Rozporządzenie 1155/76 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 w odniesieniu do norm jakości dla asparagusa

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1155/76
z dnia 18 maja 1976 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 w odniesieniu do norm jakości dla asparagusa

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/68 z dnia 27 lutego 1968 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku żywych roślin i produktów kwiaciarskich (1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

doświadczenia wykazało, że szczególne przepisy dotyczące asparagusa, wymienionego w załączniku II A do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 z dnia 12 marca 1968 r., ustalające normy jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych (2), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 802/71 (3), nie odpowiadają nowoczesnym praktykom w obrocie;

dlatego dany załącznik II A powinien zostać odpowiednio zmieniony;

Komitet Zarządzający ds. Żywych Roślin i Produktów Kwiaciarskich nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik II A do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 1976 r.

W imieniu Komisji
P. J. LARDINOIS
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 55 z 2.3.1968, str. 1.

(2) Dz.U. L 71 z 21.3.1968, str. 8.

(3) Dz.U. L 88 z 20.4.1971, str. 8.

ZAŁĄCZNIK 

WSPÓLNE NORMY JAKOŚCI DLA ŚWIEŻYCH LIŚCI

PRZEPISY SZCZEGÓLNE W ODNIESIENIU DO ASPARAGUSA SPRENGERI

I. OPIS PRODUKTU

Niniejsze szczególne przepisy stosuje się do liści Asparagus densiflorus (Kunth) Jeasop "Sprengeri" (Syn. Asparagus L. sprengeri Rgl.).

II. WYMOGI JAKOŚCI

i) Klasa I

Liście Asparagus sprengeri w tej klasie muszą być:

– dobrze rozwinięte, nie połamane oraz bez bocznych rozgałęzień,

– posiadać gęste, mocno przytwierdzone liście przekształcone z łodygi,

– wolne od żółknięcia,

– wolne od owoców.

ii) Klasa II

Klasa ta obejmuje wszystkie liście Asparagusa sprengeri niespełniające wymogów klasy I, ale spełniające wymogi jakości ustanowione dla świeżych liści, szczególnie w odniesieniu do ich typowej kolorystyki, które wykluczają obecność żółtych liści.

III. KLASY WIELKOŚCI

Długość jest mierzona od szczytu do do końca łodygi. W przypadku Asparagus sprengeri kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:

Kod Długość
10 10-30 cm
30 30-50 cm
50 Więcej niż 50 cm

Pędy Asparagus sprengeri tworzące pęczek muszą posiadać bardziej lub mniej jednolitą długości.

IV. TOLERANCJE

A. Tolerancja jakości

Dozwolone są następujące tolerancje dla każdej jednostki produktu:

i) Klasa I

10% łodyg może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy, ale muszą spełniać wymogi ustanowione dla klasy II. Nie dopuszcza się żadnej tolerancji dla łodyg złamanych lub mających boczne rozgałęzienia.

ii) Klasa II

10% łodyg może się różnić od wymogów tej klasy. Żadne braki nie mogą wpływać na użyteczność produktów.

B. Tolerancja długości

Dozwolone jest 10% liczby łodyg, które przekraczają ustalone limity. Najkrótsze łodygi nie mogą w żadnym przypadku być krótsze o więcej niż 5 cm niż podane kody.

V. PAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE

A. Konfekcjonowanie

Liście Asparagus sprengeri należy układać w pęczki o wadze 100 g, 250 g lub wielokrotności 250 g.

B. Jednorodność

Połamane pędy należy połączyć w oddzielne pęczki. Pędy w tym samym pęczku muszą być jednorodne pod względem kształtu i koloru.

C. Pakowanie

Opakowanie musi zapewniać odpowiednią ochronę produktu. Papier lub inne materiały, które mają bezpośredni kontakt z produktem, muszą być nowe; w przypadku gdy używa się materiału drukowanego, nadruk musi być umieszczony tylko na stronie zewnętrznej, tak aby nie wchodził w kontakt z produktem.

VI. OZNAKOWANIE

Następujące dane szczegółowe muszą towarzyszyć produktom:

A. Identyfikacja

Spedytor )
} nazwa (nazwisko) i adres lub oznaczenie kodowe
Pakowacz )

B. Nazwa produktu

Asparagus sprengeri lub Asparagus densiflorus i ewentualnie ich odmiany.

C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)

Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.

D. Specyfikacje handlowe

– klasa,

– minimalna i maksymalna długość lub kod wymiaru,

– liczba pęczków lub waga jednostkowa każdego pęczka.

E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)

SZCZEGÓLNE PRZEPISY DLA ASPARAGUSA PLUMOSUS

I. OPIS PRODUKTU

Szczególne przepisy stosuje się do liści Asparagus setaccus (Kunth) Jessop (Syn. Asparagus L. plumosus Bak.).

II. WYMOGI JAKOŚCI

A. Wymogi specjalne

Typowy koloryt gatunków obejmuje zakres różnych odcieni zieleni (1). Jednakże produkt nie może mieć chlorozy; musi mieć liście przekształcone z łodygi o równym kolorycie.

Liście Asparagus plumosus mogą być konfekcjonowane w formie:

– paproć (pędy o regularnym wzroście, mających wygląd liści palmowych),

– paproć cięta (których pędy łodygi z górnego końca zostały obcięte, mające wygląd wianka z zieleni).

B. Klasyfikacja

i) Klasa I

Liście Asparagus plumosus w tej klasie muszą:

– być dobrze rozwinięte,

– posiadać pędy dobrze przybrane liśćmi,

– mieć mocno przytwierdzone liście przekształcone z łodyg.

Paproć nie może być połamana oraz nie może mieć bocznych rozgałęzień.

Paproć cięta może być włączona do tej klasy.

ii) Klasa II

Klasa ta obejmuje wszystkie liście Asparagus plumosus niespełniające wymogów klasy I, ale spełniające wymogi jakości ustanowione dla świeżych liści oraz specjalne wymogi określone powyżej. Jednakże produkty mające pewne wady w wyglądzie mogą być włączone do tej klasy. Połamana paproć lub paproć z bocznymi rozgałęzieniami powinny być konfekcjonowane oddzielnie.

III. WYMIARY

Długość jest mierzona od szczytu do końca łodygi. Dla paproci kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:

Kod Długość
10 10-30 cm
30 30-40 cm
40 40-60 cm
60 Więcej niż 60 cm
Dla ciętej paproci kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:
Kod Długość
10 10-30 cm
30 30-50 cm
50 Więcej niż 50 cm

IV. TOLERANCJE

A. Tolerancja jakości

Dozwolone są następujące tolerancje dla każdej jednostki produktu:

i) Klasa I

10% łodyg może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy, ale muszą spełniać wymogi ustanowione dla klasy II.

Nie dopuszcza się żadnej tolerancji w stosunku do łodyg złamanych lub mających boczne rozgałęzienia.

ii) Klasa II

10% łodyga może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy. Żadne braki nie mogą wpływać na użyteczność produktów.

B. Tolerancja długości

Dozwolone jest 10% liczby łodyg, które przekraczają ustalone limity; najkrótsze łodygi nie mogą w żadnym przypadku być krótsze o więcej niż 5 cm niż podane kody.

V. PAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE

A. Konfekcjonowanie

Liście Asparagus plumosus należy układać w pęczki po 10 łodyg lub wielokrotności 10.

B. Jednorodność

Paproć w jednym pęczku musi mieć jednakowy koloryt. Paproć, paproć cięta oraz pędy bez stożków wzrostu, sklasyfikowane wyłącznie w klasie II, są układane w oddzielne pęczki.

C. Pakowanie

Opakowanie musi zapewniać odpowiednią ochronę produktu. Papier lub inne materiały, które mają bezpośredni kontakt z produktem, muszą być nowe; w przypadku, gdy używa się materiału drukowanego, nadruk musi być umieszczony tylko na stronie zewnętrznej, tak aby nie wchodził w kontakt z produktem.

VI. OZNAKOWANIE

Następujące dane szczegółowe muszą towarzyszyć produktom:

A. Identyfikacja

Spedytor )
} nazwa (nazwisko) i adres lub oznaczenie kodowe
Pakowacz )

B. Nazwa produktu (nieobowiązkowo)

Asparagus plumosus lub Asparagus setaccus.

C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)

Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.

D. Specyfikacje handlowe

– klasa,

– identyfikacja "paproć" lub "paproć cięta",

– liczba pęczków i liczba łodyg w pęczku,

– minimalna i maksymalna długość lub kod wymiaru,

– oznaczenie "jasny" lub "biondo".

E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo).

_______

(1) Liście Asparagus plumosus noszą opis "jasny" lub dozwolony jest też opis "biondo", pod warunkiem, że spełnia wymogi norm jakości stosowanych do tego produktu.

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1976.130.26

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1155/76 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 w odniesieniu do norm jakości dla asparagusa
Data aktu: 18/05/1976
Data ogłoszenia: 19/05/1976
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 22/05/1976