Dyrektywa 65/469/WE zmieniająca dyrektywę Rady w sprawie zbliżenia przepisów Państw Członkowskich dotyczących barwników dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi

DYREKTYWA RADY
z dnia 25 października 1965 r.
zmieniająca dyrektywę Rady w sprawie zbliżenia przepisów Państw Członkowskich dotyczących barwników dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi

(65/469/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 26 października 1965 r.)

RADA EUROPEJSKIEJ WSPÓLNOTY GOSPODARCZEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 100,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu(1),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa Rady z dnia 23 października 1962 r. w sprawie zbliżenia przepisów Państw Członkowskich dotyczących barwników dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(3) musi zostać uzupełniona i poprawiona;

analizy prowadzone w celu umożliwienia dokonania dokładnej oceny barwników wymienionych w załączniku II dyrektywy z dnia 23 października 1962 r. nie mogą zostać zakończone przed upływem terminu trzech lat, poczynając od notyfikacji dyrektywy określonej w art. 2, należy zatem przedłużyć powyższy termin do dnia 31 grudnia1966 r.;

zastosowanie ogólnych kryteriów czystości w odniesieniu do zawartości ołowiu ustanowionych w sekcji A ust. 1 lit. a) załącznika III do dyrektywy z dnia 23 października 1962 r. napotyka w niektórych Państwach Członkowskich na poważne trudności; należy zatem umożliwić Państwom Członkowskim wydanie zezwolenia, by barwniki niespełniające kryteriów były stosowane w środkach spożywczych do dnia 31 grudnia 1966 r.;

definicja karmelu zgodna z załącznikiem I do dyrektywy z dnia 23 października 1962 r. spowodowałaby, że niektóre odmiany tego produktu nie mogłyby już być wykorzystywane do barwienia środków spożywczych; powyższe wykluczenie jest nieuzasadnione, przy czym takie produkty nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi, jeśli ich skład spełnia niektóre szczególne kryteria czystości;

również produkty niestanowiące zagrożenia dla zdrowia ludzi, a powszechnie stosowane, zostały pominięte w wykazie karotenoidów i ksantofili, jak też w wykazie środków do rozprowadzania lub rozpuszczania barwników;

orseina, zgodnie z definicją zamieszczoną w załączniku I do dyrektywy z dnia 23 października 1962 r., nie jest powszechnie stosowanym barwnikiem; natomiast orseina sulfonowana jest stosowana powszechnie w niektórych Państwach Członkowskich do barwienia środków spożywczych; należy umożliwić tym Państwom Członkowskim tymczasowe utrzymanie przepisów dotyczących produktów objętych art. 2 dyrektywy z dnia 23 października1962 r.,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1
1.
Artykuł 2 dyrektywy Rady z dnia 23 października 1962 r., zwanej dalej "dyrektywą", otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

1. Do dnia 31 grudnia 1966 r. Państwa Członkowskie mogą utrzymać istniejące przepisy krajowe dotyczące barwników wymienionych w załączniku II.

2. Rada może podejmować działania, na mocy art. 100 Traktatu, odnośnie do propozycji dyrektywy mającej na celu wydanie zezwolenia dla przedmiotowych barwników przed upływem terminu określonego w ust. 1. Zezwolenia można udzielić jedynie wówczas, gdy badania naukowe wykazały nieszkodliwość tych barwników dla zdrowia oraz gdy ich stosowanie jest niezbędne z gospodarczego punktu widzenia. Przepisy art. 12 stosuje się w przypadku, gdy Rada nie podjęła działania przed upływem terminu ustanowionego w ust. 1."

2.
W wykazie produktów wymienionych w art. 6 dyrektywy dodaje się następujące produkty:

"Kwas cytrynowy

Kwas winowy

Kwas mlekowy

Żelatyna

Pektyny

Alginiany amonu, sodu lub potasu

Estry kwasu l-askorbinowego z kwasami tłuszczowymi nierozgałęzionymi C14, C16 i C18 (dopuszczonymi wyłącznie do barwników wymienionych w załączniku I pod numerami E160 i E161)."

3.
Tekst art. 8 dyrektywy otrzymuje oznaczenie art. 8 ust. 1. Do tego artykułu dodaje się ust. 2 w brzmieniu:

"2. W drodze odstępstwa od przepisów ust. 1 Państwa Członkowskie mogą zezwolić, by w środkach spożywczych barwniki wymienione w załączniku I, niespełniające ogólnych kryteriów czystości ustanowionych w sekcji A pkt 1 lit. a) załącznika III w odniesieniu do zawartości ołowiu, były stosowane najpóźniej do dnia 31 grudnia 1966 r."

4.
W art. 12 dyrektywy ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. W razie stosowania art. 2 ust. 2 zdanie ostatnie - termin ustanowiony w art. 2 ust. 1 zastępuje termin notyfikacji określony w poprzednim ustępie."

Artykuł  2

W załączniku I do dyrektywy wprowadza się następujące zmiany:

E141

W kolumnie "CI" dodaje się numer "75 810".

E150

Tekst zamieszczony w kolumnie "Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie" należy zredagować w następujący sposób:

"Produkt uzyskany wyłącznie poprzez ogrzewania sacharozy lub innych rodzajów cukrów spożywczych lub produktów amorficznych o zabarwieniu brunatnym, rozpuszczalnych w wodzie, otrzymywanych w wyniku kontrolowanego działania wysokiej temperatury na cukry spożywcze, w obecności jednego lub wielu następujących związków chemicznych:

- kwas octowy, cytrynowy, siarkowy i siarkawy oraz bezwodnik siarkawy;

- wodorotlenek amonowy, sodowy i potasowy oraz amoniak;

- węglany, fosforany, siarczany i siarczyny amonu, sodu i potasu."

E160

Litera a):

– w kolumnie "Schultz" dodaje się numer "1403",

– w kolumnie "CI" dodaje się numery "(1249a)" i "75 130",

– w kolumnie "DFG" dodaje się numer "108",

– kolumna "Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie" otrzymuje brzmienie "Produkty o przeważających formach trans."

Litera b):

– w kolumnie "Schultz" dodaje się numer "1738",

– w kolumnie "CI" dodaje się numery "(1241)" i "75 120",

– w kolumnie "DFG" dodaje się numer "109".

Litera d):

– w kolumnie "CI" dodaje się numer "75 125",

– kolumna "Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie" otrzymuje brzmienie "Produkty o przeważających formach trans.".

Po lit. d) dodaje się, co następuje:

Nazwa zwyczajowa

Schultz

CI

DFG

Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie

e) beta-apo-8' karotenal

(C 30)

-

-

-

produkty o przeważających formach trans.

f) ester etylowy kwasu

beta-apo-8'

karotenowego (C 30)

-

-

-

produkty o przeważających formach trans.

E161

W kolumnie "Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie" należy zamieścić "Ksantofile są pochodnymi ketonowymi i/lub hydroksylowymi karotenów".

W lit. d) kolumna "CI" dodaje się numer "75 135",

Po lit. f) dodaje się lit. g) w brzmieniu: "g) Kantaksantyna".

E163

W kolumnie "Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie" ostatni akapit otrzymuje brzmienie:

"Antocyjany uzyskuje się wyłącznie z owoców lub warzyw jadalnych, takich jak truskawki, morwa, czereśnie, śliwki, maliny, jeżyny, czarne porzeczki, porzeczki, czerwona kapusta, czerwona cebula, żurawiny, czarne jagody, bakłażany, winogrona i bez."

E172

W kolumnie "Schultz" usuwa się numery "1276" i "1311".

Artykuł  3

Następujący barwnik dodaje się do barwników wymienionych w załączniku II pkt 1 dyrektywy:

Nazwa zwyczajowa

Schultz

CI

DFG

Nazwa chemiczna lub wyszczególnienie

Orseina sulfonowana

-

1 758

-

sól wapniowa kwasu orseino-sulfonowego

Artykuł  4

W załączniku III do dyrektywy wprowadza się następujące zmiany:

– w sekcji A akapit 1 otrzymuje brzmienie:

"Z wyjątkiem specyficznych kryteriów określonych w sekcji B barwniki wymienione w załączniku I muszą odpowiadać następującym kryteriom czystości:"

– po numerze E141 dodaje się, co następuje:

"E150 - Karmel

Azot amonowy: nie więcej niż 0,5 %, oznaczony wg metody Tillmansa-Mildnera(1)

Bezwodnik siarkawy: nie więcej niż 0,1 %, oznaczony wg metody Moniera-Williamsa E. W.(2)

pH: równy lub większy od 1,8

Fosforany: nie więcej niż 0,5 %, wyrażone w P2O5.

______

(1) Beythien-Diemair, Laboratoriumsbuch, wydanie siódme, str. 151.

(2) "Determination of sulphurdioxide in foods", Dept. Public Health & Med. Subjects nº 48, Ministry of Health, London 1927.

- Pod numerem E181 wyrazy "obliczony na podstawie" zastępuje się wyrazami: "wyrażone jako".

Artykuł  5

Państwa Członkowskie zmienią swoje ustawodawstwa zgodnie z powyższymi przepisami, tak by nowe przepisy do dnia 31 grudnia 1966 r. stosowały się do barwników i środków spożywczych wprowadzanych do obrotu.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 października 1965 r.

W imieniu Rady
E. COLOMBO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 117 z 6.11.1964, str. 2819/64.

(2) Dz.U. 63 z 13.4.1965, str. 965/65.

(3) Dz.U. 115 z 11.11.1962, str. 2645/62.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1965.178.2793

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 65/469/WE zmieniająca dyrektywę Rady w sprawie zbliżenia przepisów Państw Członkowskich dotyczących barwników dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Data aktu: 25/10/1965
Data ogłoszenia: 26/10/1965
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 26/10/1965