Szkolenia w zakresie ochrony roślin.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 grudnia 2010 r.
w sprawie szkoleń w zakresie ochrony roślin

Na podstawie art. 75 ust. 8 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 849, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
warunki organizacyjno-techniczne prowadzenia szkoleń w zakresie ochrony roślin;
2)
kwalifikacje osób prowadzących szkolenia w zakresie ochrony roślin;
3)
programy szkoleń w zakresie ochrony roślin;
4)
maksymalną liczbę osób w grupie, dla jakiej prowadzi się szkolenia w zakresie ochrony roślin;
5)
sposób dokumentowania działań związanych z prowadzeniem szkoleń w zakresie ochrony roślin;
6)
wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin oraz okres ważności tego zaświadczenia.
§  2.
Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin:
1)
zapewnia pomieszczenia umożliwiające prowadzenie zajęć, w tym wykorzystywanie w ich trakcie pomocy audiowizualnych;
2)
udostępnia uczestnikom szkoleń w szczególności:
a)
pomoce audiowizualne, w tym prezentacje multimedialne, filmy szkoleniowe, zestawy foliogramów, przeźrocza,
b)
materiały szkoleniowe.
§  3.
Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin, niezależnie od spełnienia warunków, o których mowa w § 2:
1)
zapewnia miejsce do prowadzenia zajęć praktycznych z wykorzystaniem opryskiwaczy ciągnikowych polowych i ciągnikowych sadowniczych, wraz z ciągnikiem, lub sprzętu agrolotniczego;
2)
udostępnia uczestnikom szkolenia:
a)
modelowy zestaw odzieży ochronnej stosowanej przy wykonywaniu zabiegów ochrony roślin w uprawach polowych, sadowniczych i pod osłonami, w tym w szklarniach, inspektach, namiotach foliowych i magazynach,
b)
opryskiwacze ciągnikowe polowe i ciągnikowe sadownicze, wraz z ciągnikiem, lub sprzęt agrolotniczy,
c)
części do modernizacji opryskiwaczy,
d)
przyrządy do regulacji opryskiwacza, w tym stoper, taśmę mierniczą, kalkulator, suwaki do określania parametrów pracy, cylindry miarowe,
e)
wiatromierze.
§  4.
Osoby prowadzące szkolenia w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin lub w zakresie stosowania środków ochrony roślin powinny mieć:
1)
ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną prowadzącą kształcenie w zawodzie technik rolnik, technik ogrodnik, technik leśnik lub technik mechanizacji rolnictwa i uzyskać tytuł zawodowy w danym zawodzie lub
2)
ukończone studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub technika rolnicza i leśna

- oraz posiadać co najmniej pięcioletni staż pracy na stanowiskach związanych z ochroną roślin.

§  5.
1.
Osoby prowadzące szkolenia w zakresie integrowanej produkcji powinny:
1)
mieć ukończone studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub pokrewnym;
2)
posiadać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji, zgodnie z programem szkolenia określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, prowadzonym przez:
a)
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach lub
b)
Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, lub
c)
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, lub
d)
Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu - Państwowy Instytut Badawczy, lub
e)
wyższą szkołę rolniczą.
2.
Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się do pracowników jednostek naukowych, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (Dz. U. Nr 96, poz. 615), zajmujących się integrowaną produkcją w ramach prowadzonych przez nich badań.
§  6.
Osoby prowadzące szkolenia w zakresie ochrony roślin w części dotyczącej bezpieczeństwa i higieny pracy powinny mieć ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną prowadzącą kształcenie w zawodzie technik bezpieczeństwa i higieny pracy oraz posiadać tytuł zawodowy w danym zawodzie lub mieć ukończone studia wyższe o specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, lub studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
§  7.
Program szkolenia w zakresie:
1)
integrowanej produkcji jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2)
obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
3)
stosowania środków ochrony roślin:
a)
przy użyciu opryskiwaczy jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia,
b)
sprzętem agrolotniczym jest określony w załączniku nr 5 do rozporządzenia,
c)
metodą fumigacji jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
§  8.
Szkolenia w zakresie ochrony roślin są prowadzone w grupach nie większych niż 30 osób.
§  9.
1.
Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin dokumentuje swe działania, prowadząc wykaz obejmujący:
1)
daty i zakres przeprowadzanych szkoleń;
2)
imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenia;
3)
imiona i nazwiska osób, które ukończyły szkolenia, oraz numery wydanych zaświadczeń o ich ukończeniu.
2.
Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin przechowuje wykaz, o którym mowa w ust. 1, przez okres 5 lat od dnia zakończenia szkolenia.
§  10.
1.
Wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin jest określony w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
2.
Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin:
1)
dla osób uczestniczących w szkoleniu jest ważne przez 5 lat;
2)
dla osób prowadzących szkolenie w zakresie integrowanej produkcji jest ważne bezterminowo.
§  11.
Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie:
1)
integrowanej produkcji,
2)
obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin,
3)
stosowania środków ochrony roślin:
a)
przy użyciu opryskiwaczy,
b)
sprzętem agrolotniczym,
c)
metodą fumigacji

- wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowuje ważność przez okres, na który zostało wydane.

§  12.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.3)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 maja 2008 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla jednostek organizacyjnych prowadzących szkolenia w zakresie obrotu, konfekcjonowania lub stosowania środków ochrony roślin, programów tych szkoleń oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (Dz. U. Nr 105, poz. 671 oraz z 2009 r. Nr 141, poz. 1152), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. 52 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 47, poz. 278).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

 PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Lp. Temat Liczba godzin
1 2 3
1 Integrowana produkcja w Polsce i na świecie 4
Ochrona roślin w konwencjonalnych, integrowanych i ekologicznych systemach produkcji roślinnej
Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji
Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji
Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji
Doradztwo w zakresie integrowanej produkcji
2 Przepisy prawne 3
Przepisy w zakresie ochrony roślin
Przepisy w zakresie nasiennictwa
Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia
3 Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji 1
4 Metody ochrony roślin wykorzystywane w technologiach integrowanej produkcji 10
Metoda hodowlana
Metoda biologiczna
Metoda biotechniczna
Metody agrotechniczne
Metody fizyczne i mechaniczne
Metoda chemiczna
Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów
System wspomagania decyzji
5 Planowanie i zakładanie upraw 20
Stanowisko uprawy
Rodzaje podłoży do produkcji pod osłonami i ich przygotowanie
Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena jakości
Dobór odmian
Płodozmian
Rola międzyplonów i mulczowania gleby
Mechaniczne zabiegi agrotechniczne
Terminy i metody siewu i sadzenia
6 Racjonalne nawożenie 14
Metody określania niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w glebie i w roślinach
Gospodarka składnikami pokarmowymi
Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne
Wapnowanie gleb
7 Ograniczanie zachwaszczenia 20
Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami
Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk
Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia
Dobór herbicydów w integrowanej produkcji
Technika nanoszenia herbicydów
8 Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne 15
Uprawa gleby
Nawadnianie upraw
Zabiegi pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach
9 Ochrona przed chorobami 30
Wpływ czynników klimatycznych na występowanie patogenów
Przegląd sprawców chorób roślin
Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi ekonomicznego zagrożenia
Sygnalizacja i prognozowanie występowania chorób
Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej produkcji
10 Ochrona przed szkodnikami 32
Przegląd szkodników roślin
Sygnalizacja i prognozowanie występowania szkodników
Metody ograniczania występowania szkodników a progi ekonomicznego zagrożenia
Dobór zoocydów w integrowanej produkcji
11 Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie produktów do obrotu 6
Zbiór i ocena jakości plonów
Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i trwałość
Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży
Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i światowych systemów jakości żywności
12 Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej 6
Zasady przechowywania nawozów
Zasady przechowywania środków ochrony roślin
Utrzymywanie czystości i higieny w gospodarstwie
Ochrona siedlisk przyrodniczych, wód, gleb i powietrza
Przeciwdziałanie erozji gleby
13 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 21
Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
14 Bezpieczeństwo i higieny pracy (BHP) 2
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi
Sposoby wnikania środków ochrony roślin do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć
15 Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według technologii integrowanej produkcji 3
16 Prowadzenie dokumentacji związanej z integrowaną produkcją 6
17 Kontrola integrowanej produkcji 7
18 Bibliografia uzupełniająca i przygotowanie prac zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów pod kierunkiem wykładowcy 10
Ogółem 210

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Rośliny sadownicze
Lp. Temat Liczba godzin
1 Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji 0,5
2 Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej 1
Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej
Wybór stanowiska uprawy
Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny
Obsadzanie obrzeży plantacji jako element ograniczający przenikanie zanieczyszczeń
Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych
Systemy sadzenia roślin sadowniczych
Sposoby cięcia i formowania roślin sadowniczych
3 Pielęgnacja gleby 1,5
Niechemiczne metody zwalczania chwastów
Dobór herbicydów do sadu integrowanego
Rola ściółkowania
4 Nawożenie upraw sadowniczych 1,5
Analiza chemiczna gleby
Analiza chemiczna liści
Wizualna ocena roślin
Racjonalne nawożenie
Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska
Pobieranie próbek gleby
Pobieranie próbek liści
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska
5 Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami 2
Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia chorób
Charakterystyka ważniejszych chorób w poszczególnych uprawach sadowniczych
Niechemiczne metody ochrony przed chorobami
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji
6 Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami 3,5
Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia szkodników
Charakterystyka ważniejszych szkodników
Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych przed szkodnikami
Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w sadowniczych uprawach integrowanych
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników
Chemiczne zwalczanie szkodników
Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych
Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami
Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji
7 Środki ochrony roślin a ochrona środowiska 1,5
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku
8 Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) 1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)
Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć
9 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 2
Technika opryskiwania
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
10 Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu upraw sadowniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji 0,5
11 Kontrola integrowanej produkcji 1
Ogółem 16
Rośliny warzywne
Lp. Temat Liczba godzin
1 2 3
1 Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji 0,5
2 Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska uprawy 1,5
Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej
Wybór stanowiska uprawy
Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny
Płodozmian i zmianowanie (rola roślin strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w zachowaniu materii organicznej i składników pokarmowych w glebie)
Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej
Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych
3 Nawożenie integrowanych upraw warzyw 1,5
Gospodarka składnikami pokarmowymi a ochrona środowiska
Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego nawożenia (technika i terminy pobierania prób)
Zastosowanie nawożenia organicznego jako podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy naturalne - dopuszczalne dawki i terminy stosowania, nawozy zielone)
Uzupełniające nawożenie mineralne - bilans składników pokarmowych
Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod osłonami), technika pobierania prób
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska
4 Ochrona warzyw przed chwastami 2
Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chwastami
Niechemiczne metody ochrony przed chwastami
Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed chwastami
Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone, zabiegi pasmowe i precyzyjne)
5 Ochrona warzyw przed chorobami 3
Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób
Charakterystyka ważniejszych chorób roślin warzywnych
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chorobami
Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób
Zwalczanie chemiczne chorób
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji
6 Ochrona warzyw przed szkodnikami 2
Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu wykrycia szkodników
Charakterystyka ważniejszych szkodników warzyw
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami
Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed szkodnikami
Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie warzyw
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników
Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji
Chemiczne zwalczanie szkodników
7 Środki ochrony roślin a ochrona środowiska 1
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji integrowanej
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku
8 Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) 1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)
Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć
9 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 2
Technika opryskiwania
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
10 Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji 0,5
11 Kontrola integrowanej produkcji 1
Ogółem 16
Rośliny rolnicze
Lp. Temat Liczba godzin
1 2 3
1 Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji 0,5
2 Planowanie i organizacja integrowanej produkcji roślinnej 2
Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu sanitarnego zasiewów
Znaczenie międzyplonów
Wybór stanowiska uprawy
Właściwy dobór odmian
Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych
Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej
Rola użytków ekologicznych
3 Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów 1
Niechemiczne metody zwalczania chwastów
Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin rolniczych
Możliwość stosowania zmniejszonych dawek herbicydów
4 Nawożenie integrowanych upraw rolniczych 1,5
Plan nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól płodozmianu
Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności gleby
Zasady określania potrzeb nawozowych roślin i dawek nawozów
Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej
Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych
Dolistne dokarmianie roślin
Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych
Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska
5 Ochrona upraw rolniczych przed chorobami 2,5
Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób
Charakterystyka ważniejszych chorób roślin rolniczych
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji
6 Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami 2,5
Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu wykrycia szkodników
Charakterystyka ważniejszych szkodników upraw rolniczych
Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed szkodnikami
Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie roślin rolniczych
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników
Chemiczne zwalczanie szkodników
7 Środki ochrony roślin a ochrona środowiska 1,5
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin
właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku
8 Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) 1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)
Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć
9 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 2
Technika opryskiwania
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
10 Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji 0,5
11 Kontrola integrowanej produkcji 1
Ogółem 16

ZAŁĄCZNIK Nr  3

 PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OBROTU I KONFEKCJONOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN

Lp. Temat Liczba godzin
1 2 1
1 Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów 4
Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu
Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin
Wymagania w zakresie obrotu, konfekcjonowania i stosowania środków ochrony roślin
Zakres działania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w ramach nadzoru nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin, w tym: nakaz wycofania środka ochrony roślin z obrotu, zakaz stosowania środka ochrony roślin, kontrola jakości środków ochrony roślin, kontrola prawidłowości stosowania środków ochrony roślin
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin
Postępowanie ze środkami przeterminowanymi, niepełnowartościowymi oraz z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
Wprowadzanie do obrotu podrobionych środków ochrony roślin, w tym:

a) niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania do obrotu podrobionych środków ochrony roślin,

b) metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin

2 Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin 6
Skład środków ochrony roślin
Formy użytkowe środków ochrony roślin
Okres karencji i okres prewencji
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych
Podział środków ochrony roślin
a) ze względu na funkcję:
- roztoczobójcze (akarycydy),
- bakteriobójcze (bakteriocydy),
- grzybobójcze (fungicydy),
- chwastobójcze (herbicydy),
- owadobójcze (insektycydy),
- mięczakobójcze (moluskocydy),
- nicieniobójcze (nematocydy),
- regulatory wzrostu roślin,
- odstraszające szkodniki (repelenty),
- gryzoniobójcze (rodentycydy),
- przyciągające szkodniki (atraktanty),
- kretobójcze (talpicydy),
- wirusobójcze (wirocydy),
- inne,
b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe:
- kontaktowe,
- żołądkowe,
- inhalacyjne,
- fungitoksyczne,
- fungistatyczne,
- desykujące,
- inhibitujące wzrost i rozwój,
- inny
3 Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych 4
Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu, w tym o:
a) organizmach chorobotwórczych,
b) chwastach,
c) szkodnikach
Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechnicznej, hodowlanej, mechanicznej, fizycznej, biologicznej, chemicznej, integrowanej oraz kwarantanna
4 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 3
Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie
Sposoby stosowania środków ochrony roślin do dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji pomieszczeń i magazynów
Badanie sprawności technicznej sprzętu używanego do stosowania środków ochrony roślin
5 Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko 2
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin
Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
6 Bezpieczeństwo i higiena pracy przy sprzedaży środków ochrony roślin 5
Przegląd obowiązujących przepisów
Zagrożenie dla zdrowia człowieka podczas obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin
Zasady profilaktyki, w tym:
a) badania lekarskie,
b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej,
c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków toksykologicznych
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków
Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym:
a) przyczyny i rodzaje zagrożeń,
b) drogi pożarowe
Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin
Ochrona pracy kobiet i ochrona pracy młodocianych
Ogółem 24

ZAŁĄCZNIK Nr  4

 PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN PRZY UŻYCIU OPRYSKIWACZY

Lp. Temat Liczba godzin
1 2 3
1 Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów 1
Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin
Badania sprawności technicznej opryskiwaczy
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin
Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska
Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin
2 Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin 2
Skład środków ochrony roślin
Formy użytkowe środków ochrony roślin
Okres karencji i okres prewencji
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych
Podział środków ochrony roślin:
a) ze względu na funkcję:
- roztoczobójcze (akarycydy),
- bakteriobójcze (bakteriocydy),
- grzybobójcze (fungicydy),
- chwastobójcze (herbicydy),
- owadobójcze (insektycydy),
- mięczakobójcze (moluskocydy),
- nicieniobójcze (nematocydy),
- regulatory wzrostu roślin,
- odstraszające szkodniki (repelenty),
- gryzoniobójcze (rodentycydy),
- przyciągające szkodniki (atraktanty),
- kretobójcze (talpicydy),
- wirusobójcze (wirocydy),
- inne,
b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe:
- kontaktowe,
- żołądkowe,
- inhalacyjne,
- fungitoksyczne,
- fungistatyczne,
- desykujące,
- inhibitujące wzrost i rozwój,
- inne,
Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony
roślin:
a) dobór środka ochrony roślin,
b) termin przeprowadzenia zabiegu,
c) dawka środka ochrony roślin,
d) warunki atmosferyczne,
e) łączne stosowanie agrochemikaliów
3 Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych 2
Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych ich zwalczaniu, w tym o:
a) organizmach chorobotwórczych,
b) chwastach,
c) szkodnikach,
Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechniczna, hodowlana, mechaniczna, fizyczna, biologiczna, chemiczna, integrowana oraz kwarantanna
Podstawowe wiadomości z zakresu dobrej praktyki ochrony roślin
Zwalczanie szkodników artykułów rolnospożywczych
4 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 5, w tym 4
Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie godziny zajęć praktycznych
Przygotowanie opryskiwacza do pracy, w tym:
a) sprawdzenie stanu technicznego poszczególnych urządzeń opryskiwacza pod kątem ich wpływu na jakość wykonania zabiegu,
b) dobór parametrów pracy i regulacja opryskiwaczy,
c) dobór rozpylaczy
Technika opryskiwania - użytkowanie opryskiwaczy
Badania sprawności technicznej opryskiwaczy:
a) organizacja systemu badań w regionie,
b) wymagania techniczne dla opryskiwaczy,
c) przygotowanie opryskiwacza do badania
5 Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko 2
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin
Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
Postępowanie z opryskiwaczem przed zabiegiem i po zabiegu wykonanym przy użyciu środków ochrony roślin
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
6 Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin 2
Przegląd obowiązujących przepisów
Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin
Ocena zagrożenia na poszczególnych stanowiskach pracy, w tym przy:
a) sporządzaniu cieczy roboczej,
b) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem ciągnikowym,
c) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem plecakowym,
d) zabiegach wykonywanych w uprawach pod osłonami,
e) zaprawianiu nasion
Zasady profilaktyki, w tym:
a) badania lekarskie,
b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej,
c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków toksykologicznych
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków
Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym:
a) przyczyny i rodzaje zagrożenia,
b) drogi pożarowe
Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin
Ogółem 14

ZAŁĄCZNIK Nr  5

 PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN SPRZĘTEM AGROLOTNICZYM

Lp. Temat Liczba godzin
1 2 3
1 Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów 1
Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu
Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin
Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska
Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin
2 Ochrona roślin uprawnych i lasów przed szkodnikami i organizmami chorobotwórczymi 2
Podstawowe wiadomości o biologii niektórych organizmów szkodliwych
Zastosowanie zabiegów agrolotniczych w zwalczaniu organizmów szkodliwych
3 Charakterystyka i podział środków ochrony roślin oraz możliwości ich stosowania sprzętem agrolotniczym 1
4 Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko, w tym na organizmy pożyteczne w uprawach, lasach i strefach ekotonowych 1
5 Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin 1
Przegląd obowiązujących przepisów
Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin
6 Sprzęt agrolotniczy w zabiegach ochrony roślin, w tym: podział, budowa, zastosowanie, sprawność techniczna 3
7 Naprowadzanie samolotów i śmigłowców na pola zabiegowe oraz zasady bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym 2
8 Organizacja i koszty prac agrolotniczych 1
9 Badanie sprawności technicznej opryskiwaczy 2
Ogółem 14

ZAŁĄCZNIK Nr  6

 PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN METODĄ FUMIGACJI

Lp. Temat Liczba godzin
1 2 3
1 Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów 1
Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu
Zasady nabywania i stosowania środków ochrony roślin
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin
Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska
Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin
2 Charakterystyka i zasady stosowania środków ochrony roślin 2
Skład środków ochrony roślin
Formy użytkowe środków ochrony roślin
Okres karencji i okres prewencji
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych
Podział środków ochrony roślin
a) ze względu na funkcję:
- roztoczobójcze (akarycydy),
- bakteriobójcze (bakteriocydy),
- grzybobójcze (fungicydy),
- chwastobójcze (herbicydy),
- owadobójcze (insektycydy),
- mięczakobójcze (moluskocydy),
- nicieniobójcze (nematocydy),
- regulatory wzrostu roślin,
- odstraszające szkodniki (repelenty),
- gryzoniobójcze (rodentycydy),
- przyciągające szkodniki (atraktanty),
- kretobójcze (talpicydy),
- wirusobójcze (wirocydy),
- inne,
b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe:
- kontaktowe,
- żołądkowe,
- inhalacyjne,
- fungitoksyczne,
- fungistatyczne,
- desykujące,
- inhibitujące wzrost i rozwój,
- inne
Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony roślin:
a) dobór środka ochrony roślin,
b) termin przeprowadzenia zabiegu,
c) dawka środka ochrony roślin,
d) warunki atmosferyczne
Środki ochrony roślin przeznaczone do zwalczania szkodników artykułów rolno-spożywczych
3 Zagadnienia z zakresu ochrony roślin 4
Podstawowe wiadomości o biologii organizmów szkodliwych - ich oznaczenie i zwalczanie
Przegląd metod ochrony roślin, w tym szczegółowa charakterystyka metody chemicznej
Zasady wykonywania zabiegu dezynsekcji gazowej i technika wykonywania tego zabiegu, w tym:
a) stosowane środki ochrony roślin,
b) właściwości chemiczne i fizyczne środków ochrony roślin,
c) mechanizm działania środków ochrony roślin,
d) warunki zastosowania środków ochrony roślin,
e) przygotowywanie pomieszczenia,
f) dawkowanie i sposób rozmieszczenia środków ochrony roślin,
g) odwietrzanie pomieszczenia,
h) kontrola pozostałości gazu w pomieszczeniu
Wymagania dotyczące ewidencji zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin
4 Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin 4, w tym 3
Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie godziny zajęć praktycznych
Przygotowywanie sprzętu do wykonywania zabiegu
Rodzaje sprzętu
Sprawność techniczna i wpływ na jakość zabiegu
Usuwanie podstawowych usterek
Zabezpieczenie sprzętu po wykonanym zabiegu
5 Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko 2
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin
Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
6 Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin 3
Przegląd obowiązujących przepisów
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożenia dla zdrowia człowieka
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin
Zasady profilaktyki:
a) badania lekarskie,
b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej,
c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej, telefony do ośrodków toksykologicznych
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków
Przepisy przeciwpożarowe i sposób postępowania w czasie pożaru, w tym:
a) przyczyny i rodzaje zagrożenia pożarowego,
b) drogi pożarowe
Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin
Ogółem 16

ZAŁĄCZNIK Nr  7

WZÓR

ZAŚWIADCZENIE O UKOŃCZENIU SZKOLENIA

W ZAKRESIE OCHRONY ROŚLIN

Część A - dla osób uczestniczących w szkoleniu

Pieczęć podmiotu

prowadzącego szkolenie

ZAŚWIADCZENIE NR ...

o ukończeniu szkolenia*

Pan/Pani .......................................................................................................................................

(imię i nazwisko)

urodzony(a) w dniu ................................................ 19 ...... r. w ..................................................

numer PESEL albo nazwa i numer dokumentu potwierdzającego tożsamość** ........................

był(a) słuchaczem szkolenia w zakresie:***

[] integrowanej produkcji

[] obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin

[] stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy

[] stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym

[] stosowania środków ochrony roślin metodą fumigacji

zorganizowanego przez ................................................................................................................

w dniu (ach) .................................................................................................................................

Przewodniczący komisji:

Członkowie komisji:

.......................................................

(podpis i pieczęć podmiotu

prowadzącego szkolenie)

.........................................................

(data wydania zaświadczenia)

______

* zaświadczenie w zakresie integrowanej produkcji, w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin albo w zakresie stosowania środków ochrony roślin zachowuje ważność przez 5 lat od dnia ukończenia szkolenia

** w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL

*** zaznaczyć właściwe

Część B - dla osób prowadzących szkolenia

Pieczęć podmiotu

prowadzącego szkolenie

ZAŚWIADCZENIE NR ...

o ukończeniu szkolenia

Pan/Pani .......................................................................................................................................

(imię i nazwisko)

urodzony(a) w dniu ..................................................... 19 ...... r. w .............................................

numer PESEL albo nazwa i numer dokumentu potwierdzającego tożsamość* ..........................

był(a) słuchaczem szkolenia dla osób prowadzących szkolenie w zakresie integrowanej produkcji

zorganizowanego przez ................................................................................................................

w dniu (ach) .................................................................................................................................

Przewodniczący komisji:

Członkowie komisji:

.......................................................

(podpis i pieczęć podmiotu

prowadzącego szkolenie)

.........................................................

(data wydania zaświadczenia)

______

* w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024