Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej

Na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Wykaz towarów określony w załączniku do rozporządzenia nie obejmuje towarów, dla których przepisy prawa żywnościowego Unii Europejskiej określają szczególne warunki przywozu.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 stycznia 2007 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. Nr 20, poz. 122 oraz z 2008 r. Nr 169, poz. 1048).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*

Lp. Kod CN Nazwa towaru
1 2 3
1 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
2 0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
3 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
4 ex 0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0708 10 00 - Groch (Pisum sativum)
5 ex 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0709 60 95 - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych
6 ex 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem kodu 0710 21 00 - Groch (Pisum sativum)
7 ex 0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodu 0712 90 11 - Odmiany do siewu kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata)
8 ex 0713 Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone, z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
9 ex 0801 Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
10 ex 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
11 0803 00 Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
12 0804 Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
13 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
14 0806 Winogrona, świeże lub suszone
15 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
16 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
17 0810 Pozostałe owoce, świeże
18 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
19 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
20 0813 Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
21 0814 00 00 Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
22 ex 0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji
23 0902 Herbata, nawet aromatyzowana
24 0903 00 00 Maté (herbata paragwajska)
25 0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
26 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
27 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
28 ex 1001 Pszenica i meslina), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
29 ex 1006 Ryża), z wyłączeniem kodu 1006 10 10 - Do siewu
30 ex 1101 00 Mąka pszenna lub z meslina)
31 ex 1102 Mąki ze zbóż innych niż pszenica lub meslina)
32 ex 1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowea)
33 ex 1106 Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8a)
34 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamanea), z wyłączeniem kodu 1202 10 10 - Do siewu
35 ex 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamanea), z wyłączeniem kodów: 1205 10 10 - Do siewu i 1205 90 00 - Pozostałe
36 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamanea), z wyłączeniem kodu 1206 00 10 - Do siewu
37 ex 1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamanea), z wyłączeniem kodów: 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 15 - Do siewu oraz podpozycji 1207 20 - Nasiona bawełny, kodu 1207 99 91 - Nasiona konopi, kodu ex 1207 99 97 - Pozostałe do siewu
38 ex 1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnycha), z wyłączeniem: soku i ekstraktu opium (kod 1302 11 00), soków i ekstraktów ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon (kod 1302 19 80), oleju żywicznego z wanilii (kod 1302 19 05)
39 ex 1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1507 10 10 i 1507 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
40 ex 1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1511 10 10 i 1511 90 91 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
41 ex 1512 Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1512 11 10, 1512 19 10, 1512 21 10, 1512 29 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
42 ex 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1514 11 10, 1514 19 10, 1514 91 10, 1514 99 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
43 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
44 ex 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącegoa)
45 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
46 ex 1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane innymi substancjami niż mięso, lub przygotowane inaczej, takie jak: spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowanyb)
47 ex 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneb)
48 ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyrobyb)
49 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
50 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
51 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
52 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
53 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
54 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
55 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
56 ex 2103 Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztardac)
57 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
58 ex 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakaoc)
59 ex 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączonec)
60 2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg
61 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy inny niż ten objęty pozycją 2009
62 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi
63 ex 2836 Węglany, wodorowęglanya)
64 ex 3504 00 00 Peptony i ich pochodne; pozostałe substancje białkowe oraz ich pochodne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
65 ex 3917 10 Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowychb),d)
66 ex 3917 32 00 91 Osłonki do kiełbas z kopolimerów blokowych poli(tetrafluoroetylenu) i poliperfluoroalkoksytrifluoroetylenu, o długości nie większej niż 600 mm, średnicy nie większej niż 85 mm oraz grubości ścianek 30 µm lub większej, ale nieprzekraczającej 110 µma),d)
67 ex 3924 Naczynia stołowe, kuchenne, pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z tworzyw sztucznychd)
68 ex 6911 Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z porcelany, również chińskiejd)
69 ex 6912 00 Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, ceramiczne inne niż z porcelany, również chińskiejd)
70 ex 6914 Pozostałe wyroby ceramiczned)
71 ex 7323 Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem podpozycji 7323 10 00d)
72 ex 8210 00 00 Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojówd)
73 8215 Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do ciasta, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
74 8509 40 00 Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki
75 ex 9602 00 00 Puste kapsułki żelatynowe
Objaśnienia:

*) Graniczną kontrolą sanitarną objęte są również środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w wykazie, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia, że towar nie spełnia wymagań zdrowotnych, na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 765/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającego wymagania w zakresie akredytacji i nadzoru rynku odnoszące się do warunków wprowadzania produktów do obrotu i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 339/93 (Dz. Urz. UE L 218 z 13.08.2008, str. 30).

**) Zawarte w tabeli w kolumnie "Nazwa towaru" odesłania do innych kodów, pozycji, podpozycji, działów stanowią odesłania do odpowiednich jednostek redakcyjnych załącznika I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382).

a) Wyłącznie do celów spożywczych.

b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.

d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2011.272.1612

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.
Data aktu: 08/12/2011
Data ogłoszenia: 20/12/2011
Data wejścia w życie: 04/01/2012