dyrektywy, do której następuje odniesienie, wprowadzić do tej legislacji konieczne szczegółowe zmiany,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 stycznia 1980 r.
|
W imieniu Rady |
|
G. MARCORA |
|
Przewodniczący |
_____________
(1) Dz.U. C 247 z 1.10.1979, str. 16.
(2) Dz.U. C 34 z 11.2.1980, str. 106.
(3) Opinia wydana w dniach 24 i 25 października 1979 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(4) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(5) Dz.U. L 6 z 8.1.1977, str. 19.