Zmiany nin. rozporządzenia, wprowadzone przez § 1 rozporządzenia z dnia 28 marca 2011 r. (Dz.U.11.68.363) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2012 r., nie zostały naniesione na tekst, gdyż data wejścia w życie tych zmian jest taka sama jak data utraty mocy przez nin. rozporządzenie.
.................................................
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382, z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz. 1320, z 2009 r. Nr 3, poz. 11, Nr 116, poz. 979, Nr 195, poz. 1504, Nr 201, poz. 1540 i Nr 215, poz. 1666 oraz z 2010 r. Nr 57, poz. 357, Nr 75, poz. 473, Nr 107, poz. 679, Nr 226, poz. 1476 i Nr 238, poz. 1578.
1 WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |
2 | 0102 | Bydło żywe | |
3 | 0103 | Świnie żywe | |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe | |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | |
Pozostałe zwierzęta żywe: | |||
- Ssaki: | |||
6 | 0106 11 00 | - - Naczelne | |
- - Pozostałe: | |||
7 | 0106 19 10 | - - - Króliki domowe | |
8 | * | 0106 19 90 | - - - Pozostałe 1) |
9 | (uchylona) | ||
10 | (uchylona) | ||
11 | (uchylona) | ||
12 | * | 0106 39 90 | - - - Pozostałe60) |
13 | * | 0106 90 00 | - Pozostałe 2) |
14 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
15 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
16 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
17 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
18 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
19 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
20 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
21 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
22 | * | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 3) |
23 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
24 | 0301 | Ryby żywe | |
25 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
26 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
27 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
28 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
29 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
30 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
31 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
32 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
33 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
34 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
35 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
36 | 0406 | Ser i twaróg | |
37 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |
38 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
39 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
40 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
41 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści | |
42 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
43 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów | |
44 | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów | |
45 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane | |
46 | ex * | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 4) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 |
47 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | |
48 | ex | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | ||
49 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
50 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
51 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
52 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
53 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
54 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
55 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
56 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
57 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
58 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
59 | * | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 5) |
60 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |
61 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
62 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
63 | 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
64 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
65 | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone | |
66 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone | |
67 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone | |
68 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone | |
69 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże | |
70 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
71 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
72 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże | |
73 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
74 | * | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 5) |
75 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem | |
76 | * | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 5) |
77 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone: | ||
0904 20 30 | - - - Pozostałe | ||
78 | 0908 20 00 | - Kwiat muszkatołowy | |
79 | 0908 30 00 | - Kardamony | |
80 | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca | |
81 | ex * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 6) - z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99 |
82 | 1001 | Pszenica i meslin | |
83 | 1002 00 00 | Żyto | |
84 | 1003 00 | Jęczmień | |
85 | 1004 00 00 | Owies | |
86 | 1005 | Kukurydza | |
87 | 1006 | Ryż | |
88 | 1007 00 | Ziarno sorgo | |
89 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
90 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
91 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
92 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
93 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
94 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane | |
95 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
96 | 1108 | Skrobie; inulina | |
97 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony | |
98 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |
99 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
100 | 1203 00 00 | Kopra | |
101 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
102 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
103 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
104 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |
105 | * | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy 7) |
106 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | ||
107 | * | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 8) |
108 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
109 | ex | 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49 |
110 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |
111 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | |
112 | ex | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19 |
113 | * | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 3) |
114 | * | 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 3) |
115 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 7) |
116 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
117 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
118 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
119 | * | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
120 | * | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
121 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 7) |
122 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 7) |
123 | * | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
124 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
125 | * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
- Olej lniany i jego frakcje: | |||
126 | * | 1515 11 00 | - - Olej surowy 7) |
127 | * | 1515 19 | - - Pozostały 7) |
- Olej kukurydziany i jego frakcje | |||
128 | 1515 21 | - - Olej surowy | |
129 | 1515 29 | - - Pozostały | |
130 | * | 1515 30 | - Olej rycynowy i jego frakcje 7) |
131 | * | 1515 50 | - Olej sezamowy i jego frakcje 7) |
132 | * | 1515 90 | - Pozostałe 7) |
133 | * | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone 7) |
134 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 7) |
135 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
136 | * | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane 3) |
137 | * | 1603 00 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 9) |
138 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
139 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
140 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej | |
141 | ex | 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel - z wyłączeniem CN 1702 20 |
142 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |
143 | * | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 10) |
144 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
145 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | |
146 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
147 | 1905 10 00 |
- Chleb chrupki - - Gofry i wafle: |
|
148 | * | 1905 32 05 | - - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy 11) |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: | |||
149 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
150 | 1905 90 10 | - - Mace | |
151 | * | 1905 90 20 | - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby 12) |
152 | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | |
153 | * | 1905 90 60 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego 14) |
154 | * | 1905 90 90 | - - - - Pozostałe 15) |
155 | * | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 5) |
156 | * | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 5) |
157 | * | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 5) |
158 | * | 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 5) |
159 | * | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 5) |
160 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) | |
161 | * | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 5) |
162 | * | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 5) |
163 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
164 | 2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | |
165 | ex | 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
166 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |
167 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
168 | * | 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 5) |
169 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: | ||
* | 2201 90 00 | - Pozostałe 16) | |
170 | * | 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 17) |
171 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki | |
172 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane | |
173 | 2303 10 | - Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |
174 | 2303 20 | - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |
175 | * | 2303 30 00 | - Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane 18) |
176 | * | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego 7) |
177 | * | 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych 7) |
178 | * | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305 7) |
179 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
180 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt | |
181 | ex | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
182 | * | 2509 00 00 | Kreda 19) |
183 | * | 2518 10 00 | - Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 20) |
184 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 | |
185 | Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
* | 2530 90 00 | - Pozostałe 21) | |
186 | * | 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany 22) |
187 | * | 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 23) |
188 | * | 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym 24) |
189 | Azotany: | ||
* | 2834 21 00 | - Potasu 25) | |
190 | * | 2835 | Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie 26) |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: | |||
191 | 2903 51 00 | - - 1,2,3,4,5,6- heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) | |
192 | 2903 52 00 | - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) | |
193 | 2903 59 | - - Pozostałe | |
194 | - Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: | ||
* | 2903 62 00 | - - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1- trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan) 27) | |
195 | * | 2918 21 00 | - - Kwas salicylowy i jego sole 28) |
196 | * | 2918 22 00 | - - Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry 28) |
197 | * | 2918 23 00 | - - Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole 28) |
198 | * | 2922 41 00 | - - Lizyna i jej estry; ich sole 28) |
199 | * | 2922 42 00 | - - Kwas glutaminowy i jego sole 28) |
200 | * | 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 28) |
201 | ex * | 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 28) - z wyłączeniem CN 2924 21 00 |
Organiczne związki siarki: | |||
202 | 2930 90 13 | - - Cysteina i cystyna | |
203 | 2930 90 16 | - - Pochodne cysteiny lub cystyny | |
204 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: | ||
- Laktony: | |||
* | 2932 29 | - - Pozostałe laktony 28) | |
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: | |||
205 | * | 2933 11 | - - Fenazon (antypiryna) i jego pochodne 28) |
206 | * | 2933 19 | - - Pozostałe 28) |
207 | * | 2933 21 00 | - - Hydantoina i jej pochodne 28) |
208 | * | 2933 52 00 | - - Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole 28) |
209 | * | 2933 53 | - - Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole 28) |
210 | * | 2933 54 00 | - - Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole 28) |
211 | * | 2933 55 00 | - - Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole 28) |
212 | * | 2933 59 | - - Pozostałe 28) |
213 | * | 2933 69 | - - Pozostałe 28) |
214 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: | ||
* | 2934 30 | - Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej 28) | |
215 | * | 2935 00 | Sulfonamidy 28) |
216 | * | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 28) |
217 | * | 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 28) |
218 | * | 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 28) |
219 | * | 2939 | Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 28) |
220 | * | 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 28) |
221 | * | 2941 | Antybiotyki 28) |
222 | * | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 28) |
223 | * | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 28) |
224 | * | 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 28) |
25 | * | 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 28) |
226 | * | 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 28) |
227 | ex * | 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu 28) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 |
228 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego | |
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: | |||
229 | 3102 10 | - Mocznik, nawet w roztworze wodnym | |
230 | 3102 21 00 | - - Siarczan amonu | |
231 | 3102 29 00 | - - Pozostałe | |
232 | 3102 30 | - Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym | |
233 | * | 3102 40 | - - Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami 29) |
234 | * | 3102 50 | - Azotan sodu 30) |
235 | 3102 60 00 | - Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu | |
236 | 3102 80 00 | - Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym | |
237 | * | 3102 90 00 | - Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach 29) |
238 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne | |
239 | ex | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20 |
240 | * | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 25) |
241 | * | 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 31) |
242 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | ||
* | 3501 10 90 | - - Pozostałe 32) | |
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: | |||
- Albumina jaja: | |||
243 | 3502 11 | - - Suszona | |
244 | 3502 19 | - - Pozostała | |
245 | * | 3502 20 | - Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki 33) |
246 | * | 3502 90 | - Pozostałe 34) |
247 | 3503 00 10 | - Żelatyna i jej pochodne | |
248 | 3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
249 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
250 | Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: | ||
* | 3701 10 00 | - Do promieni rentgenowskich 35) | |
251 | Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: | ||
* | 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich 36) | |
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): | |||
252 | 3808 50 00 | - Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu | |
253 | 3808 91 | - - Środki owadobójcze (insektycydy) | |
254 | 3808 92 | - - Środki grzybobójcze (fungicydy) | |
255 | 3808 93 | - - Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin | |
256 | * | 3808 94 | - - Środki odkażające 37) |
257 | 3808 99 | - - Pozostałe | |
258 | * | 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych 38) |
259 | * | 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe 39) |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
260 | * | 3824 90 61 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 3004 40) |
261 | * | 3824 90 62 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 40) |
262 | * | 3824 90 64 | - - - - Pozostałe 40) |
263 | * | 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 41) |
264 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu | |
265 | Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: | ||
* | 4015 11 00 | - - Chirurgiczne 42) | |
266 | * | 4115 20 00 | - Skwarki i pozostałe odpadki skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej 43) |
267 | 4401 10 00 | - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach | |
268 | Pozostałe artykuły z drewna: | ||
* | 4421 90 98 | - - Pozostałe 44) | |
269 | 4818 40 | - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne | |
270 | * | 4818 90 90 | - - Pozostałe 45) |
271 | * | 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 46) |
272 | * | 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 47) |
273 | * | 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania 46) |
274 | * | 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione 48) |
275 | ex * | 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane 49) - z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
276 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania | |
277 | Wełna: | ||
5101 19 00 | - - Pozostała | ||
278 | * | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony 50) |
279 | * | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone 50) |
280 | * | 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 50) |
281 | * | 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 50) |
282 | ex * | 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien 51) - z wyłączeniem CN 5601 30 00 |
283 | Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: | ||
* | 6406 91 00 | - - Z drewna 44) | |
284 | * | 7318 23 00 | - - Nity 52) |
285 | Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: | ||
* | 8419 90 | - Części 53) | |
286 | Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): | ||
* | 8442 30 | - Maszyny, urządzenia i wyposażenie 54) | |
287 | * | 8469 00 | Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów 55) |
Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
288 | * | 8471 80 00 | - Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych 56) |
289 | * | 8471 90 00 | - Pozostałe 56) |
290 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób | |
291 | 9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe | |
292 | 9001 40 | - Soczewki okularowe szklane | |
293 | 9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów | |
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: | |||
294 | * | 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez 57) |
295 | * | 9018 32 | - - Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne 57) |
295 | * | 9018 39 00 | - - Pozostałe 57) |
297 | 9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi | |
298 | 9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji | |
299 | ex * | 9021 | Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa 58) - z wyłączeniem CN 9021 21 |
300 | * | 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 59) |
bez względu na kod CN |
1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach 2. Sznurek do maszyn rolniczych 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie: 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika 5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską 6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a 7. Obuwie dziecięce 8. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt 9. Błony rentgenowskie diagnostyczne |
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2) wyłącznie pszczoły i jedwabniki
3) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
4) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
5) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
6) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
7) wyłącznie jadalne
8) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
9) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
10) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
11) wyłącznie wafle
12) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty
13) (uchylone)
14) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
15) wyłącznie bułka tarta
16) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
17) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
18) wyłącznie wywar
19) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
20) wyłącznie mączka dolomitowa
21) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
22) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
23) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
24) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
25) z wyłączeniem nawozów naturalnych
26) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
27) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
28) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
29) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
30) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
31) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
32) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
33) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
34) wyłącznie albumina techniczna
35) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
36) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych
37) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
38) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji
30) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
40) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
41) wyłącznie węże medyczne
42) wyłącznie rękawice chirurgiczne
43) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
44) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
45) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
46) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek
47) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67 % powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
48) wyłącznie nuty w formie drukowanej
49) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi
50) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
51) wyłącznie podpaski i tampony higieniczne z papieru, waty celulozowej lub bibułki tissue; wata celulozowa paczkowana; pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
52) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
53) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
54) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
55) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
56) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
57) z wyłączeniem weterynaryjnych
58) z wyłączeniem protez dentystycznych
59) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
60) wyłącznie strusie żywe hodowlane
2 WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
2 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
3 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
4 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
5 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
6 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
7 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
8 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
9 | * | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1) |
10 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
11 | ex | 0301 | Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 10 |
12 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
13 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
14 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
15 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
16 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
17 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
18 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
19 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
20 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
21 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
22 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
23 | 0406 | Ser i twaróg | |
24 | ex 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 00 11 i 0407 00 19 | |
25 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
26 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
27 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
28 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści | |
29 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
30 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów | |
31 | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów | |
32 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane | |
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi | |||
33 | 0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 | |
34 | * | 0511 99 10 | - - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek 2) |
35 | * | 0511 99 85 | - Pozostałe 2) |
36 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
37 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
38 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
39 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
40 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp), świeże lub schłodzone | |
41 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
42 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
43 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
44 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
45 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
46 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
47 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): | |||
48 | 0802 21 00 | - - W łupinach | |
49 | 0802 22 00 | - - Bez łupin | |
- Orzechy włoskie: | |||
50 | 0802 31 00 | - - W łupinach | |
51 | 0802 32 00 | - - Bez łupin | |
52 | Winogrona, świeże lub suszone: | ||
0806 10 | - Świeże | ||
53 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
54 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
55 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
56 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00 i 0810 60 00 i 0810 90 20 |
57 | * | 811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 3) |
58 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone: | ||
0904 20 30 | - - - Pozostałe | ||
59 | 0908 10 00 | - Gałka muszkatołowa | |
60 | 0908 20 00 | - Kwiat muszkatołowy | |
61 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 4) |
62 | ex * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 5) - z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 | 1001 | Pszenica i meslin | |
64 | 1002 00 00 | Żyto | |
65 | 1003 00 | Jęczmień | |
65a | 1004 00 00 | Owies | |
66 | 1005 | Kukurydza | |
67 | 1006 | Ryż | |
68 | 1007 00 | Ziarno sorgo | |
69 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
70 | 1101 00 | Mąka pszenna lub meslin | |
71 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
72 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
73 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
74 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
75 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |
76 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
77 | 1203 00 00 | Kopra | |
78 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
79 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
80 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
81 | ex | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 20 |
82 | * | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy 7) |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: | |||
83 | 1209 91 | - - Nasiona warzyw | |
84 | ex | 1209 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
85 | * | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 6) |
86 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
87 | 1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany | |
88 | 1302 31 00 | - - Agar-agar | |
89 | * | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 1) |
90 | * | 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 1) |
91 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 7) |
92 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
93 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
94 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
95 | * | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
96 | * | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
97 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 7) |
98 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 7) |
99 | * | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
100 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
101 | * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) |
102 | ex * | 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
103 | * | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone 7) |
104 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 7) |
105 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
106 | ex | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
107 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
108 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
- Laktoza i syrop laktozowy: | |||
109 | 1702 11 00 | - - Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę | |
110 | 1702 19 00 | - - Pozostałe | |
111 | 1901 20 00 | - Mieszaniny ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 | |
112 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
113 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
114 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe | |||
115 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
116 | 1905 90 10 | - - Mace | |
117 | * | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu15) |
118 | * | 1905 90 90 | - - - - Pozostałe 8) |
119 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 | ||
2004 10 | - Ziemniaki | ||
120 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
121 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
122 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | ||
* | 2106 90 98 | - - - Pozostałe 9) | |
123 | * | 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 2009 10) |
124 | 2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki | |
125 | * | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane 11) |
126 | * | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego 7) |
127 | * | 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych 7) |
128 | * | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305 7) |
128a | * | 3501 10 90 |
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: - - Pozostałe16) |
- Albumina jaja: | |||
129 | 3502 11 | - - Suszona | |
130 | 3502 19 | - - Pozostała | |
131 | * | 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 12) |
132 | * | 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania 12) |
133 | * | 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione 13) |
134 | ex * | 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane 14)- z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
bez względu na kod CN |
1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN 2. Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.) |
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
7) wyłącznie jadalne
8) wyłącznie bułka tarta
9) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
10) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
11) z wyłączeniem śruty
12) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braile'a
13) wyłącznie nuty w formie drukowanej
14) wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi
15) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
16) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
Tomasz Ciechoński 31.12.2024Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.
Beata Dązbłaż 28.12.2024Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.
kk/pap 12.12.2024Identyfikator: | Dz.U.2010.245.1638 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Wykazy towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie. |
Data aktu: | 22/12/2010 |
Data ogłoszenia: | 24/12/2010 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2011 |