Stawki, szczegółowy sposób i tryb udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 20 grudnia 2010 r.
w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Na podstawie art. 130 ust. 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie:
1)
ustala stawki dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych;
2)
określa szczegółowy sposób oraz tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczenia tych dotacji oraz termin zwrotu dotacji.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
przedsiębiorcy - rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej;
1a) 1
barze mlecznym - rozumie się przez to bar mleczny, o którym mowa w art. 6 pkt 17 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.);
2)
surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
3)
izbie skarbowej - rozumie się przez to izbę skarbową, którą kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, dyrektor izby skarbowej;
4)
urzędzie skarbowym - rozumie się przez to urząd skarbowy, którym kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, naczelnik urzędu skarbowego.
§  3. 2
1.
Przedsiębiorcy może być udzielona dotacja przedmiotowa, o której mowa w art. 7a ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.), w zakresie ustalonym w ustawie budżetowej na dany rok.
2.
Dotacja może być udzielona na posiłki sporządzone wyłącznie z surowców wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  4.
1.
Stawkę dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zwanej dalej "dotacją", ustala się w wysokości 40 % wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30 %, po wyłączeniu:
1)
wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych;
2)
wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.
2.
W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w tym w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów - wartość surowców podwyższa się o 20 %.
§  5.
1.
Przedsiębiorcy zainteresowani korzystaniem z dotacji, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, przedstawiają właściwemu dyrektorowi izby skarbowej pisemny wniosek o udzielenie dotacji oraz uzgadniają właściwy, dla celów realizacji dotacji, sposób jej ewidencjonowania.
2.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
szacowaną wartość zakupionych surowców;
2)
szacowaną wartość surowców zużytych do sporządzanych (dotowanych) posiłków;
3)
stawkę dotacji;
4)
obliczoną należną kwotę dotacji wraz z podaniem sposobu jej obliczenia;
5)
datę sporządzenia wniosku;
6)
imię i nazwisko (nazwę) oraz dane teleadresowe wnioskodawcy;
7)
numer rachunku bankowego, na który dotacja ma być przekazana.
3.
Właściwy dyrektor izby skarbowej może wystąpić do przedsiębiorcy o udzielenie informacji dotyczących posiłków, które mają być objęte dotacją przedmiotową.
§  6.
1. 3
Przedsiębiorcy, za pośrednictwem izb skarbowych, otrzymują dotację pod warunkiem, że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż 30% wartości zakupionych surowców wykorzystywanych do sporządzenia posiłków, o których mowa w § 3 ust. 2.
2.
Podstawę obliczenia kwoty należnej dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
3.
Ewidencja, o której mowa w ust. 2, jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie wartości i ilości zużytych surowców oraz kwot należnych dotacji.
§  7.
1.
Przedsiębiorca sporządza, w terminie do 28 dnia każdego miesiąca, obliczenie należnej dotacji za okres od początku roku do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc sporządzenia obliczenia, według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Dwa egzemplarze obliczenia dotacji przedsiębiorca składa do urzędu skarbowego, który w terminie 5 dni roboczych dokonuje sprawdzenia prawidłowości obliczenia.
§  8.
1.
Decyzję o udzieleniu dotacji podejmuje właściwy dyrektor izby skarbowej na pisemny wniosek przedsiębiorcy o udzielenie dotacji.
2.
Do wniosku o udzielenie dotacji przedsiębiorca jest obowiązany dołączyć jeden egzemplarz sprawdzonego i potwierdzonego przez urząd skarbowy obliczenia dotacji.
3.
Właściwy dyrektor izby skarbowej informuje w formie pisemnej przedsiębiorcę, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku o udzielenie dotacji, o przyjęciu lub odrzuceniu wniosku.
§  9.
1.
W przypadku podjęcia decyzji o udzieleniu dotacji, izba skarbowa dokonuje przelewu kwoty należnej dotacji na rachunek przedsiębiorcy w terminie 14 dni od dnia wydania decyzji.
2.
Przedsiębiorca otrzymuje kwotę należnej dotacji bezpośrednio z rachunku izby skarbowej, w granicach przeznaczonych na ten cel środków budżetowych.
§  10.
1.
Jeżeli nastąpiła korekta ilości lub wartości zużytych surowców albo wystąpiły inne nieprawidłowości w obliczeniu dotacji, przedsiębiorca jest obowiązany dokonać korekty należnej dotacji.
2.
Korekta należnej dotacji jest dokonywana w terminie określonym w § 7 ust. 1, za miesiąc, w którym ujawniono okoliczności uzasadniające dokonanie tej korekty.
3.
Jeżeli okoliczności uzasadniające korektę dotacji powstały po dokonaniu ostatecznego rozliczenia za dany rok, przedsiębiorca obowiązany jest powiadomić o zaistniałej sytuacji właściwego dyrektora izby skarbowej oraz dokonać zwrotu dotacji pobranych w nadmiernej wysokości na rachunek izby skarbowej, w terminie 14 dni, licząc od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie tej korekty.
§  11.
W razie stwierdzenia w trakcie kontroli pobrania dotacji w nadmiernej wysokości lub wykorzystania dotacji niezgodnie z przeznaczeniem, dotacja podlega zwrotowi wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych. Odsetki nalicza się od dnia przekazania dotacji przedsiębiorcy.
§  12.
W przypadku nieprowadzenia ewidencji, o której mowa w § 6 ust. 2, pobrane w danym roku podatkowym przez przedsiębiorcę dotacje podlegają zwrotowi w całości, wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych.
§  13.
Przy ustalaniu wysokości dotacji przedmiotowych podstawę dotowania oraz kwotę należnych dotacji zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki wynoszące:
1)
mniej niż 50 groszy pomija się;
2)
50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.
§  14.
Do rozliczenia dotacji należnych za okres do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
§  15.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r. 4

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  5 WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

Lp. Nr PKWiU Nazwa surowca
1. 01.11.6 Warzywa strączkowe, świeże
2. 01.11.61 Fasola
3. 01.11.62 Groch
4. 01.11.69 Pozostałe warzywa strączkowe, świeże
5. 01.11.71 Fasola
6. 01.11.72 Bób i bobik
7. 01.11.73 Ciecierzyca (cieciorka)
8. 01.11.74 Soczewica
9. 01.11.75 Groch
10. 01.12.1 Ryż niełuskany
11. 01.13.8 Pieczarki
12. 01.13.12 Kapusta
13. 01.13.13 Kalafiory i brokuły
14. 01.13.14 Sałata
15. 01.13.15 Cykoria
16. 01.13.16 Szpinak
17. 01.13.32 Ogórki
18. 01.13.34 Pomidory
19. 01.13.41 Marchew i rzepa
20. 01.13.42 Czosnek
21. 01.13.43 Cebula
22. 01.13.44 Pory
23. 01.13.49 Pietruszka, seler, buraki
24. 01.13.51 Ziemniaki
25. 01.24.1 Jabłka
26. 01.24.27 Śliwki
27. 01.25.12 Maliny i jeżyny
28. 01.25.13 Truskawki i poziomki
29. 01.25.19 Porzeczki, agrest, borówki czarne
30. 01.27.12 Herbata
31. 01.28.11 Pieprz surowy z rodzaju Piper
32. 01.47.21 Jaja kurze, świeże w skorupkach
33. 01.49.21 Miód naturalny
34. 10.61.11 Ryż łuskany
35. 10.31.13 Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek
36. 10.32.11 Sok pomidorowy
37. 10.32.12 Sok pomarańczowy
38. 10.32.16 Sok jabłkowy
39. 10.32.17 Mieszaniny soków z owoców i warzyw
40. 10.39.15 Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
41. 10.39.16 Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
42. 10.39.17 Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
43. 10.39.22 Dżemy, galaretki owocowe
44. 10.41.6 Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone
45. 10.41.24 Olej słonecznikowy surowy
46. 10.41.26 Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy
47. 10.41.54 Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
48. 10.41.56 Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
49. 10.42.1 Margaryna i podobne tłuszcze jadalne
50. 10.51.11 Mleko płynne przetworzone
51. 10.51.12 Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 %, niezagęszczone i niesłodzone
52. 10.51.21 Mleko odtłuszczone w proszku
53. 10.51.22 Mleko pełne w proszku
54. 10.51.30 Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania
55. 10.51.40 Sery i twarogi
56. 10.51.51 Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
57. 10.51.52 Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
58. 10.84.30 Sól spożywcza
59. 10.61.21 Mąka pszenna lub żytnio-pszenna
60. 10.61.31 Kasze i mączki z pszenicy
61. 10.61.32 Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
62. 10.61.33 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych
63. 10.71.11 Pieczywo świeże
64. 10.72.11 Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby
65. 10.72.19 Bułka tarta
66. 10.73.1 Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne
67. 10.81.12 Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany
68. 10.81.13 Cukier waniliowy
69. 10.83.12 Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy
70. 10.84.11 Ocet winny
71. 10.84.12 Majonez
72. 10.89.13 Proszki do pieczenia gotowe
73. 20.13.43 Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu)

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 WZÓR

OBLICZENIE DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH

za okres od dnia 1 stycznia ..... r. do dnia .......... r.

............................

(pieczęć przedsiębiorcy)

Lp. Nazwa zużytych surowców i nr PKWiU Jednostka miary Ilość Wartość zakupionych surowców, zużytych do dotowanych posiłków Wartość pomniejszona o ubytki naturalne Powiększona wartość surowców o marżę 30% Stawka dotacji Wartość dotacji za dany miesiąc Wartość dotacji narastająco

Sporządził:

.............................................................................. ................................................................

(nazwisko, imię, stanowisko służbowe, nr telefonu) (nazwisko i imię kierownika

jednostki)

........................... dnia ........................

1 § 2 pkt 1a dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
3 § 6 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
4 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 112, poz. 760), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 119 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1706 oraz z 2010 r. Nr 96, poz. 620, Nr 108, poz. 685, Nr 152, poz. 1020, Nr 161, poz. 1078, Nr 226, poz. 1475 i Nr 238, poz. 1578).
5 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2010.254.1705

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Stawki, szczegółowy sposób i tryb udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
Data aktu: 20/12/2010
Data ogłoszenia: 30/12/2010
Data wejścia w życie: 01/01/2011