Rozporządzenie 1014/73 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1014/73
z dnia 27 marca 1973 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego,

a także mając na uwadze, co następuje:

ponieważ wykaz produktów w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 (1) w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2727/71 (2), był kilkakrotnie zmieniany od momentu jego wejścia w życie, należy ujednolicić ten wykaz; wymaga to zmiany rozporządzenia Rady nr 1009/67/EWG (3) z dnia 18 grudnia 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 174/73 (4), rozporządzenia Rady (EWG) nr 2358/71 (5) z dnia 26 października 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku nasion, rozporządzenia Rady (EWG) nr 950/68 (6) z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 231/73 (7);

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 zastępuje się wykazem załączonym do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W art. 1 ust. 1 lit. e) rozporządzenia nr 1009/67/EWG numer Wspólnej Taryfy Celnej "ex 23.03" zastępuje się numerem "23.03 B I".

Artykuł  3

W art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2358/71 numer Wspólnej Taryfy Celnej i wyszczególnienie "ex 07.05, Suszone rośliny strączkowe przeznaczone na siew" zastępuje się numerem i wyszczególnieniem "07.05, Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone: A. Z przeznaczeniem siewna".

Artykuł  4

W rozporządzeniu (EWG) nr 950/68 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1973 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 marca 1973 r.
W imieniu Rady
A. LAVENS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(2) Dz.U. L 282 z 23.12.1971, str. 8.

(3) Dz.U. 308 z 18.12.1967, str. 1.

(4) Dz.U. L 25 z 30.1.1973, str. 1.

(5) Dz.U. L 246 z 5.11.1971, str. 1.

(6) Dz.U. L 172 z 22.7.1968, str. 1.

(7) Dz.U. L 28 z 1.2.1973, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozycja WTC Wyszczególnienie towarów
01.01 Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
A. Konie:
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
III. Pozostałe
B. Osły
C. Muły i osłomuły
01.02 Bydło żywe:
A. Gatunki domowe:
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
B. Pozostałe
01.03 Trzoda chlewna żywa:
A. Gatunki domowe
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi
B. Pozostałe
01.04 Owce i kozy żywe:
A. Gatunki domowe
I. Owce:
a) Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
II. Kozy
B. Pozostałe
01.06 Pozostałe zwierzęta żywe
02.01 Mięso i jadalne podroby zwierząt objętych pozycjami 01.01, 01.02, 01.03 i 01.04, świeże, chłodzone lub mrożone:
A. Mięso:
ex I. Z osłów, mułów i osłomułów
II. Wołowe
b) Pozostałe
III. Wieprzowe
b) Pozostałe
ex IV. Pozostałe, z wyjątkiem mięsa z owiec gatunków

domowych

B. Podroby:
I. Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (a)
II. Pozostałe:
a) Z koni, osłów, mułów, i osłomułów
ex d) Pozostałe, z wyjątkiem podrobów z owiec z

gatunków domowych

02.04 Pozostałe mięso i jadalne podroby, świeże, chłodzone lub mrożone
02.06 Mięso i jadalne podroby mięsne (z wyjątkiem wątrób drobiowych), solone, w solance, suszone lub wędzone:
C. Pozostałe:
ex II. Pozostałe, z wyjątkiem mięsa i podrobów z owiec

z gatunków domowych

04.05 Jaja ptasie i żółtka jaj, świeże, suszone lub inaczej zakonserwowane, słodzone lub nie:
A. Jaja w skorupkach, świeże lub konserwowane
II. Pozostałe jaja
B. Jaja, bez skorupek; żółtka jaj:
II. Pozostałe (a)
04.07 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
05.04 Jelita, pęcherze, żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach
05.15 Produkty zwierzęce gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
B. Pozostałe
07.05 Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone:
07.06 B. Pozostałe
Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże lub suszone, całe lub w plastrach; rdzeń sagowca:
B. Pozostałe
08.01 Daktyle, banany, orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ananasy, awokado, mango, guawa i smaczelina, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
A. Daktyle
D. Awokado
E. Orzechy kokosowe
F. Orzechy nerkowca
G. Orzechy brazylijskie
H. Pozostałe
08.05 Orzechy inne niż objęte pozycją 08.01, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
F. Areka (lub betel) i orzechy kola
09.01 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji
09.02 Herbata
09.04 do 09.10 Przyprawy korzenne
11.03 Mączki z roślin strączkowych objętych pozycją 07.05
11.04 Mączki z owoców objętych którąkolwiek z pozycji w dziale 8
11.08 Skrobie; inulina:
B. Inulina
12.07 Rośliny i części (łącznie z nasionami i owocami) drzew, krzewów, krzaków i innych roślin używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, całe, krojone, kruszone, mielone lub proszkowane
12.08 Chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne używane głównie do spożycia, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją
12.09 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, lub siekane, ale nieprzygotowane w inaczej
12.10 Buraki pastewne, brukiew, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne:
A. Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne
ex B. Pozostałe, z wyjątkiem mączki z suszu paszowego z zielonek
15.02 Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, niewytopione, wytopione lub poekstrakcyjne (w tym "premier jus") uzyskane z tych niewytopionych tłuszczy:
A. Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja środków

spożywanych przez ludzi()

B. Pozostałe
III. Pozostałe
15.03 Stearyna smalcowa, oleostearyna i stearyna łojowa, olej smalcowy, oleina, olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzygotowane inaczej
16.02 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso lub podroby:
A: Wątroba:
I. Wątroby z gęsi lub kaczek
B. Pozostałe:
II. Dziczyzna lub mięso lub podroby królicze
III. Pozostałe
b) Pozostałe
2. Pozostałe
bb) Pozostałe
16.03 Ekstrakty mięsne, soki mięsne i ekstrakty rybne
18.01 Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
18.02 Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
22.07 Pozostałe napoje przefermentowane (np.: wino z jabłek, wino z gruszek i miód pitny)
B. Pozostałe
23.01 Mąki i grysiki z mięsa i podrobów, ryb, ze skorupiaków lub mięczaków, nienadające się do spożycia przez ludzi, skwarki
A. Mąki i grysiki z mięsa i podrobów; skwarki
23.02 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych
B. Z roślin strączkowych
23.03 Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru; pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane; pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości:
A. Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyjątkiem

stężonych płynów z rozmiękczania) o zawartości protein w

przeliczeniu na suchy produkt:

II. Nieprzekraczającej 40% w masie:
B. Pozostałe:
II. Pozostałe
23.06 Produkty pochodzenia roślinnego przeznaczone na pasze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
A. Żołędzie, kasztany, wytłoki owoców:
II. Pozostałe
B. Pozostałe
23.07 Słodzone pasze; pozostałe preparaty używane do karmienia zwierząt:
A. Roztwory z ryb lub z ssaków morskich
C. Pozostałe
(a) Umieszczenie pod tą pozycją uzależnione jest od spełnienia warunków,

które zostaną określone przez właściwe władze.

ZAŁĄCZNIK  II

pozycja WTC Wyszczególnienie towarów Stawka celna
Autonomiczna w % lub opłata wyrównawcza (L) Zwyczajowa w %
1 2 3 4
01.04 Owce i kozy żywe:
A. Gatunki domowe
I. Owce:
a) Zwierzęta hodowlane czystej

krwi (a)

wolne wolne
b) Pozostałe 15 -
II. Kozy
a) Zwierzęta hodowlane czystej

krwi (a)

5 -
b) Pozostałe 5 -
B. Pozostałe wolne -
07.05 Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone:
A. Z przeznaczeniem na siew
I. Groch (w tym ciecierzyca) i

fasola (z gatunku Phaseolus)

10 4,5
II. Soczewica 7 2
III. Pozostałe 7 5
B. Pozostałe
I. Groch (w tym ciecierzyca) i

fasola (z gatunku Phaseolus)

10 4,5
II. Soczewica 7 2
III. Pozostałe 7 5
15.02 Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, niewytopione, wytopione lub poekstrakcyjne (w tym "premier jus") uzyskane z tych niewytopionych tłuszczy:
A. Do zastosowań przemysłowych innych

niż produkcja środków spożywanych

przez ludzi(a)

2 wolne
B. Pozostałe
I. Niewytopione tłuszcze wołowe;

wytopione lub poekstrakcyjne (w

tym "premier jus") uzyskane z

tych niewytopionych tłuszczy

10 7
II. Niewytopione tłuszcze owcze;

wytopione lub poekstrakcyjne (w

tym "premier jus") uzyskane z

tych nie wytopionych tłuszczy

10 7
III. Pozostałe 10 7
23.03 Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru; pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane; pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
A. Pozostałości z produkcji skrobi z

kukurydzy (z wyjątkiem stężonych

płynów z rozmiękczania) o zawartości

białka w przeliczeniu na suchy

produkt:

I. Przekraczającej 40% w masie 27 (L) -
II. Nieprzekraczającej 40% w masie: wolne wolne
B. Inne:
I. Wysłodki buraczane, wytłoczyny z

trzciny cukrowej i inne odpady z

produkcji cukru

wolne wolne
II. Pozostałe wolne wolne
(a) Umieszczenie pod tą pozycją jest uzależnione od spełnienia warunków

określonych przez właściwe władze.

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1973.106.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1014/73 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71
Data aktu: 27/03/1973
Data ogłoszenia: 20/04/1973
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/07/1973