Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 22 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 10 pkt 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 12 dodaje się pkt 13 w brzmieniu:

"13) dyrektywy Komisji 2010/69/UE z dnia 22 października 2010 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 279 z 23.10.2010, str. 22).";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
po lp. 129 dodaje się lp. 129a w brzmieniu:
129a) E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) Extracts of rosemary
b)
po lp. 151 dodaje się lp. 151a w brzmieniu:
151a) E 427 Guma kasja Cassia gum
c)
po lp. 302 dodaje się lp. 302a w brzmieniu:
302a) E 1203 Alkohol poliwinylowy Polyvinyl alcohol
d)
lp. 321 otrzymuje brzmienie:
321) E 1521 Glikol polietylenowy Polyethylene glycol
3)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia:
a)
w tabeli 2 "Środki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1":
lp. 21 otrzymuje brzmienie:
21) Surowe wyroby mięsne, określone w przepisach

ustanawiających szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, ze świeżego zmielonego mięsa, paczkowane

E 261 Octan potasu quantum satis
E 262i Octan sodu
E 262ii Dioctan sodu
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
po lp. 32 dodaje się lp. 33 w brzmieniu:
33) Niearomatyzowane produkty śmietanowe i ich substytuty, zawierające żywe kultury bakterii, o zawartości tłuszczu poniżej 20% E 406 Agar quantum satis
E 407 Karagen
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 415 Guma ksantanowa
E 440 Pektyny
E 460 Celuloza
E 466 Karboksymetyloceluloza
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 1404 Skrobia utleniona
E 1410 Fosforan monoskrobiowy
E 1412 Fosforan diskrobiowy
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420 Skrobia acetylowana
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440 Hydroksypropyloskrobia
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona
b)
w tabeli 4 "Środki spożywcze, do których mogą być stosowane sorbiniany, benzoesany i parahydroksybenzoesany określone w tabeli 3" po lp. 64 dodaje się lp. 65-68 w brzmieniu:
65) Analogi produktów rybnych na bazie wodorostów 1000 500
66) Piwo w beczkach zawierające więcej niż 0,5% dodanego cukru fermentującego lub soków owocowych albo koncentratów z owoców 200 200 400
67) Świeże nieobrane owoce cytrusowe (tylko na powierzchnię) 20
68) Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci suchej, zawierające preparaty witaminy A lub połączenie witaminy A i D 1000 w produkcie gotowym do spożycia
c)
w tabeli 6 "Środki spożywcze, do których mogą być stosowane dwutlenek siarki i siarczyny określone w tabeli 5" po lp. 66 dodaje się lp. 67 i 68 w brzmieniu:
67) Borówki amerykańskie (tylko Vaccinium corymbosum) 10
68) Cynamon (tylko Cinnamomum ceylanicum) 150
d)
w tabeli 7 "Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku spożywczym":
lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2) E 234 Nizyna1) Puddingi z semoliny i tapioki oraz produkty podobne 3 mg/kg
Sery dojrzewające i sery topione 12,5 mg/kg
Clotted cream 10 mg/kg
Mascarpone 10 mg/kg
Pasteryzowane jaja w postaci płynnej (białko, żółtko lub całe jaja) 6,25 mg/l
lp. 3 otrzymuje brzmienie:
3) E 235 Natamycyna Na powierzchnię:

- twardych, półtwardych i półmiękkich serów dojrzewających

- suszonych, peklowanych kiełbas

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecna na głębokości 5 mm)
lp. 5 otrzymuje brzmienie:
5) E 242 Dimetylodiwęglan Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe gronowe

Płynny koncentrat herbaty

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna
Cider, perry, wino owocowe

Wino o obniżonej zawartości alkoholu

Napoje winopochodne gronowe i produkty określone w przepisach ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna
odnośnik nr 1 otrzymuje brzmienie:

"1)Substancja E 234 może występować w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.",

e)
w tabeli 9 "Inne przeciwutleniacze oraz ich zastosowanie w środkach spożywczych" po lp. 2 dodaje się lp. 2a w brzmieniu:
2a) E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) Oleje roślinne (z wyjątkiem oliwy z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek) oraz tłuszcze, w których zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest wyższa niż 15% m/m kwasów tłuszczowych ogółem, do stosowania w środkach spożywczych niepoddawanych obróbce cieplnej 30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Oleje z ryb i olej z alg

Smalec, tłuszcz wołowy, drobiowy, owczy i wieprzowy

Tłuszcze i oleje do produkcji przemysłowej środków spożywczych poddawanych obróbce cieplnej

Olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych

Wyroby typu sneksy (na bazie zbóż, ziemniaków lub skrobi)

50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Sosy 100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety 400 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Susze ziemniaczane

Produkty jajeczne

Guma do żucia

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mleko w proszku do automatów

Przyprawy

Przetworzone orzechy

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Zupy i buliony w proszku 50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mięso wysuszone 150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Produkty mięsne i rybne, z wyjątkiem mięsa wysuszonego i kiełbas suchych 150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Kiełbasy suche 100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Aromaty 1000 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mleko w proszku do produkcji lodów 30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
f)
w tabeli 10 "Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie w środkach spożywczych":
lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2) E 338 Kwas fosforowy Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 700 mg/l
E 339 Fosforany sodu Mleko sterylizowane i UHT 1 g/l
(i) Fosforan monosodowy Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28% 1 g/kg
(ii) Fosforan disodowy Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28% 1,5 g/kg
(iii) Fosforan trisodowy Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone 2,5 g/kg
E 340 Fosforany potasu Owoce kandyzowane 800 mg/kg
(i) Fosforan monopotasowy Preparaty owocowe 800 mg/kg
(ii) Fosforan dipotasowy Śmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT 5 g/kg
(iii) Fosforan tripotasowy Analogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego 5 g/kg
E 341 Fosforany wapnia Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella) 2 g/kg
(i) Fosforan monowapniowy Sery topione i analogi serów topionych 20 g/kg
(ii) Fosforan diwapniowy Produkty mięsne 5 g/kg
(iii) Fosforan triwapniowy Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe 0,5 g/l
E 343 Fosforany magnezu Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety quantum satis
(i) Fosforan monomagnezowy Sól i jej zamienniki 10 g/kg
(ii) Fosforan dimagnezowy Napoje na białkach roślinnych 20 g/l
Napoje dla sportowców zawierające białko serwatkowe 4 g/kg
E 450 Difosforany Zabielacze do napojów 30 g/kg
(i) Difosforan disodowy Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50 g/kg
(ii) Difosforan trisodowy Lody spożywcze 1 g/kg
(iii) Difosforan tetrasodowy Desery 3 g/kg
(v) Difosforan tetrapotasowy Suszone sproszkowane mieszanki deserów 7 g/kg
(vi) Difosforan diwapniowy Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 20 g/kg
(vii) Diwodorodifosforan wapnia Mąka 2,5 g/kg
E 451 Trifosforany Mąka, rosnąca bez drożdży 20 g/kg
(i) Trifosforan pentasodowy Soda bread 20 g/kg
(ii) Trifosforan pentapotasowy Płynna masa jaja kurzego (białko, żółtko lub całe jaja) 10 g/kg
E 452 Polifosforany Sosy 5 g/kg
(i) Polifosforan sodu Zupy i buliony 3 g/kg
(ii) Polifosforan potasu Napary ziołowe instant i herbata instant 2 g/kg
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy Guma do żucia quantum satis
(iv) Polifosforan wapnia Środki spożywcze wysuszone sproszkowane 10 g/kg
Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe 2 g/l
Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa) 1 g/l
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia 5 g/kg
Sneksy 5 g/kg
Surimi 1 g/kg
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków 5 g/kg
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne) 3 g/kg
Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych 5 g/kg
Glazury do produktów mięsnych i warzywnych 4 g/kg
Wyroby cukiernicze 5 g/kg
Cukier puder 10 g/kg
Kluski 2 g/kg
Ciasta o luźnej konsystencji 12 g/kg
Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone 5 g/kg
Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone 5 g/kg
Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki 5 g/kg
Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła 5 g/kg
Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany) 2 g/kg
Przetwory ze skorupiaków (w puszkach) 1 g/kg
Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich 30 g/kg
Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn - automatów 2 g/l
Aromaty 40 g/kg
po lp. 12 dodaje się lp. 12a w brzmieniu:
12a) E 427 Guma kasja Lody spożywcze 2500 mg/kg
Fermentowane przetwory mleczne z wyjątkiem niearomatyzowanych fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii

Desery na bazie przetworów mlecznych oraz produkty podobne

Nadzienia, posypki i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz do deserów

Sery topione

Sosy i sosy sałatkowe

Zupy i buliony w proszku

Produkty mięsne poddawane obróbce cieplnej 1500 mg/kg
lp. 38 otrzymuje brzmienie:
38) E 901 Wosk pszczeli biały i żółty Jako substancja glazurująca wyłącznie do: quantum satis
- wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą)
E 902 Wosk candelilla - małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych
E 904 Szelak czekoladą
- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
- wafli zawierających lody, opakowanych (tylko E 901)
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety quantum satis
Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię) quantum satis
Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię) quantum satis
Aromaty w aromatyzowanych napojach bezalkoholowych (tylko E 901) 0,2 g/kg w napojach aromatyzowanych
po lp. 46 dodaje się lp. 46a w brzmieniu:
46a) E 961 Neotam Aromatyzowane napoje na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2 mg/l

jako wzmacniacz smaku

Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2 mg/l

jako wzmacniacz smaku

Wyroby typu sneksy: niektóre aromatyzowane gotowe do spożycia, paczkowane, suche, smakowe produkty skrobiowe i orzechy powlekane 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Guma do żucia z dodatkiem cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Sosy 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci płynnej 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci stałej 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, na bazie witamin lub składników mineralnych w postaci syropu lub nadające się do żucia 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

po lp. 48 dodaje się lp. 48a w brzmieniu:
48a) E 1203 Alkohol poliwinylowy Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek 18 g/kg
lp. 49 otrzymuje brzmienie:
49) E 1505 Cytrynian trietylowy Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek 3,5 g/kg
Wysuszone białko jaja kurzego quantum satis
po lp. 55 dodaje się lp. 56 w brzmieniu:
56) E 1521 Glikol polietylenowy Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek 10 g/kg
g)
w tabeli 11 "Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych" lp. 82 otrzymuje brzmienie:
82) Glikol polietylenowy E 1521 Wyłącznie do substancji słodzących quantum satis
4)
w załączniku nr 5 do rozporządzenia w tabeli 3 "Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych w produkcji środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla zdrowych niemowląt i małych dzieci" po lp. 1 dodaje się lp. 1a w brzmieniu:
1a) E 920 L-cysteina Herbatniki dla niemowląt i małych dzieci 1 g/kg
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2011.91.525

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Data aktu: 22/04/2011
Data ogłoszenia: 02/05/2011
Data wejścia w życie: 17/05/2011