KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 425/77(2), w szczególności jego art. 7 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
możliwość stałej interwencji w odniesieniu do wołowiny i cielęciny doprowadziła do powstania znaczących zapasów we Wspólnocie; niektóre zakupy interwencyjne były składowane w postaci wołowiny bez kości w celu poprawy systemu interwencji zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2226/78(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 1763/79(4);
zostały spełnione warunki zwolnienia ze składowania ustanowione w art. 1 ust. 1 lit. c) rozporządzenia Rady (EWG) nr 98/69(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 429/77(6);
możliwe jest stosowanie systemu przetargowego zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2173/79(7); wprowadzenie takiego systemu umożliwiającego regularną sprzedaż mięsa składowanego w ten sposób wydaje się niezbędne;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 23 października 1979 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Finn GUNDELACH |
|
Wiceprzewodniczący |
_________
(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.
(2) Dz.U. L 61 z 5.3.1977, str. 1.
(3) Dz.U. L 261 z 26.9.1978, str. 5.
(4) Dz.U. L 202 z 10.8.1979, str. 14.
(5) Dz.U. L 14 z 21.1.1969, str. 2.
(6) Dz.U. L 61 z 5.3.1977, str. 18.
(7) Dz.U. L 251 z 5.10.1979, str. 12.
(8) Dz.U. L 10 z 15.1.1975, str. 9.